Pakaunėje – konservatorių desantas

Tėvynės sąjungos atstovų apsilankymas Kauno rajone priminė apie artėjančius rinkimus

Seimo nariai konservatoriai tęsia keliones po Lietuvą. Vakar visą dieną Tėvynės sąjungos atstovų iniciatyva Kauno rajone vyko renginių ciklas „Sakyk, žmogau…” Partijos lyderis Andrius Kubilius neslėpė, kad šie susitikimai padeda rengtis ir artėjantiems savivaldybių tarybų rinkimams.

Amžini skandalai stebina

Pirmadienio rytą Seimo nariai konservatoriai susitiko su Kauno rajono valdžia. „Aptarėme korupcijos klausimus”, – ironiškai šypsojosi A.Kubilius. Tėvynės sąjungos pirmininkas nestokojo optimizmo, kad per artėjančius rinkimus pakaunėje situacija gali pasikeisti.

„Kauno rajonas vertas geresnės valdžios. Nežinau visų detalių, tačiau amžini skandalai tikrai stebina. Galiu tik pasidžiaugti, kad Kauno rajone konservatoriai savo rinkimų kandidatų sąrašo lydere išrinko Nijolę Kliučienę. Nedaug turime partijoje moterų lyderių. Be to, N.Kliučienė – stipri politikė”, – sakė A.Kubilius.

Piktinosi naujaisiais įkainiais

Tėvynės sąjungos atstovai vakar susitiko su beveik visų Kauno rajono seniūnijų bendruomenėmis. A.Kubilius diskutavo su Girionyse įsikūrusiais miškininkais, o po pietų atvyko į LŽUU.

„Pokalbiuose su gyventojais teko išgirsti įvairių klausimų. Žmonės piktinasi, kad „Lietuvos paštas” padidino įkainius už buitinių paslaugų mokesčių surinkimą. Su miškininkais kalbėjausi apie valstybinių miškų apsaugą, o universitete išgirdau ir politinių klausimų. Kokių? Tarp jų – ir apie Viktorą Uspaskichą. Bandau apie tai nekalbėti, nes Tėvynės sąjungos pozicija gerai žinoma”, – sakė partijos pirmininkas.

Vilkijoje su gyventojais bendravusiai Seimo narei Vilijai Aleknaitei-Abramikienei teko pasakoti ir apie tarptautinę politiką. Vietos žmones ypač domino musulmonų rengiamos protesto akcijos, lietuvių karių padėtis Irake, euro įvedimas ir kt. Parlamentarei pasidomėjus Vilkijos gyventojų problemomis, susitikimo dalyviai negailėjo kritikos policijai. Jų teigimu, vakarais gyvenvietėje nėra policininkų, todėl gatvėse – nesaugu.

Lydėjo vicemeras

Seimo nariai Donatas Jankauskas ir Julius Dautartas nemažai laiko praleido Kulautuvoje ir Lapėse. Politikai šypsodamiesi prisiminė, kad visą laiką juos lydėjo vicemeras Kęstutis Juknis. „Jis mūsų nepaleido nė per žingsnį. Tai šiek tiek priminė sovietmetį”, – sakė jie.

„Nustebino, kad Kulautuvoje žmonės į susitikimą atėjo pasirengę diskusijai. Juos ypač domino kultūrinių programų finansavimas”, – teigė J.Dautartas. Po susitikimo su Kulautuvos ir Lapių gyventojais parlamentarai sutiko imtis iniciatyvos, kad būtų surengta kaimo mokyklų bendruomenių konferencija.

„Kaimo vietovėse – savita švietimo reformos problematika, todėl toks renginys būtų naudingas”, – sakė J.Dautartas.

Tikėjosi pamatyti apleistą ligoninę

Parlamentaras Antanas Matulas teigė, kad tokie susitikimai su gyventojais padeda geriau suvokti problemas. Jis vakar daugiausia laiko skyrė susitikimams su Kauno rajono gydymo įstaigų atstovais.

„Prieš važiuodamas į Žiegždrių psichiatrijos ligoninę, įsivaizdavau, kad išvysiu apleistą kompleksą. Anksčiau teko lankytis kitose panašaus profilio įstaigose. Situacija Žiegždriuose maloniai nustebino. Ligoninėje tvarkomasi moderniai”, – tvirtino parlamentaras.

Pasak politiko, su medikų bendruomene kalbėta ir apie finansavimą. „Įvedus naują tvarką, pirminėse sveikatos priežiūrose įstaigose finansavimas sumažėjo 2-3 procentais. Tai patvirtino ir Kauno rajono medikai. Kita problema – Kauno rajono savivaldybė gydymo įstaigoms skiria labai mažai lėšų. Kitose Lietuvos savivaldybėse vietos valdžia labiau rūpinasi gydymo įstaigomis”, – teigė A.Matulas.

Bendruomenėms trūksta lėšų

Kauno rajono valdžia bendruomenių veiklai skiria labai mažai lėšų. „60 tūkstančių litų – tai labai maža suma. Bendruomenių centrams dar pavyksta gauti finansavimą vienam ar kitam projektui, tačiau to nepakanka”, – teigė N.Kliučienė.

„Jeigu kalbame apie aktyvią pilietinę visuomenę, būtina skatinti bendruomenių centrų veiklą. Esame parengę konkrečius pasiūlymus, kaip šiems centras būtų galima skirti daugiau lėšų. Gana didelė dalis žmonių nepasinaudoja galimybe 2 procentus pajamų mokesčio skirti įvairioms organizacijoms. Šios lėšos galėtų būti panaudotos bendruomenių iniciatyvoms skatinti”, – teigė A.Kubilius.

Pasak Seimo nario D.Jankausko, teisininkai jau nagrinėja tokią galimybę ir artimiausiu metu turėtų pateikti savo išvadas ir pasiūlymus, kokius teisės aktus derėtų keisti. Tačiau konservatoriai neslėpė, kad šio sumanymo įgyvendinimas priklausys nuo valdančiosios Seimo daugumos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.