Komisijos vairas gali atitekti moteriai

Seimo pavasario sesijoje ketinama apsispręsti dėl naujo VTEK vadovo ir Politikų etikos kodekso

Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) gali vadovauti moteris. Pavasarį Seimui turėtų būti pateikta naujo VTEK pirmininko kandidatūra. Kol kas yra dvi pretendentės į šį postą – dabartinė komisijos sekretoriato vadovė Jolanta Petkevičienė ir buvusi Seimo narė, socialdemokratė Sigita Burbienė.

Be to, žadama, kad pavasarį Seimas turėtų pagaliau priimti Politikų etikos kodeksą, kuriuo savo darbe vadovautųsi VTEK.

Partiškumas darbui netrukdytų

Vakar pasitarime su frakcijų atstovais Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas informavo, kad kandidatų į VTEK vadovo postą sumažėjo iki dviejų.

A.Paulauskas pasiūlė Seimo frakcijoms apsispręsti, kuri iš kandidatūrų – J.Petkevičienės ar S.Burbienės – yra priimtinesnė. Vieną kandidatą į tarnybinės etikos sargų vadovus tikimasi atrinkti iki kovo 10 dieną prasidėsiančios Seimo pavasario sesijos.

Eksparlamentarės S.Burbienės kandidatūrą pasiūlė valdančioji Socialdemokratų frakcija. Kaip anksčiau yra sakęs frakcijos seniūnas Juozas Olekas, dvi kadencijas Seimo nare buvusi S.Burbienė yra pakankamai patyrusi, „objektyvi, sąžininga, aukštos moralės ir etinio supratimo”. Šiuo metu S.Burbienė dirba frakcijos referente Europos Sąjungos reikalams, priklauso Socialdemokratų partijos tarybai. J.Oleko įsitikinimu, jos partiškumas VTEK darbui netrukdytų.

Anksčiau už nepartinio asmens paskyrimą VTEK vadovu pasisakęs A.Paulauskas vakar kalbėjo, kad S.Burbienės kandidatūra atitinka Konstituciją: „Niekas negali būti diskriminuojamas dėl priklausymo kokioms nors organizacijoms. Dalyvavimas partinėje veikloje neturėtų būti kliūtis siekti karjeros. Išsakiau pastebėjimus, kad šiuo metu būtų nepalanki visuomenės ir žiniasklaidos nuomonė. Seimo nariai žino šitas pastabas ir vertins jas”.

Pretendentų gali būti ir daugiau

Apie J.Petkevičienės galimybę tapti VTEK vadove prieš kelias savaites užsiminė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algirdas Monkevičius.

Pasak jo, pasiūlytoji kandidatė yra pakankamai kompetentinga tapti VTEK pirmininke – turi teisinį išsimokslinimą, komisijoje dirba beveik nuo jos veiklos pradžios. „Ji savo darbais pademonstravo, kad gali būti nešališka ir kompetentinga”, – teigė parlamentaras.

Pati J.Petkevičienė neatmetė pasiūlymo vadovauti VTEK, tačiau pareiškė, kad būtų geriau, jeigu šios institucijos pirmininku taptų labiau kompetentingas ir visuomenėje geriau žinomas asmuo.

Seimo Pirmininkas neatmetė galimybės, kad per artimiausias savaites gali atsirasti ir naujų pretendentų į VTEK vadovus: „Jei kažkas sutiktų eiti iš visuomenėje žymių žmonių, autoritetingų, kuriuo pasitikėtų visi ir būtų bendras sutikimas, kodėl gi ne”.

Grįš prie Etikos kodekso

Tuo tarpu parlamentarai žada vėl imtis jau keliskart Seime žlugusio Politikų elgesio kodekso projekto. „Absoliuti dauguma frakcijų atstovų pasakė, kad tokio kodekso reikia”, – po susitikimo su frakcijų atstovais sakė Seimo Pirmininkas.

Dėl Etikos kodekso parlamentarai ginčijasi jau šešerius metus. Dar praėjusią kadenciją kodekso projektui įstrigus Seime, jis buvo grąžintas tobulinti. Kodekso projektas, jau patobulintas, neįtiko ir šios kadencijos parlamentarams – po svarstymo vėl jį grąžino tobulinti.

Parlamentinių frakcijų atstovams vakar sutarus, jog kodeksas visgi reikalingas, jis bus tobulinamas ir pavasario sesijoje toliau svarstomas Seime.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.