Mėgstamos spalvos ir džiugina, ir nervina

Žmogaus akis skiria apie 10 milijonų atspalvių. Tačiau margaspalve palete gali džiaugtis ne visi žemės gyventojai. Kai kurie jų mato tik juodai baltą vaizdą. Manoma, kad žmogaus akis nevienodai reaguoja į spalvas skirtingais gyvenimo tarpsniais.

Vaikams violetinės ir mėlynos spalvos atrodo ryškesnės nei vyresnio amžiaus žmonėms. Maži vaikai kiekvieną spalvą „priima” tarsi didžiausią stebuklą. O kiek teigiamų emocijų gimsta, kai jie jau geba atpažinti matytas spalvas.

Vaikams augant, keičiasi jų mėgstamos spalvos. Paauglystėje retai kuris dėvi šviesių spalvų drabužius. Visi tarsi susitarę renkasi šaltus ir tamsius atspalvius.

Psichologų teigimu, paaugliai taip tarsi parodo, kad jiems dabar nelengva, todėl ir apdaras tamsesnis nei kitais amžiaus tarpsniais. Žinoma, nereikėtų pamiršti ir mados tendencijų. Dažnai žmonės spalvas renkasi net nesusimąstydami apie jų reikšmes. Retai kuris pagalvoja, kodėl išsirinko būtent tokios, o ne kitos spalvos drabužį. Aišku viena, kad kiekvienas žmogus žino, kokios spalvos jam patinka, o to visiškai pakanka, kad jis jaustųsi patogiai.

Kelis kartus per gyvenimą kintančių mėgstamų spalvų gamą, anot psichologų, lemia ir individo psichika. Taip pat – šalies tradicijos, papročiai, identitetas, išsilavinimas, užimamos pareigos, ligos, patiriamos emocijos. Žinoti spalvų reikšmes naudinga. Matant bendradarbius dėvinčius vienokių ar kitokių spalvų drabužius, galima spręsti apie jų nuotaiką. Einantiems į pokalbį dėl darbo nepatariama vilktis raudonos ar geltonos spalvos apdarų, nes jie gali suerzinti būsimą darbdavį.

Raudona naikina blogį

Skirtingose šalyse spalvos turi savitą prasmę, pažymi tam tikras šventes ar įvykius, siejamos su vis kitokiais reiškiniais. Daugelio pamėgta raudona spalva asocijuojasi su ugnimi ar šiluma. Manoma, kad ji turi jaudinantį ar net erzinantį poveikį.

Raudona itin mėgstama Meksikoje, Norvegijoje, Irake. Graikijoje raudona vadinama sėkmės spalva. Prietaringi žmonės mano, kad raudona atbaido blogį. Nieko nuostabaus, juk tai emociškai intensyviausia spalva. Ji didina spaudimą, greitina kvėpavimą. Ne veltui raudona vadinama meilės spalva. Ir neatsitiktinai, nes intensyvi raudona daro ypatingą poveikį žmogaus organizmui.

Ši spalva teigiamai veikia kojas ir lytinius organus. Bet romantiškumą kuria ne pati raudona, o jos atspalviai nuo šviesaus iki tamsaus. Pačia lengviausia spalva laikoma jūros kriauklelės, o aistringiausia – purpurinė ir granatų spalvos. Romantiškai nusiteikti padeda ir šviesiai oranžiniai atspalviai. Jie skatina emocionalumą, kuria gerovės ir linksmybių pojūtį. Dėvint šaltesnių spalvų tonų drabužius kuriamas gaivumo ir paslaptingumo pojūtis.

Perteklius vargina

Geltona – bene optimistiškiausia spalva, tačiau ilgai būdami geltonoje aplinkoje žmonės gali susierzinti. Pastebėta, kad tokioje aplinkoje esantys vaikai ima dažniau verkti. Geltona greitina organizmo apykaitą ir padeda susikoncentruoti, bet jos perteklius labai vargina.

Egipte ir Birmoje geltona simbolizuoja gedulą. Indijoje tai – pirklių ir žemdirbių simbolis. Šioje šalyje geltonai rengiamasi ir per pavasario šventę. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad geltona simbolizuoja ir neigiamas emocijas: pavydą bei neapykantą.

Žalia asocijuojasi su ramybe. Ji vadinama vilties spalva.

Manoma, kad mėlyna spalva padeda susikaupti, nusiteikti protiniam darbui. Kinams tai – viena iš gedulo spalvų. Indijoje mėlyna vadinama teisingumo simboliu.

Senmergių spalva

Violetinė spalva žymi karališką prabangą, turtus ir pasitenkinimą. Religijoje tai – gilaus susikaupimo ir susimąstymo spalva. Indijoje ji asocijuojasi su liūdesiu ir paguoda. Neretai ši violetinė vadinama senmergių spalva.

Balta simbolizuoja švarą ir tyrumą, skaistumą. Tai – taikos ir gerovės spalva.

Senovės graikai dėvėjo baltus naktinius, kad naktį juos aplankytų malonūs sapnai. Kinijoje ir Japonijoje balta simbolizuoja gedulą. Ši spalva dažnai siejama su religija. Manoma, kad angelai ir dievai dėvi baltus drabužius, Indijoje šventu laikomas baltas dramblys, baltai rengiamos nuotakos.

Ruda vadinama patikima žemės spalva. Ji byloja apie pastovumą ir natūralumą. Ši spalva dažnai artimesnė vyrams. Namų aplinkoje ji padeda nusiraminti ir pajusti jaukumą.

Juoda vadinama valdžios ir pagarbos simboliu. Ji išryškina daiktų siluetus. Juoda dažnai siejama su blogiu ir mirtimi. Tokią reikšmę ji atsinešė iš Senovės Egipto ir Romos, kur ir buvo laikyta gedulo spalva. Nepaisant turėtos reikšmės, ji viena elegantiškiausių spalvų. Dažnai siejama su mistika ir burtais. Juoda kuria gedulingą ir liūdną aplinką.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.