Eilės pas dantistus netrumpėja

Nors nemokamo dantų protezavimo laukia keli tūkstančiai klaipėdiečių, šiemet tokia paslauga dar nebuvo atlikta nė vienam pacientui.

Skaičius „13” išgąsdino

Klaipėdiečių pensininkų pora pasipiktino, kad eilė, kurioje jie užregistruoti 13-tūkstantaisiais, per vienerius metus nė trupučio nepajudėjo.

Nuo praėjusių metų vasario laukiantiems eilėje pensininkams buvo pasiūlyta pas dantistą užeiti šių metų pabaigoje. Esą tada paaiškės, ar priėjo eilė nemokamai taisytis dantis.

Pora prisipažino nerimaujanti, ar apskritai sulauks tokios galimybės – per metus sutaisyti dantis visiems 13 tūkstančių prieš juos laukiančiųjų atrodė nerealu.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos Informatikos ir statistikos skyriaus vyriausioji specialistė Virginija Žemaitienė nuramino, kad iš tiesų eilėje nemokamo protezavimo laukia ne keliolika tūkstančių, o per keturis tūkstančius klaipėdiečių.

„Žmonėms praneštas ne jų eilės, bet sąrašo numeris, kuris yra tęstinis. Sąrašas vedamas jau nebe vienerius metus ir jame įrašyti ne tik tie, kurių dar tik laukia dantų protezavimas, bet ir tie, kuriems dantys jau sutvarkyti”, – aiškino V.Žemaitienė.

Dantistai pasiruošę

Nors eilėje nemokamai protezuoti dantis laukia daugiau kaip 4 tūkst. klaipėdiečių, šiemet Klaipėdos stomatologijos poliklinikoje tokia paslauga dar nė vienam nebuvo suteikta.

Poliklinikos vyriausioji gydytoja Gražina Macnorienė sakė, kad eilė nejuda ne dėl medikų kaltės.

„Kol kas nemokamai dantų neprotezuojame, nes nėra sutvarkytos pacientų eilės, kurias nuo šių metų sausio 1 dienos perėmė ligonių kasos. Mes, medikai, eilių nebesudarinėjame. Atliekame tik techninį darbą, kuriam esame pasiruošę”, – teigė G.Macnorienė.

Laukia ir 10 metų

Klaipėdos stomatologijos poliklinikos Ortopedinio skyriaus vedėja Janina Vaitiekūnienė sakė, kad anksčiau žmonėms nemokamo protezavimo eilėje tekdavo laukti mažiau nei metus.

Pernai dantų protezai buvo sudėti 3 787 klaipėdiečiams, iš kurių 2 098 – nemokamai.

J.Vaitiekūnienė tvirtino, jog Klaipėdoje eilės visada būdavo mažiausios Lietuvoje. Tik vienu metu žmonėms nemokamo protezavimo eilėse teko laukti 2-3 metus.

Vilniuje ir Kaune nemokamo protezavimo pacientams reikia laukti gerokai ilgiau – po 7-10 metų.

Iš viso šalyje nemokamo dantų protezavimo laukia apie 24 tūkst. pacientų.

Gali mokėti patys

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos atstovė V.Žemaitienė neigė, kad ligoniai neina pas stomatologus, nes negauna ligonių kasos nukreipimo.

Pasak specialistės, apie 400 žmonių jau gavo pranešimus nemokamai protezuoti dantis, tad į medikus pacientai gali kreiptis, tačiau kažkodėl to nedaro.

Visi protezavimo eilėje laukiantys pacientai nukreipimus turėtų gauti iki liepos 1 dienos.

Kai kurie išsiųsti registruoti pranešimai, neradus, kam juos įteikti, buvo sugrąžinti atgal į Klaipėdos teritorinę ligonių kasą.

Gavę teritorinės ligonių kasos pranešimą apie įrašymą į eilę gyventojai gali dantis protezuoti iš anksto savo lėšomis, nelaukdami, kol bus pakviesti. Apmokėję protezavimo paslaugas, jie vėliau turėtų pateikti teritorinei ligonių kasai prašymą kartu su mokėjimą patvirtinančiais dokumentais, kompensuoti išlaidas.

V.Žemaitienė šyptelėjo prisiminusi, kaip kai kurie ligoniai nori iš nemokamo protezavimo užsidirbti. Vienas žmogus klausė, ar galėtų pasiimti jam protezavimui valstybės skirtus pinigus, jei atsisakytų šios paslaugos.

Per maži įkainiai

Greičiau nemokamai sudėti dantų protezus trukdo ne tik nesutvarkytos eilės, bet ir finansinės kliūtys.

Odontologai ir net pats sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga pripažįsta, kad nemokamam dantų protezavimui pinigų skiriama nepakankamai. Dėl pernelyg mažų įkainių protezuoti dantis nesiima privačios stomatologijos klinikos, kurios padėtų sumažinti eiles.

Uostamiesčio Stomatologijos poliklinikos Ortopedinio skyriaus vedėja J.Vaitiekūnienė sakė, kad pernai Klaipėdos teritorinė kasa jų klinikai skyrė 475 tūkst. 490 litų.

„Tačiau šių pinigų nepakanka. Įkainius reikėtų didinti, nes brangsta medžiagos, technologijos, o mes dantis protezuojame anksčiau nustatytomis kainomis, kai medicininėms medžiagoms nebuvo taikomas pridėtinės vertės mokestis”, – pasakojo Ortopedinio skyriaus vedėja.

Pakito protezai

Per pastaruosius dvejus metus nemokamo dantų protezavimo įkainiai padidėjo. 2001-2003 metais iš privalomojo sveikatos draudimo fondo nemokamam dantų protezavimui iš viso buvo skirti trys milijonai litų.

2004 metais įkainiai padidėjo puse milijono, o pernai ir šiemet jie siekia 8,5 milijono litų.

Iš šių pinigų Klaipėdos teritorinei ligonių kasai, kuriai priskiriamos Klaipėdos ir Tauragės apskritys, skirta 1,2 milijono litų.

Valstybinės ligonių kasos atstovas spaudai Kazys Žilėnas sakė, kad įkainiai buvo padidinti, nes, Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare, uždrausta naudoti „kaltinius” protezus. Dabar protezai privalo būti „lietiniai”, kurie yra gerokai brangesni.

Nereikės primokėti

Dalį pinigų nemokamam dantų protezavimui skiria ir Klaipėdos savivaldybė. Pernai ji atseikėjo per 200 tūkst. litų. Iš šių pinigų žmogui, nepriklausomai nuo ligos, atitekdavo 250 litų dantims protezuoti. Jeigu šios sumos nepakakdavo, likusią dalį pacientas turėdavo primokėti pats.

Klaipėdos savivaldybės gydytoja Janina Asadauskienė sakė, kad kol kas neaišku, kiek pinigų nemokamam dantų protezavimui miesto valdžia skirs šiemet.

Šiais metais pinigų planuojama skirti mažiau nei pernai – apie 150 tūkst. litų. Žinoma, jeigu šią sumą kovą patvirtins savivaldybės taryba.

Savivaldybės skirtos lėšos šiemet turėtų būti naudojamos kitaip nei anksčiau. Jeigu anksčiau savivaldybė dantų protezavimo paslaugą remdavo tik iki tam tikros sumos, dabar žadama padengti visas gydymo išlaidas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.