Prisnigti kiemai – vairuotojų rūpestis

Snieguota žiema vėl priminė opią miesto vairuotojų bėdą – butų ūkio įmonės nuvalo tik šaligatvius. Pusnis automobilių aikštelėse vairuotojai priversti iškuopti patys.

Piktina pusnys

Alvyda Kairytė, gyvenanti Baltijos prospekte, nepatenkinta nevalomais kiemais. Anot jos, jie maži, netgi šiltuoju metų sezonu sunku tvarkingai sustatyti automobilius. Kai prisninga, išvis nelieka vietos – dalį kiemo užima sustumtos pusnys.

A.Kairytė manė, kad ji moka ir už kiemo valymą. Tad stebėjosi, jog nuo šaligatvių tvarkingai nuvalomas sniegas, kartais suverčiamas ant važiuojamosios kiemo dalies, kur, po ratais virtęs slidžia koše, gali sukelti nemažai sunkumų vairuotojams. Tuo metu, kai smarkiai prisninga, mergina, norėdama saugiai išvažiuoti iš kiemo, automobilio ratus atkasa paprastu šiukšlių kastuvėliu.

A.Kairytė matė kitus namo gyventojus kastuvais taip pat atsikasinėjančius savo automobilius. Mergina sutiktų mokėti tiek, kiek reikia, kad tik kiemas būtų švarus ir nekiltų jokių rūpesčių bandant pajudėti iš vietos ir tuo pat metu neužkliudyti šalia stovinčių automobilių.

Valo tik šaligatvius

Aplink daugiabučius namus esančią teritoriją prižiūri butų ūkio įmonės. Tam iš gyventojų renkamas teritorijos valymo mokestis. Gyventojai moka tik už kiemo šaligatvių valymą.

Butų ūkio įmonės „Vitės valdos” direktorius Arvydas Mikalajūnas teigė, kad valymo mokestis, skaičiuojamas pagal kiemo teritorijos ir namo dydį, yra naudojamas pagal paskirtį.

Visi šaligatviai kiemuose, kurie turi būti nuvalyti, ir yra nuvalomi. Kiemsargio pareiga nuvalyti šaligatvius, švarūs turi būti takai į laiptines, taip pat teritorija šalia atliekų konteinerių. Daugiabučių namų gyventojų automobilių stovėjimo aikštelių nevalo niekas.

Patys kiemai lieka nesprendžiama problema. Jų valymas kainuoja nemažus pinigus, reikia traktorių, būtina pasirūpinti sniego išvežimu. Kad būtų galima vykdyti valymo darbus, reikia papildomas lėšų, o čia, anot A. Mikalajūno, ir prasideda problemos.

Mokestį reikėtų rinkti iš gyventojų, turinčių automobilius. Kyla klausimas, kaip sudaryti sąrašus tų, kurie sutiktų mokėti reikalaujamą sumą. Įmanoma, kad gyventojas, turintis didesnį automobilį, išvis nejaučia jokių sunkumų laviruodamas po pusnis, todėl jis gali atsisakyti mokėti. „Vitės valdų” direktorius svarsto, kuo galėtų baigtis valymo mokesčio rinkimas, jei nepasirodytų sniegas – gyventojai gali pradėti reikšti nepasitenkinimą dėl surinktų ir nepanaudotų pinigų.

Antausis vairuotojams

Daugiabučių namų gyventojai turi patys pareikšti norą, kad kiemas būtų valomas.

A.Mikalajūnas pateikė pavyzdį, kaip vieno Herkaus Manto gatvėje esančio namo gyventojai bendrijai įteikė prašymą dėl kiemo išvalymo, surinko reikiamą pinigų sumą, patraukė iš kiemo automobilius, kad traktorius galėtų švariai jį išvalyti. Tokios valymo akcijos vienkartinės, pasnigus jas reikia kartoti. Kol daugiabučių namų savininkų bendrijos nesugalvos, kaip išvalyti kiemus, nepažeidžiant kitų gyventojų teisių, tėra tik toks būdas.

Kad kiemai būtų valomi, reikia gyventojų sutikimo mokėti atitinkamą sumą, kuri priklauso nuo kiemo ploto. Kol kas sunku visus daugiabučio namo gyventojus sukviesti į visuotinį susirinkimą. Taip pat nereikia pamiršti automobilių savininkų, kuriems sniego sankaupos netrukdo pravažiuoti. Kliudo ir automobiliai, kuriuos savininkai yra palikę be priežiūros.

Iš Baltijos prospekto gyventojos A.Kairytės pasakojimo aišku, kad ne visi automobilių savininkai žino, jog kiemų valymas lengva ranka užversta ant jų pečių.

Sovietmečiu beveik visi automobiliai buvo laikomi garažuose šalia daugiabučių namų. Būdavo nuvalomi ne tik šaligatviai, bet ir kiemas. Mieste padaugėjus automobilių, rastas lengviausias būdas – kiemų paprasčiausiai nevalyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.