Vytautas Landsbergis – apie žmogaus problemą Lietuvoje

Pasvalyje lankėsi europarlamentaras profesorius Vytautas Landsbergis. Tęsiant bendrą Pilietinės visuomenės instituto ir Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos projektą – suaugusiųjų pilietinio švietimosi programą „Civitas”, V.Landsbergis su pasvaliečiais diskutavo tema „Žmogaus problema Lietuvoje”. Dėl dalyvių gausos susitikimas vyko Pasvalio krašto muziejaus ekspozicijų salėje.

Teisingumo pagrindas – žmogaus kokybė

Europarlamentaras konstatavo, jog Lietuvoje teismų, teisėsaugos sistemos padėtis ne gerėja, bet blogėja, o nuo šios sistemos priklauso ateitis. Pasak jo, praėjus sovietiniams neteisingumams, reikėtų, kad nepriklausomos Lietuvos teismuose neliktų vietos korupcijai, teisininkai privalo kovoti už teisingumą, o ne už „banditų” Lietuvą. Paradoksalu, tačiau teisingumas nedaug priklauso nuo teisės kodeksų, jo pagrindas – žmogaus kokybė – sąžinė bei principai.

V.Landsbergis akcentavo, jog politikos kokybė priklauso nuo žmonių, esančių valdžioje. „Niekas negali padovanoti laimės žmonėms: nei atėjęs politikas iš Kėdainių, nei siūlantis nemokamai kelias porcijas ledų…” – teigė politikas. Galima tvirtinti, jog prieš rinkimus kandidatai į Seimą nusiperka rajono laikraščius, netgi kai kuriuos rašytojus. Šias realijas jis pagražino savo kūrybos pilietinės poezijos eilėmis. Kiekvieno žmogaus kokybę lemia atranka ir atsparumas pagundoms.

Atsakydamas į iškeltą klausimą, ar dar svarbu visuomenėje padorumas, ar žmogus gali elgtis taip, kaip nori, V.Landsbergis pajuokavo, jog dabartinėje Lietuvoje dažnai nebepaisoma moralės normų.

Pasigedo patriotiškumo

Politikas kalbėjo ir apie šiandieninę patriotiškumo stoką, prisiminė vieną populiarią humoro laidą, kai Lietuvos komikai atvirai pasityčiojo iš tautiškos giesmės, atlikdami ją iš kito galo. Sugiedotas himnas galbūt labai prajuokino žiūrovus, tačiau ar jie suprato juokęsi iš žmonių, atidavusių savo gyvybę už Lietuvą? Anot jo, dar neaišku, ar kiekvienas lietuvis himną moka. Sąjūdžio laikais tūkstantinių mitingų metu Vilniaus Vingio parke jis visus susirinkusiuosius bendrai mokydavo tautiškos giesmės.

V.Landsbergis atkreipė dėmesį, jog ypač mūsų sportininkai, grįžę į Lietuvą su medaliais, per sutiktuves giedant himną, stovi ir kramto gumą. Vakarų šalyse žmonės ypač gerbia viską, kas susiję su jų valstybe.

Turi vadovautis garbės principais

Vienas diskusijos dalyvis pasidomėjo, kodėl europarlamentas neturi savo etikos kodekso? V.Landsbergis atsakė, jog kiekvienas europarlamento narys turi laikytis nerašyto etikos kodekso. Politikas atsistatydina pats, supratęs, jog pažeidė įstatymą, todėl prieš 8 metus parlamente buvo paleista visa Europos komisija. Pasak jo, jeigu žmonės nepaiso nerašyto etikos kodekso, nesugebės laikytis ir rašytinio. Ką duoda neigiamų dalykų sunumeravimas skaičiais? Kiekvienas turi vadovautis padorumo ir garbės principais.

Daugiau specialistų pasiliktų Lietuvoje

Diskusijos metu svarstytas opus lietuvių emigracijos į užsienį klausimas. „Į užsienį uždarbiauti ar studijuoti dažniausiai išvyksta energingesni žmonės, „slunkiai” pasilieka Lietuvoje”, – teigė V.Landsbergis. Lietuvoje dėl emigracijos bangos ima trūkti kvalifikuotų darbininkų, ypač statybose. Jaunam žmogui sunku 10 metų laukti įvyksiančių pozityvių pokyčių Lietuvoje, todėl jis pasirenka emigranto kelią. Į užsienį išvyksta aktyvioji visuomenė.

V.Landsbergis apgailestavo, jog skirstant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas, kultūra paramos nesulauks. Bus skiriama lėšų mokslo, švietimo pažangai, sveikatos apsaugos sistemai. Vietoj planuoto 1 proc. studijų kokybei gerinti bus skiriama 10 proc. fondo lėšų. „Pasenusi nuostata, jog nereikia investuoti į studijų kokybės gerinimą, neverta ruošti specialistų kitoms šalims. Dvigubai daugiau ir geriau paruošus studentus – daugiau gerų specialistų pasiliks ir Lietuvoje”, – teigė politikas.

Euras nutolins nuo rublio

Artėja naujos valiutos – euro – įvedimas Lietuvoje. Vykstant kiekvienai finansinei reformai, kainos padidėja. Pasinaudodamos esama situacija, kainų pokyčius prekybos struktūros ir gamintojai sėkmingai pateisina neva valiutos pasikeitimu. „Euras sustiprins Lietuvos buvimą Europos Sąjungoje ir dar labiau mus nutolins nuo rublio”, – prognozavo politikas.

Pristatė dvi knygas

Susitikimui artėjant į pabaigą, V.Landsbergis pristatė išleistas savo knygas – dviejų dalių straipsnių, pranešimų medžiaga paremtą knygą, kaip ataskaitą rinkėjams – „Europos parlamente”. Knygoje išsamiai aiškinama apie parlamento darbą, Europos kultūrą bei jos pagrindus, įvairius socialinius klausimus. V.Landsbergis, dirbdamas Europos parlamente, priklauso užsienio politikos ir saugumo komitetui bei Europos liaudies partijos politinei grupei.

Pasvaliečių susidomėjimo sulaukė ir albumas apie tai, kaip pasaulis žvelgė į Lietuvą 1991 metų sausio 13-osios įvykių metu, bei pilietinės poezijos eilių rinkinys „Eilės apie dabar 2004”. Į Pasvalį atvežtos knygos buvo išgraibstytos akimirksniu.

Tautos žaizdas reikia draskyti, kad neapaugtų niekšybės šašais. „Tokių susitikimų metu dažnai jaučiuosi kaip chirurgas, kai auglį reikia prapjauti, nors ir skauda, o tai reiškia, kad reikia kalbėti apie tautos ydas, žaizdas”, – tokia nuotaika savo pasisakymą baigė profesorius V.Landsbergis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Vytautas Landsbergis – apie žmogaus problemą Lietuvoje"

  1. Herkus

    Zydas Landsbergis padare viska,ka galejo,kad lietuviai taptu prostitutemis ir banditais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.