Vienbalsiai pasisakyta prieš smurtą

Religinių bendruomenių lyderiai vieningai pasmerkė smurtą, tačiau taip pat mano, kad žiniasklaidos laisvė turi turėti atsakomybės ribas

Vakar į Prezidentūrą su šalies vadovu Valdu Adamkumi susitikti atvykę Lietuvos tradicinių religinių bendruomenių atstovai aptarė situaciją pasaulyje ir šalyje, susiklosčiusią po to, kai daugybė laikraščių visoje planetoje perspausdino danų karikatūristų piešinius, vaizduojančius pranašą Mahometą. Šių karikatūrų publikavimas sukėlė didžiulį musulmonų pasaulio pasipiktinimą.

Laisvė be krantų – anarchija

Šalies vadovas, pasak jo atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, per susitikimą pakartojo ne kartą anksčiau išsakytą nuostatą, kad „negali būti varžoma minties, raiškos ir spaudos laisvė, tačiau ta laisvė turi būti paremta atsakomybės jausmu, ypač kai kalbama apie religinius simbolius ir religinius įsitikinimus”.

Tą patį po susitikimo žurnalistams sakė ir Kauno arkivyskupas metropolitas bei Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas Sigitas Tamkevičius, pabrėžęs, kad spauda privalo būti laisva, tačiau ta laisvė turi būti „atsakominga”. „Jeigu laisvė neturi jokių krantų, tai laisvė pavirsta anarchija. Valstybė tam ir yra valstybė, ji turi svertus, kad galėtų kažką pareguliuoti”, – sakė S.Tamkevičius, tačiau pridūrė, kad ne religinių bendruomenių atstovų pareiga valstybei patarinėti, kaip turėtų būti elgiamasi šioje situacijoje.

Skandalingosios karikatūros buvo perspausdintos ir kai kuriuose Lietuvos dienraščiuose. Taip pasielgę spaudos leidiniai tvirtino, kad musulmonus įžeidžiančias karikatūras publikavo demonstruodami solidarumą su danų žiniasklaida ir norėdami pabrėžti spaudos laisvės svarbą.

Joks tikėjimas nepropaguoja karų

Lietuvos musulmonų sunitų muftijus Romualdas Krinickis vakar sakė, kad mūsų šalies musulmonų bendruomenę, gyvuojančią jau daugiau nei šešis šimtus metų, šokiravo pranašą Mahometą pašiepiančios karikatūros. Musulmonai Mahometo vaizdavimą apskritai vertina kaip šventvagystę. Vis dėlto Lietuvos musulmonai kategoriškai nepritaria ir smurto protrūkiams.

„Visi atstovai vienareikšmiškai išreiškė savo nuomonę, kad smurtas nėra geras dalykas”, – po vakar vykusio Prezidento Valdo Adamkaus susitikimo su tradicinių religinių bendrijų Lietuvoje vadovais sakė Lietuvos musulmonų sunitų muftijus Romualdas Krinickis.

Jis pabrėžė, jog „nė viena religija, nė vienas tikėjimas nepropaguoja nei smurto, nei karų”. „Propaguoja tam tikros jėgos, tam tikri pavieniai asmenys”, – sakė R.Krinickis, pridūręs, jog „smurto niekada nebuvo ir nebus, jei nebus kūrenama neapykantos ugnis”.

Anot muftijaus, ne visi pasaulio musulmonai ėmėsi smurto, protestuodami prieš Mahometo karikatūras. „Ne visi taip reaguoja. Dievas mus sukūrė skirtingomis tautomis, skirtingomis kultūromis, skirtingais žmonėmis, kad mes pažintumėme vienas kitą”, – kalbėjo maždaug 5 tūkst. narių vienijančios bendruomenės dvasinis vadovas.

Arkivyskupas sunerimęs dėl fundamentalizmo

Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios konsistorijos pirmininkas vyskupas Mindaugas Sabutis išreiškė savo nepritarimą tam, jog tarptautinis skandalas, kilęs dėl karikatūrų, plačiai vaizduojamas kaip krikščioniškojo ir islamo pasaulio susidūrimas.

„Tai nėra tarpreliginis konfliktas. Joks krikščionis nesityčios iš musulmonų paišydamas karikatūras ar panašiai, ir joks musulmonas nedarys šou iš Jėzaus Kristaus paveikslo ar iš kryžių, nes tai vertinama kaip vertybė”, – sakė vyskupas.

Prezidento atstovė spaudai sakė, kad V.Adamkus per susitikimą su religiniais vadovais pakvietė juos aktyviau dalyvauti pasaulietinėje veikloje ir taip ugdyti visuomenės dvasingumą. Pasak arkivyskupo metropolito S.Tamkevičiaus, susitikime su Prezidentu taip pat aptarta, kuo religinė laisvė galėtų prisidėti prie didesnės tolerancijos ugdymo. S.Tamkevičius teigė, kad jam didelį nerimą kelia fundamentalizmo apraiškos ne tik užsienyje, bet ir Lietuvoje: „Kai panaršau po internetą, mane gąsdina jaunų žmonių fundamentalizmas. Nesvarbu, kokia tema pradedama kalbėti – ar apie Katalikų bažnyčią, ar apie žydus, ar apie ką nors kita, prasideda maždaug tokie komentarai: skandinti, karti, kaip čia jie tokie XXI amžiuje egzistuoja”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.