Didžiąją Britaniją ėda… krabai

Kiniškasis apželtkojis krabas gali atimti iš anglų pagrindinį jų nekilnojamąjį turtą – Angliją. Pastaraisiais metais krabų taip priviso, kad jų išrausti urvai krantuose tapo tikra nelaime damboms. Ką daryti su naująja neganda, mokslininkai kol kas nežino.

Į Didžiąją Britaniją atvežtas egzotiškas kiniškasis krabas kanibalas Eriocheir sinensis užėmė pagrindines šalies vandens arterijas. XX amžiaus pradžioje apželtkojis krabas atsitiktinai laivu atkeliavo į Didžiąją Britaniją. Per pastaruosius 10 metų krabų populiacija labai išaugo. Daugiausia jų gyvena Teino upėje, sutinkamas Temzėje, Hamberyje, taip pat Šiaurės jūros pakrantės dalyje ir tunelio po Lamanšu rajone.

Geltonai rudo krabo pavadinimas susijęs su tuo, kad jis turi daugybę plaukelių ant letenėlių. Šarvo dydis vidutiniškai siekia 7 cm, kojų ilgis – iki 20 cm. Savo tėvynėje – Tolimųjų Rytų vandenyse – krabai išauga daug didesni.

Anglijoje kiniškasis krabas puikiai jaučiasi tiek jūroje, tiek gėlame vandenyje ir minta saugomomis vietinėmis britų rūšimis – baltakojais upių vėžiais ir lašišų ikrais. Be to, kiniškieji krabai ardo upių krantus, prarėždami 50 cm ilgio kiaurymes. Krabai taip pat gadina drenažinę ir apsaugos nuo potvynių sistemas.

Niukaslio universiteto tyrinėtojai palygino kiniškųjų krabų ir pilkųjų voverių įsiveržimo mastelius. Dėl pastarųjų kadaise vos neišnyko raudonosios voverės. Tyrime dalyvavęs daktaras Metas Bentlis mano, kad krabo paplitimo modelis Didžiojoje Britanijoje nuo praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio visiškai sutampa su jo įsiveržimu į žemyninę Europą ir Pabaltijo sritį, kurios sudavė pagrindinį smūgį. Jo nuomone, esant svetimų rūšių ekspansijai labai svarbu laiku išaiškinti pavojų ir pradėti kovą ryžtingiausiai būdais, kitaip apsaugoti vietines rūšis nebepavyks. „Biological Invasions” žurnale išspausdintose išvadose rekomenduojama įkurti bendranacionalinę krabų kontrolės ir jų įviliojimo į spąstus sistemą.

Mokslininkai sąžiningai prisipažino, kad nežino, kaip susidoroti su šia problema. O štai ekologai tikisi, kad jų skaičių galima sureguliuoti gaminant iš jų delikatesinius patiekalus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Didžiąją Britaniją ėda… krabai"

  1. gytux

    pasakykt kaip auginti mkraba plyzzzzzzzzzz!!!!!!! 😕 😛

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.