Naujoje partijoje – senos tradicijos

Liberalų sąjūdis, apsiskelbęs šalies politikoje dar neregėta ir kokybiškai nauja politine jėga, pirmuosius žingsnius Ledo rūmuose Vilniuje žengė itin atsargiai.

Seimo narys Petras Auštrevičius naujos partijos pirmininku tapo laikantis Lietuvos partijoms įprastų tradicijų.

Vienintelis realus kandidatas į pirmininko postą buvo išrinktas įtikinama suvažiavimo delegatų balsų persvara – už jį balsavo 1491 delegatas.

Kiti naujos partijos kūrėjai ir lyderiai, galėję sėkmingai konkuruoti su P.Auštrevičiumi, atsiėmė savo kandidatūras.

Kai kurių jų, ypač europarlamentaro Eugenijaus Gentvilo, to nedaryti aktyviai reikalavo patys suvažiavimo delegatai.

Tiktai esą demokratijos vardan kandidatavęs parlamentaras ir žinomas džiazo muzikantas Vytautas Grubliauskas savo programą pristatė trimito melodijomis. Vis dėlto net ir už šį butaforinį kandidatą balsavo nemažai delegatų – 186.

Partijos atstovai neoficialiuose pokalbiuose pripažino, jog P.Auštrevičių buvo bandoma apsaugoti nuo netikėtumų – nenorėta, kad partijos nariai pasirinktų kitą kandidatą.

Naujokų prie vairo neprileido

Didžiausią konkurenciją P.Auštrevičiui galėjusiais kelti kandidatais, be E.Gentvilo, buvo laikomi kiti du vadinamojo senųjų liberalų flango atstovai – Seimo nariai Gintaras Steponavičius ir Eligijus Masiulis.

E.Gentvilas suvažiavimo delegatams paskelbė, jog atsisako tapti ne tik partijos pirmininku, bet net ir valdybos nariu.

Briuselyje gyvenantis europarlamentaras sakė negalėsiantis vykdyti jokių reikšmingesnių, net partijos Briuselio skyriaus nario, pareigų.

Tuo tarpu G.Steponavičius ir E.Masiulis tvirtino, jog savo kandidatūras atsiėmė komandinio darbo ir partijos vidaus ramybės vardan.

P.Auštrevičius paskyrė G.Steponavičių į partijos pirmojo vicepirmininko postą, o E.Masiulis tapo vienu partijos vicepirmininkų.

Kitais partijos vicepirmininkais tapo Seimo nariai Gintaras Šileikis bei Dalia Teišerskytė, buvęs liberalcentristų atsakingasis sekretorius Arūnas Štaras ir Kauno miesto tarybos narys Rimantas Mikaitis.

15 narių partijos valdyboje, į kurią suvažiavimo delegatai buvo pasiūlę net keliasdešimt kandidatų, taip pat dominuoja buvę liberalcentristai bei Seimo nariai.

Baiminosi A.Zuoko išpuolių

Suvažiavimo rengėjai itin stengėsi, kad jis vyktų kuo sklandžiau, ir bijojo provokacijų ar nemalonių staigmenų iš buvusių partijos bičiulių – sostinės mero Artūro Zuoko vadovaujamų liberalcentristų.

Šie net nebuvo pakviesti į suvažiavimą.

Į suvažiavimą buvo pakviestos visos kitos parlamente atstovaujamos partijos, išskyrus pašalintojo prezidento Rolando Pakso vadovaujamus liberalus demokratus.

Valstiečiai liaudininkai, socialdemokratai ir Naujoji sąjunga atsiuntė žemesnio rango partijos atstovus, tuo tarpu konservatoriams bei Darbo partijai atstovavo jų vadovai.

Konservatorių lyderis Andrius Kubilius naujajai partijai aiškino, kad liberalizmas – tai ne abonentinė politika.

Baltų rožių puokštę atnešęs Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas naująją partiją lygino su naiviu, pasaulio dar nepažįstančiu kūdikiu ir linkėjo nepaslysti ant ledo.

Nėra nei sąskaitos, nei vardo

Ledo rūmų arenoje buvo vėsoka, tačiau delegatai galėjo sušilti prie karštais valgiais nukrautų stalų ir po suvažiavimo įvykusiame pobūvyje.

Jame koncertavo V.Grubliauskas su savo džiazo grupe.

Pobūviui pasibaigus, apie 21 val., naujosios partijos elitas persikėlė į sostinės naktinį klubą „Brodvėjus”, kuriame linksminosi iki paryčių.

Partija savo atvirumą ir skaidrumą stengėsi demonstruoti ne tik transliuodama suvažiavimą internetu, bet ir žiniasklaidai dalydama partijos kūrimo išlaidų sąmatą.

Joje skelbiama, kad suvažiavimas atsiėjo beveik 52 tūkst. litų.

Partijos reklama žiniasklaidoje iki šiol kainavo per 32 tūkst. litų, o visos partijos kūrimo išlaidos siekia beveik 155 tūkst. litų.

Tikinta, jog tai – asmeniniai liberalų pinigai, nes juridiniai asmenys negalėjo remti partijos, kai ši dar oficialiai neegzistavo.

Beje, kol kas dar neaišku, koks bus oficialus naujosios partijos pavadinimas.

Paaiškėjus, kad Teisingumo ministerijoje Lietuvos liberalų sąjūdžio pavadinimas jau gali būti patentuotas, partijos vadovai ieškos kitokio varianto.

Žodį „Lietuva” gali pakeisti „Lietuvos Respublika”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.