Sukčiaujantis remontų meistras – jau už grotų

Kauno miesto apylinkės teismas leido suimti trisdešimt dvejų metų Ričardą Babianską, kurį, paties įtariamojo sukčiavimu prisipažinimu, per praėjusį pusmetį turėjo prakeikti apie dvidešimt Kaune bei pakaunėje gyvenančių moterų, siejusių su šiuo jaunu vyru bei jo vadovaujama UAB „Akauzė” savo butų bei namų remonto planus.

Tiesa, į Kauno policiją kol kas kreipėsi tik aštuonios patikėjusiosios šiuo apgaviku bei sumokėjusios jam, kaip paaiškėjo, tik už pažadus nuo šešių šimtų iki trylikos tūkstančių litų avansą.

Naudojo tą patį trafaretą

Šešis nukentėjusiųjų pareiškimus tiria R.Babianską sulaikę Kauno policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai. Pagal juos aiškėja, kad dažniausiai į aukas šis apgavikas pasirinkdavo vidutinio arba vyresnio amžiaus moteris. Jauniausiajai iš ekonominei policijai žinomų jo aukų – keturiasdešimt penkeri, vyriausiajai – septyniasdešimt penkeri.

Sudėjus visus pareiškimus krūvon, atkurtas tas pats šio sukčiaus pamėgtas nusikaltimų mechanizmas. Visais atvejais aukos susirasdavo jį pačios pagal skelbimus apie teikiamas statybos remonto paslaugas žiniasklaidoje bei internete. Nustatyta, kad UAB „Akauzė”, kurios direktoriumi arba direktoriumi plėtrai prisistatydavo R.Babianskas, 2005-aisiais įregistruota oficialiai, o Jonavos gatvėje išsinuomotos ir patalpas jos biurui. Tačiau užsakymai iš klienčių būdavo priimami ne jame, bet atvykus į užsakovių namus.

Visos nukentėjusiosios prisipažįsta, kad R.Babianskas sugebėdavo jas įkalbėti duoti už sutartus darbus avansą – neva reikiamoms medžiagoms įsigyti. Tačiau gavęs dažnai nemažus pinigus, daug žadėdavęs meistras nebeskubėdavo grįžti. Tiesa, užsakovėms pradėdavus jo ieškoti paliktu mobiliojo telefono numeriu, dar vieną kitą kartą atsiliepdavo ramindamas, kad tiek daug darbų, kad vos spėja, bet savo pažadų tikrai nepamiršo.

Tačiau nepasirodydavo jis ir naujai sutartu laiku, o vėl ėmus ieškoti jo paliktu telefono numeriu, šiuo jau niekas nebeatsiliepdavo. (Nustatyta, kad įtariamasis sukčiavimu nuolat keitė telefonus bei jų korteles.) Nebeprisiskambinant nebepavykdavo prisibelsti į nuolat užrakintas UAB „Akauzė” biuro duris.

Ta pati panelė, tik kita suknelė

Tokiomis aplinkybėmis viena Sabakalnio gatvės gyventoja už taip ir neįvykdytą pažadą rekonstruoti namą R.Babianskui teigia sumokėjusi trylikos tūkstančių litų avansą, kurį melagis sugebėjo išvilioti per kelis kartus, vis didindamas darbų pradžiai reikalingą sumą.

Už ūkinio pastato Juodelynės gatvėje statybą iš vienos šeštą dešimtį bebaigiančios kaunietės jis sugebėjo išvilioti apie vienuolikos tūkstančių litų avansą, nors darbai nepradėti pusmetį. Už taip ir nepradėtą vieno Neveronių namo stogo remontą R.Babianskas sugebėjo gauti beveik trijų tūkstančių litų avansą. Už neįvykdytus pažadus suremontuoti namą Bitininkų gatvėje bei butą Baltijos gatvėje – atitinkamai tris su puse tūkstančio bei pusantro tūkstančio litų.

Paskutinis ekonominei policijai žinomas panašus R.Babiansko „triukas” – neištesėti pažadai apšiltinti vieną Linkuvos gatvės namą. Už tai, likus trims savaitėms iki sulaikymo, jis gavęs daugiau kaip dviejų tūkstančių litų avansą.

Dar dvi R.Babiansko apgautos moterys kreipėsi pagalbos į teritorinius Kauno policijos komisariatus. Septintą dešimtį bebaigianti Taikos prospekto gyventoja teigia davusi jam šešių šimtų litų avansą statybinėms medžiagoms, reikalingoms buto remontui, pirkti. Trisdešimt dvejų metų Kalniečių mikrorajono gyventoja teigia, kad R.Babianskas skolingas jai septynis tūkstančius litų. Už buto remontą ji davusi šiam sukčiui dešimties su puse tūkstančio litų avansą, tačiau darbų atlikta tik už pusketvirto tūkstančio.

Pats R.Babianskas neigia įtarimus sukčiavimu. Jis linkęs viską nurašyti nenusisekusiam bizniui.

Linčo teismai nieko nedavė

Tačiau tikėti suimtuoju neleidžia policijos turimas dosjė. Pirmoji byla dėl sukčiavimo jam iškelta dar 2001-aisiais. Tiesa, tada R.Babianskas dar prisistatydavo darbų vykdytoju, atliekančiu santechnikos darbus. Viena Kauno UAB, tada patikėjusi šio sukčiaus pažadais, turėjo jam materialinių pretenzijų, siekiančių beveik dvidešimt septynis su puse tūkstančius litų.

Turint galvoje vien minėtą bylą, sunkiai suvokiama, kad R.Babianskas iki šiol neteistas. Tačiau tai turbūt viena iš priežasčių, kodėl pastaraisiais metais jam, kaip įtariama, buvo surengti net trys linčo teismai, nors pats R.Babianskas tai, žinoma, linkęs neigti. Pavyzdžiui, 2002-ųjų rugpjūtį jis buvo patekęs į ligoninę dėl galvos traumos bei šonkaulių lūžių. Tada, įtariant jo sužalojimu bei turto prievartavimu, buvo sulaikyti trys asmenys. Ar ir šie nenuteisti, duomenų nėra.

2003-iųjų sausį R.Babianskas vėl skundėsi policijai, kad jo automobilį autostradoje blokavo keturios mašinos. Jų ekipažų nariai ištraukė pareiškėją jėga laukan, sumušė ir atėmė turėtus du šimtus litų bei dokumentus. 2004-ųjų spalį jis buvo prievarta įsodintas į automobilį, nusivežtas į Kleboniškio mišką, kuriame už blogai atliktus sodo namelio vidaus santechnikos darbus reikalauta grąžinti pinigus.

Neatmetama, kad po šių išpuolių R.Babianskas ir nusprendė turėti reikalų tik su vyresnio amžiaus moterimis.

Praėjusį šeštadienį jis suimtas dešimčiai parų. UAB „Akauzė” buhalterija susidomėjo ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

Visus nukentėjusiuosius nuo R.Babiansko prašoma atsiliepti šiais Kauno ekonominės policijos telefonais: 30 34 89 arba 30 37 40.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.