Menininkas neišlaikė gyvenimo išbandymų

Vienas talentingiausių viduriniosios kartos teatro aktorių ir režisierių Saulius Mykolaitis netikėtai pasirinko mirtį

„Noriu žiūrėti į priekį – tegul aš svajonėse kuriuosi savo teatrą, tegul kiekvienas žmogus svajonėse susikuria savo teatrą”, – nuolat mėgdavo kartoti Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorius, režisierius ir kompozitorius Saulius Mykolaitis. Optimizmo netrūko ir jo darbuose, kad ir paskutiniajame spektaklyje „Mažasis princas”, kurio premjera įvyko lygiai prieš mėnesį.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį menininkas nusprendė pasitraukti iš gyvenimo. „Iki šiol negaliu tuo patikėti. Su Sauliumi kalbėjau dar penktadienio vakarą, net neįtariau, kad viskas taip pasibaigs”, – ašaras sunkiai tvardė artimas menininko bičiulis, Lietuvos nacionalinio dramos teatro režisieriaus asistentas Mindaugas Jusčius.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas

Režisuotų spektaklių premjeros, nauji ir stiprūs vaidmenys teatre bei kine, prestižiškiausių šalies teatro apdovanojimų nominacijos – visa tai turėjo talentingas 39-erių menininkas. Atrodo, laimės netrūko ir asmeniniame gyvenime – laiminga santuoka su antrąja žmona aktore Rūta Papartyte ir vos praėjusiais metais gimęs judviejų vaikas. Vis dėlto kodėl talentingas menininkas pasirinko mirtį?

Į šį klausimą atsakymą bando rasti ne tik S.Mykolaičio artimieji, bet ir kolegos, draugai. Prieš savaitę jis paskutinį kartą lankėsi Lietuvos nacionaliniame dramos teatre. Kaip prisimena kolegos, tryško optimizmu ir dalijosi naujais kūrybiniais sumanymais. „Kaip ir daugeliui menininkų, depresijos nebuvo svetimos ir Sauliui, tačiau prieš savaitę jis atrodė lamingas ir pasirengęs kurti”, – prisimena teatro Literatūrinės dalies vedėja Daiva Šabasevičienė.

Tačiau jau po kelių dienų situacija iš esmės pasikeitė. Artimi aktoriaus bičiuliai neslepia, kad Saulius prieš mirtį skausmą bandė skandinti alkoholyje. Kai kurie užsimena, kad aktorius išgyveno dėl pernelyg mažo jo kūrybos vertinimo. Išgėręs vyras esą sunkiai valdydavo emocijas, todėl kelioms dienoms jį paliko žmona, su vaiku išvažiavo pas savo tėvus.

S.Mykolaitį kilpoje rado sekmadienio vakarą. Ar jis buvo neblaivus prieš savižudybę, atsakys teismo medicinos ekspertai. „Kai kurie teatro kolegos dėl jo nerimavo. Dvi dienas negalėdami prisiskambinti nuvažiavo į namus, iškvietė policijos pareigūnus. Paaiškėjo, kad Saulius kilpoje kabojo beveik dvi paras”, – sako D.Šabasevičienė. Dėl S.Mykolaičio mirties pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau jį atliekantys pareigūnai neabejoja, jog mirtį pasirinko pats aktorius.

Neįvertino paskutinio pastatymo

Nors pastaruoju metu aktorius nestokojo kūrybinių sumanymų, kai kurie jo kolegos prabyla apie tai, kad kūrybingos sielos menininką nuolat kamuodavo depresija. Pats Saulius bičiuliams ne kartą yra užsiminęs apie tai, kad ir anksčiau buvo akimirkų, kai norėjo prieš save pakelti ranką.

S.Mykolaitis ne kartą lankėsi pas psichologus. Po gydymo seansų situacija pagerėdavo, tačiau vėliau aktorius ir vėl nevengdavo alkoholio, ilgam užsidarydavo savo bute. Aktoriaus bičiuliai pastebėdavo, kad S.Mykolaičiui nėra lengva, tačiau sako nemanę, kad viskas baigsis netikėta mirtimi.

Sunku patikėti, kad aktoriaus galėjo netenkinti jo karjera teatre. Vos prieš mėnesį jis pastatė paskutinįjį savo spektaklį „Mažasis princas”. Naujoji spektaklio interpretacija sulaukė ne tik vaikų, bet ir vyresniosios publikos dėmesio. Po premjeros aktorius dalijo ne vieną interviu, tačiau profesionalūs kritikai šio spektaklio taip ir nespėjo įvertinti.

„Galbūt tai įskaudino S.Mykolaitį. Jo darbus retai aptardavo kritikai, specializuotoje spaudoje nepasirodė nė vienos recenzijos. Be abejonės, tokie dalykai taip pat skaudina menininkus”, – pastebi D.Šabasevičienė.

„Niekas negalvoja apie aktorius, nėra jokio dvasinio tėvo, kuris vestų tave iš vieno vaidmens į kitą, stebėtų, ką tu padarei, matytų, kad tu kartojiesi, sektų tavo evoliuciją, tavo judėjimą, poreikį; muštru arba vaidmenų paskirstymu siektų tavo tobulėjimo”, – Nacionalinio dramos teatro nekrologe cituojamas S.Mykolaitis.

