Rusakalbiai mokysis vienoje mokykloje

Sujungus dvi ugdymo įstaigas, dalis mokytojų gali netekti darbo

Nuo kitų mokslo metų Kauno A.Timinskio ir A.Puškino vidurinės mokyklos, kuriose mokosi rusakalbiai vaikai, bus sujungtos į vieną – Centro vidurinę mokyklą. Tokį sprendimą dėl šių mokyklų reorganizavimo vakar priėmė miesto Taryba. Švietimo ir ugdymo skyrius įpareigotas iki kovo 10 dienos viešai paskelbti apie šių mokyklų reorganizavimo sąlygų sudarymą ir, praėjus 30 dienų nuo viešo paskelbimo, pateikti reorganizavimo sąlygas bei nuostatus tvirtinti miesto Tarybai.

Sprendimą dėl A.Timinskio vidurinės mokyklos reorganizavimo Taryba buvo priėmusi prieš kelerius metus – tada norėta šią įstaigą reorganizuoti į pagrindinę. Bet tam pasipriešino mokyklos bendruomenė, tad laikinai reorganizacija buvo sustabdyta. Tačiau, pasak Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo Antano Bagdono, mokinių šiose mokyklose kasmet mažėja, todėl norint sėkmingai vykdyti profiliavimą, tikslingiausia šas mokyklas sujungti. Šiuo metu mokykloje mokosi tik 285 mokiniai. Vienuoliktokų nėra, 10-oje klasėje mokosi tik 51 mokinys, iš jų vienuoliktoje klasėje kitąmet ketina mokytis tik pusė. Mokinių skaičiaus vidurkis klasėse neatitinka „mokinio krepšelio” metodikos. Pavyzdžiui, pirmose-ketvirtose klasėse vidutiniškai yra 14 mokinių (turi būti 22-24), 5-8 klasėse – 19, 9-10 klasėse – 19 mokinių. Praėjusių metų pabaigoje mokykla turėjo 67,1 tūkst. litų skolų.

Numatyta, kad šios mokyklos mokiniai pereis mokytis į A.Puškino mokyklos patalpas Vytauto pr. 50. A.Timinskio mokyklos pastate V.Krėvės pr. 50 kol kas liks mokytis tik pradinukai. Šiame pastate taip pat yra įsikūrusi P.Eimučio jaunimo mokykla, kuriai pagerės darbo sąlygos.

„Sujungus mokyklas, mokiniams bus sudarytos sąlygos ugdymo procesui diferencijuoti ir individualizuoti bei galimybės jiems mokytis pagal jų poreikius bei gebėjimus”, – sakė A.Bagdonas. Pasak A.Timinskio vidurinės mokyklos direktorės Ninos Buryginos, į būsimą Centro vidurinę pereis mokytis ne visi jų mokyklos auklėtiniai – dalis žada rinktis lietuvių mokyklas.

A.Puškino vidurinės mokyklos direktorius Josifas Burkojus mano, kad, reorganizavus dvi mokyklas, gali tekti sujungti klases, todėl kai kuriems mokytojams mažės darbo krūvis arba visai jo neliks. Direktoriaus teigimu, ypač tai atsilieps rusų kalbos, muzikos ir dailės mokytojams. A.Puškino vidurinėje mokykloje mokosi 709 mokiniai, tikimasi, kad per 200 jų ateis iš A.Timinskio mokyklos. Šis miesto centre esantis pastatas iš viso gali sutalpinti 1000 mokinių. Iš pradžių bus paskirtas laikinasis direktorius, paskui surengtas konkursas jos vadovo nuolatinei vietai užimti. Pasak A.Bagdono, ateityje naujai įsteigtos mokyklos bendruomenė galės pakeisti mokyklos pavadinimą į istorijai ir kultūrai nusipelniusio asmens vardą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.