Pirmasis „Žalgirio” barjeras – garsusis katalonų klubas

Kauno „Žalgirio” krepšininkai pasiryžę pergalingai pradėti Eurolygos TOP-16 varžybas, nors šį vakarą jų laukia itin grėsmingas ir tituluotas varžovas – Barselonos „Winterthur FCB” (Ispanija). Pirmosios D grupės rungtynės Kauno sporto halėje prasidės 20 val. 40 min.

TOP-16 varžybose komandos jau neturi teisės klupti, ypač žaisdamos namuose – šiame etape, skirtingai nei reguliarųjį sezoną, nebebus laiko atsitiesti vėliau, čia kiekviena pergalė bus aukso vertės. Į Eurolygos ketvirtfinalį pateks tik dvi pirmąsias vietas keturiose grupėse užėmusios ekipos.

Buvęs žalgirietis atvyko į Kauną

Barselonos delegacija į Kauną vakar dieną atskrido užsakomuoju reisu. Pirmasis laukimo salėje smalsiai žvalgydamasis, tarsi kažko lauktų, pasirodė buvęs žalgirietis Edas Kota. Pabendravęs su žurnalistais, jis netrukus grįžo prie naujųjų komandos draugų, kurie dar nebuvo atlikę pasienio formalumų.

„Jaučiuosi gerai. Pasimatysiu su senais draugais, nors turbūt nebus lengva žaisti su mano buvusia komanda. Bet tai bus nauja patirtis”, – šypsojosi buvęs „Žalgirio” įžaidėjas.

Jis nemano, kad galės šįvakar daug pasireikšti, nes „Winterthur FCB” turi gerus gynėjus. Nepaisant to, kiek jam teks laiko praleisti aikštėje, jis žada padaryti viską, kas įmanoma, kad padėtų savo komandai.

Pasiteiravus, kas, jos manymu, šįvakar laimės, E.Kota atsakė: „Barselona. Bet nemanau, kad bus lengva įveikti „Žalgirį” jo aikštėje. Svarbiausia mums – gerai gintis”.

Nuo 2000 metų abi komandos tarpusavyje žaidė šešerias rungtynes, penkerias iš jų laimėjo Barselonos ekipa.

Išskyrė „Žalgirio” aukštaūgius

Barselonos klubo strategas serbas Duško Ivanovičius žino, kaip parengti komandą svarbiausioms kovoms. Praėjusį sezoną jo treniruojama Vitorijos „Tau Ceramica” reguliarųjį sezoną žaidė banguotai, nelengvai pateko į antrąjį etapą, tačiau vėliau nukeliavo iki Eurolygos finalo. Dabartinė jo komanda „Winterthur FCB” pirmajame etape iškovojo 7 pergales ir patyrė tiek pat pralaimėjimų, o tai nebuvo tas rezultatas, apie kurį svajojo ir pats griežtumu garsėjantis D.Ivanovičius, ir klubo vadovai.

D.Ivanovičius, atvykęs į Kauną, kalbėjo, jog „Žalgirio” jėga – komandinis žaidimas: „Žalgiris” – stipri komanda, šį sezoną žaidžia labai gerai, todėl mums bus sunku juos nugalėti. „Žalgirio” privalumas – komandinis krepšinis, ši ekipa turi daug talentingų jaunų žaidėjų. Itin pavojingas po krepšiu patyręs žaidėjas Tanoka Berdas, taip pat – Darjušas Lavrinovičius”.

„Winterthur FCB” strategas neigė, jog E.Kota galėjo išduoti kokių nors „Žalgirio” žaidimo paslapčių: „Jis negalėjo nieko patarti, nes visos paslaptys matomos vaizdo įrašuose”.

Gerino fizinį pasirengimą

„Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika sakė, jog komandos pasirengimas TOP-16 varžyboms vyko pagal planą.

