Karti patirtis verčia prabilti

Vakar pasibaigusios jubiliejinės 20-osios žiemos olimpinės žaidynės Turine Lietuvos sporto trenerius verčia garsiai prašnekti apie tai, kas iki šiol buvo kalbama puse lūpų.

Ši olimpiada mūsų šaliai nebuvo sėkminga. Laukto medalio neiškovojo čiuožėjai Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas, iš slidininkų ir biatlonininkų geriausiai pasirodžiusi Diana Rasimovičiūtė buvo tik 18-oji. Kai kurie Lietuvos sportininkai buvo bevaliai ir nebaigė varžybų. Arčiausiai medalio iš lietuvių buvo Rusijos ledo ritulio rinktinės garbę gynęs Darius Kasparaitis. Tačiau ir jis atsidūrė prizininkų pakylos papėdėje – ketvirtojoje vietoje.

Nuteikė viltingai

Vos prieš kelias dienas iki kelionės į olimpiadą mūsų ledo šokėjų pora Europos čempionate buvo iškovojusi bronzos medalius ir taip sporto mėgėjų širdyse įžiebė viltį, kad gal pavyks pakartoti sėkmę ir Italijoje.

„Mes darysime viską, ką galime. Sprendžiant iš Europos čempionato rezultatų, esame pasiruošę gerai”, – išleistuvėse į olimpines žaidynes sakė P.Vanagas.

Anot sportininkų, tai, kad kelerius metus jie nedalyvavo varžybose, – tik į naudą. Tai patvirtino ir Europos čempionatas.

„Po trejų su puse metų pertraukos esame kur kas labiau moraliai pailsėję nei varžovai”, – sakė M.Drobiazko.

Prieš išvykdamas P.Vanagas labiausiai bijojo, kad juos galėtų ištikti kokia nors liga ar trauma.

„Jeigu tu susergi arba pakyla temperatūra, tada pasirodyti faktiškai neįmanoma”, – kalbėjo dailiojo čiuožimo meistras.

Teisėjai apsijuokė

Nuo ligų mūsiškiai išsisuko, tačiau nuo teisėjų pakištos kojos – ne.

„Dar tokio teisėjavimo akibrokšto, koks buvo Turine, nėra tekę patirti, – vakar „Klaipėdai” sakė mūsų poros trenerė Lilija Vanagienė. – Italai Barbara Fusar Poli ir Mauricijus Margalijus varžybose kitoje šalyje būtų buvę 24-i iš 24, o olimpinėse žaidynėse po pirmosios rungties buvo pirmi”.

Anot specialistės, jei ne patys pargriuvę italai, nebūtume nustebę, kad ir po antrosios rungties jie būtų išlikę lyderiais.

„Ir vis dėlto šioje olimpiadoje mūsų nuotaika buvo pakilesnė, – sakė L.Vanagienė. – Solt Leik Sityje mes šokome idealiai, o likome tik penkti. Tai buvo labai apmaudu. Šįkart šokėjai patys suklydo, todėl kažkiek gali kaltinti ir save”.

Griuvo daugybė porų

„Paskaičiavome, – teigė trenerė, – jei ir nebūtume pargriuvę, geriausiu atveju būtume užėmę šeštąją vietą.”

Pirmosios dienos rezultatai morališkai paveikė daugelį pajėgių porų.

„Ar jūs esate matę, – retoriškai klausė L.Vanagienė, – kad tiek porų kristų. Nervinė įtampa, noras užimti aukštesnę vietą ir lėmė klaidas.”

Be to, teisėjai akivaizdžiai palankiau vertino pirmajame penketuke esančius šokėjus. „Gali ant blakstienų, vienu įkvėpimu šokti, niekas tau aukščiausios vietos neskirs”, – tvirtino trenerė.

Laukia perversmas

Šią vasarą vyks dailiojo čiuožimo kongresas.

L.Vanagienė įsitikinusi, kad jame dėl teisėjavimo bus kaip niekada karšta: „Baisiau, kaip yra dabar, nebegali būti. Ar tai normalu, kad jei neturi savo teisėjo – esi pasmerktas žemai vietai?”

Pasiteiravus, ar dėl neobjektyvių rezultatų kam nors priekaištavo, čiuožėjų poros trenerė tvirtino: „Ką ten besakysi. Neverta. Reikia išlikti garbingiems”.

Jau penktosios

Lietuvos šokėjų porai tai buvo jau penktosios olimpinės žaidynės.

1992 metais Albervilyje (Prancūzija) debiutavę sportininkai tuomet užėmė 16-ąją vietą. Vėliau jų pasirodymų kreivė vis kilo: 1994 m. Lilehameryje (Norvegija) – 12-ąją, 1998 m. Nagane (Japonija) – 8-ąją, 2002 m. Solt Leik Sityje (JAV) – 5-ąją.

Vakar vykdamas šokti į Klaipėdą, P.Vanagas pasidžiaugė, kad nepaisant neiškovotų olimpinių medalių džiaugiasi, jog sėkmingai sugrįžo į pajėgiausių planetos čiuožėjų būrį: „Bronza Europos pirmenybėse, aukšta vieta olimpinėse žaidynėse. Geri atgarsiai apie šokius tarp šios sporto šakos specialistų.”

„O kas gimdys vaikus?”

Ar 35-erių P.Vanagas ir 34-erių M.Drobiazko ryšis po ketverių metų dalyvauti Vankuverio olimpinėse žaidynėse? Povilo mama ir trenerė L.Vanagienė retoriškai paklausė: „O kada ir kas vaikus gimdys?”

L.Vanagienė sakė, kad kartu su Margaritos mama bandė įkalbėti nebedalyvauti šiose olimpinėse žaidynėse. Tačiau pora buvo pasiryžusi rungtyniauti.

Grįžusi iš Turino pora neskuba kabinti ant vinies pačiūžų. Jie dalyvaus Pasaulio dailiojo čiuožimo čempionate, kuris vyks kovo 19-26 dienomis Kalgaryje (Kanada).

Už pergales – padėka

„Gal klystu, bet jei būtumėte šokę kaip Europos čempionate, būtumėte su olimpiados medaliais”, – pagerbdamas sportininkus kalbėjo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentas Artūras Poviliūnas.

Lietuvos šokėjų porai atiteko piniginiai čekiai – po 7 500 litų už iškovotą Europos čempionato bronzą bei po 30 tūkst. litų už septintąją vietą olimpiadoje.

Medalis „Už sporto pergales” bei 3 750 litų čekis įteiktas ir trenerei Lilijai Vanagienei.

Atskirai bus pagerbta ir kita čiuožėjų trenerė Jelena Maslenikova.

Jau yra ir pamaina

Ar 2010 metų olimpinėse žaidynėse Lietuvai atstovaus ledo čiuožėjai?

„Šiuo metu Amerikoje treniruojasi du mūsų šalies vaikinai, kurių partnerės amerikietės, – sakė L.Vanagienė. – Ar jie pateks į Vankuverį ginti Lietuvos garbę, priklausys nuo jų meistriškumo ir rezultatų.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.