Baltijos šalių nekilnojamasis turtas pritraukia vis daugiau užsienio investuotojų

Baltijos šalių nekilnojamojo turto rinka bręsta ir pritraukia vis daugiau užsienio investuotojų. Taip teigiama naujame Švedijos nekilnojamojo turto konsultantų „Newsec” leidinyje „Nordic Report”.
Nekilnojamojo turto sandorių praėjusių metų antroje pusėje žymiai padaugėjo. Vienas didžiausių sandorių — Suomijos bendrovė „Citycon” įsigijo „Rocca al Mare” prekybos centrą Taline už 62 mln. eurų.

Baltijos šalių ekonomika auga vis sparčiau. 2005 m. Lietuvos BVP išaugo 6,8 %, Estijos — 7,0 %, o Latvija tapo ES augimo lydere pasiekusi 8,7 %. Šiose šalyse auga vartojimas ir investicijos, eksportas taip pat intensyvėja. Tačiau per 2006 ir 2007 metus šis augimas greičiausiai šiek tiek sumažės. Nekilnojamojo turto rinkoje vis daugiau tarptautinių investuotojų traukia prekybos ir biurų patalpos. Galima sakyti, jog Baltijos šalių nekilnojamojo turto rinka bręsta iš šiaurės pietų kryptimi. Estija šioje srityje pasiekė daugiausiai, tačiau Latvijos ir Lietuvos rinkos 2005 m. taip pat smarkiai pažengė į priekį.

„Mes tikimės, kad Baltijos šalių nekilnojamojo turto rinka 2006 ir 2007 metais taps dar įdomesne užsienio investuotojams”, — sako Olev-Mait Makk, „Newsec” atstovas Taline. „Ir toliau didžiausias dėmesys greičiausiai bus skiriamas dideliems miestams ir juose esantiems biurų bei prekybos pastatams ir statybų projektams. Viena problemų yra tai, kad nekilnojamojo turto pasiūla yra per maža.”

Lietuvoje didelė prekybos patalpų paklausa

Lietuvoje nekilnojamojo turto rinka mažiausiai išvystyta iš visų trijų Baltijos šalių, tačiau 2005 metais susidomėjimą šia rinka pradėjo rodyti vis daugiau užsienio investuotojų. Statomi nauji prekybos centrai, logistikos pastatai ir biurai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje.

„Newsec” savo leidinyje „Nordic Report” pažymi, kad bedarbystė, dabar siekianti mažiau nei 9 %, mažėja, ir vyriausybė stengiasi mažinti biurokratiją ir gerinti verslo klimatą.

Per pastaruosius metus pastatyta daug naujų prekybos centrų ir biurų pastatų ir juos greitai užpildė nuomininkai. Naujų prekybos patalpų poreikis išlieka didelis, taip pat ryškiai matoma biurų paklausa toliau nuo centro nutolusiuose Vilniaus rajonuose.

Biurų patalpų ištekliai Vilniuje yra žymiai mažesni, nei Taline bei Rygoje, todėl besivystančios naujos statybos turi didesnę įtaką rinkai, nei kaimyninių šalių sostinėse.

2005 m. vienas didesnių nekilnojamojo turto sandorių Lietuvoje buvo sudarytas Danijos ir Lietuvos „Baltic Property Fund” įsigijus bendro 23 tūkst. m2 ploto prekybos patalpas.

Neišnuomotų biurų dalis Vilniuje ir toliau turėtų išlikti gana didelė ir 2006 m. siekti 20 %, nuoma patrauklesniuose rajonuose augs šiek tiek mažiau. Investuotojai tikisi apie 7 % pelningumo turint omenyje rizikos lygį.

Estija yra patraukli…
Estijos nekilnojamojo turto rinkoje 2005 m. suintensyvino veiklą Šiaurės šalių nekilnojamojo turto ir pensijų fondai. Populiariausias turtas buvo biurų ir prekybos patalpos, garantuojančios saugią ilgalaikę grąžą, daugiausiai esančios Taline ir jo apylinkėse. Tarp didžiausių 2005 m. sandorių išsiskiria du — Suomijos bendrovė „Citycon” įsigijo „Rocca al Mare” prekybos centrą Taline už 62 mln. eurų, o „Baltic Property Trusts” 13 mln. eurų investavo į pramoninės paskirties nekilnojamąjį turtą. Dar vienas stambus sandoris: „Faretex” Norvegijos bendrovei „Eiendomsspar” pardavė miesto centre esančias biurų patalpas.

… Talinas patrauklus dar labiau
Klestint ekonomikai auga biurų patalpų paklausa, ypač tai pastebima Taline. Nepaisant to, kad Taline per 2005 metus buvo pastatyta apie 25 tūkst.. m2 ploto naujų biuro patalpų, neišnuomotų biurų dalis nukrito nuo 7 % 2004 m. iki 5 % — 2005 metais. „Newsec” prognozuoja, jog 2006 metais neišnuomotų biurų dalis toliau mažės iki maždaug 4 %. Nuomos kainų lygis šiais metais turėtų išaugti apie 5 %. Nekilnojamojo turto kainos greičiausiai ir toliau augs, o grąža nukris iki maždaug 8 %.

Jei Estija 2007 m sausio 1 d., kaip planuojama, įsives eurą, tai turėtų toliau padidinti užsienio investuotojų susidomėjimą šalies nekilnojamojo turto rinka.

Rygoje mažėja neišnuomotų biurų

Latvijoje padidėjęs užsienio investuotojų susidomėjimas nekilnojamuoju turtu daugiausiai koncentruotas į Rygos regioną. Bendrovių investicijos toliau sparčiai auga, kaip ir vidaus vartojimas. Tai veda prie masinių naujų biurų ir prekybos pastatų statybų Rygoje ir aplink ją. Neišnuomotų biurų dalis 2004 m. Rygoje buvo apie 15 %, Tačiau 2005 m. šis skaičius žymiai sumažėjo iki 6 %. Nuomos kainos jau kelerius metus mažėja, dugnas buvo pasiektas 2005 m. ir tikimasi, kad 2006 m. jos pradės augti.

Aiškiai matoma tendencija yra kad vis daugiau kompanijų renkasi biurus ne Rygos centre. Nuomos kainos centre yra didesnės, tačiau pagrindinės priežastys yra kur kas sudėtingesnė, nei miesto pakraščiuose, transporto situacija.

Vienas didžiausių sandorių 2005 m. buvo Švedijos „Niam Fund III” 36 tūkst m2 ploto logistikos centro įsigijimas iš „Rimi Baltica”.

Prognozuojama, jog biuro patalpų grąža Rygos regione 2006 m. nukris iki maždaug 8 %.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.