Įsiminė TV seriale

S.Mykolaičio šeimos nariai kol kas nenori kalbėti apie netektį, sako, kad už juos geriau kalba aktoriaus darbai. Rudenį jis pristatė debiutinį autorinių dainų albumą „Nieko nepasakyta”.

Kažkada svajojęs tapti operos solistu, Nacionalinio dramos teatro aktorius, režisierius, kompozitorius S.Mykolaitis Lietuvos muzikos akademijoje lankė parengiamuosius solinio dainavimo kursus, todėl džiaugėsi išleidęs autorinių dainų albumą. Televizijos žiūrovams S.Mykolaitis gerai įsiminė kaip populiaraus serialo „Gedimino 11” pagrindinio vaidmens atlikėjas. Jis yra pastatęs šiuos spektaklius: „Stop, mašina” pagal Danijilą Charmsą, Antono Čechovo „Ivanovą”, Jevgenijaus Griškoveco „Miestą”. Taip pat yra sukūręs muziką šešiems spektakliams.

Nemažai savo kūrybinės energijos S.Mykolaitis atidavė vaikiškam teatrui – „Keistuolių teatre” pastatė Aleksanderio Milneo „Mikę Pūkuotuką”, o visai neseniai Lietuvos nacionaliniame dramos teatre įvyko paskutinioji S.Mykolaičio režisuoto spektaklio premjera – „Mažasis princas”.

Jis dirbo su garsiausiais Lietuvos režisieriais – Rimu Tuminu, Oskaru Koršunovu, Eimuntu Nekrošiumi, Gintaru Varnu, išgarsėjo Roberto Zucco vaidmeniu to paties pavadinimo O.Koršunovo režisuotame spektaklyje. Pernai dramos aktoriaus kategorijoje už Sergejaus vaidmenį spektaklyje „Miestas” jis buvo nominuotas „Auksiniam scenos kryžiui”.

Siekė bendrauti su žiūrovu

Artimieji ir kolegos atsakymų į begales kilusių klausimų ieško ir paties menininko kūryboje bei mintyse. S.Mykolaitis visuomet pabrėždavo, kad kai esi niekam neįsipareigojęs, tuomet esi laisvas daryti viską. „Matyt, kaip tik laisvė ir yra svarbiausias dalykas kūryboje. Kai prasideda komercija, reklama ir vadyba, tuomet šie dalykai praranda pirmapradį žavesį”, – viename iš paskutiniųjų savo interviu sakė aktorius.

Viešai jis niekada nesiskundė savo profesija, atvirkščiai, visuomet idealizavo aktoriaus darbą. „Mūsų profesija yra pasakoti istorijas suliejant intonacijos žaismę, išgyvenimą, perteikiant tam tikrą nuotaiką. Todėl neatsitiktinai aktoriai gali ir daina papasakoti įdomią istoriją, kurią būtų smagu klausyti”, – yra sakęs S.Mykolaitis, savo idealųjį spektaklį įsivaizdavęs kaip pokalbį.

„Žinoma, galima pasirinkti įvairių vaizdinių, fejerverkų, bet jei spektaklyje yra tekstas, siužetas, visa turi vykti pagal dialogo principą. Man nepatinka, kai teatre žmonės šiurena šokolado popierėliais. Spektakliuose pirmiausia stengiuosi kalbėti su žmogumi”, – prieš mėnesį sakė aktorius. Tuomet net artimiausiems jo bičiuliams neatrodė, kad greit jį lydės į amžinąją kelionę.

„Negaliu to suprasti. Daugeliui jo bičiulių pirmiausiai reikia suvokti, kas įvyko, – atsiduso M.Jusčius. – Šis įvykis pernelyg skaudus”. Netikėtai iš gyvenimo išėjus Lietuvos nacionalinio dramos aktoriui ir režisieriui Sauliui Mykolaičiui, jam atminti kolegos surengs vakarą. Rytoj planuojama parodyti spektaklį „Meistras ir Margarita”, kuriame aktorius anksčiau atliko vieną pagrindinių vaidmenų. „Dedikuojame šį spektaklį S.Mykolaičio atminimui. Žiūrovai, likę po spektaklio, taip pat galės pamatyti trumpą filmuką, skirtą aktoriaus kūrybinei veiklai”, – sakė „O.K. teatro” vadybininkė Ada Paukštytė.

S.Mykolaitis trečiadienį bus pašarvotas Lietuvos nacionalinio dramos teatro fojė, kur su aktoriumi galės ateiti atsisveikinti visi jo gerbėjai. S.Mykolaitis bus laidojamas Panevėžio Ramygalos kapinėse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Menininkas neišlaikė gyvenimo išbandymų"

  1. Nil

    Nera zodziu isreiksti liudesiui.

  2. lina

    Baisu ,kad toks talentingas zmogus prarado tiksla gyventi….labai gaila,pasiilgsiu jo vaidybos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.