„Po paskutiniojo reguliariojo sezono mačo sužaidėme dvejas Baltijos lygos rungtynes, o po to komandą kelioms dienoms atidavėme į fizinio parengimo trenerio Aleksandro Kosausko rankas. Tai buvo paskutinė galimybė žaidėjams padirbėti fiziškai. Po šių treniruočių jie jautėsi truputį sunkiau, todėl ir Valmieroje sekmadienį sunkokai žaidė, bet vyrams, galvojant apie ateitį, reikėjo pakelti fizinį tonusą. Šią savaitę treniruotėse jau rengėmės kovai su Barselonos ekipa”, – pasakojo A.Sireika.

Treneris tikisi, kad šis laikotarpis bus naudingas naujajam įžaidėjui Keniui Andersonui, kuris dirbo su dideliu malonumu ir noru, nors treniruotės buvo gana sunkios. Pats krepšininkas pripažino, kad jau seniai taip intensyviai nesitreniravo.

Varžovai pasižymi geležine drausme

Komentuodamas „Winterthur FCB” žaidimą, A.Sireika atkreipė dėmesį, kad ši komanda pasižymi griežta drausme aikštėje, todėl retai klysta.

„Rengdami atakas jie dažniausiai stengiasi metimui išvesti savo snaiperius. Ši komanda turi ir nestandartinius aukštaūgius Mikalį Kakiuzį ir Gregorą Fučką, kurie taip pat gerai pataiko iš toli, – kalbėjo A.Sireika. – Barselonos komanda reguliarųjį sezoną iškovojo 7 pergales – dvejomis mažiau nei mes. Tačiau šis faktas nieko nereiškia, nes sezono pradžioje mūsų varžovai turėjo problemų – pradėjo dirbti naujas treneris, atėjo naujų žaidėjų, traumas gydėsi Marvisas Torntonas, Džianluka Bazilė. Tačiau kuo toliau, tuo labiau bus pavojinga ši komanda. Norėdami ją įveikti, turėsime žaisti labai gerai”.

Ispanijos čempionate „Winterthur FCB”, iškovojusi 15 pergalių iš 20 galimų, užima pirmąją vietą.

Statistikos veidrodyje

Barselonos klubo žaidėjai taikliau atakuoja už žalgiriečius iš dviejų (55,3 proc. ir 50,8 proc.) ir trijų taškų zonos (35,2 proc. ir 34,9 proc.), daro mažiau klaidų (11,9 ir 14,9). „Žalgiris” geriau meta baudas (73,2 proc. ir 71,9 proc.) bei geriau kovoja dėl kamuolio (35,3 ir 31,6).

Rezultatyviausias ir naudingiausias „Winterthur FCB” žaidėjas – gynėjas Chuanas Karlosas Navaras. Jis vidutiniškai pelno po 15,6 taško, atlieka po 3,3 rezultatyvaus perdavimo ir surenka po 15 naudingumo balų.

Įžaidėjas Šamondas Viljamsas pelno po 13 taškų ir atlieka po 4 rezultatyvius perdavimus. Mikalis Kakiuzis įmeta po 12 taškų ir atkovoja po 6,4 kamuolio.

D.Ivanovičius stengiasi išnaudoti ilgą atsarginių žaidėjų suolą, todėl komandoje nėra nė vieno krepšininko, kuris aikštėje praleistų 30 minučių. Ilgiausiai – po 28 minutes – vidutiniškai žaidžia abu minėti gynėjai, o M.Kakiuzis – 25 minutes.

Šį sezoną savo sugebėjimų dar neatskleidė Barselonos klubo naujokas Džianluka Bazilė. 30-metis italų snaiperis kol kas pataikė tik 25 proc. tritaškių (17/66), tačiau „Žalgiris” jau ne kartą yra patyręs šio krepšininko smūgius žemiau juostos, todėl turėtų skirti jam itin daug dėmesio.

Sunki gynėjo Milošo Vujančiaus trauma – rimta „Winterthur FCB” netektis. Būtent į jo vietą klubo vadovai ir pakvietė iš „Žalgirio” atleistą E.Kotą.

Neseniai Barselonos klubas pasirašė sutartį su 209 cm ūgio NBA patirties turinčiu puolėju Benu Handlogtenu, tačiau į Kauną jis neatskrido.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.