Kitaminčiai EBSW veiklą žada vertinti griežčiau

Seimo konservatoriai ketina kovo pradžioje paskelbti savo išvadas apie skandalingą koncerną

Seimo konservatoriai žada garsiai įvardyti visus pareigūnus, kurie sudarė sąlygas nusikalstamai koncerno EBSW veiklai. Seimo laikinojoje komisijoje EBSW veiklai tirti dirbę konservatoriai rengia atskirąją nuomonę. Ją žadama paskelbti kovo pradžioje, prieš pat prasidedant parlamento eilinei pavasario sesijai, kurioje bus tvirtinamos laikinosios komisijos išvados.

Renka medžiagą

Tėvynės sąjungos atstovas Seime Kazys Starkevičius „Kauno dienai” sakė, kad jo ir kito EBSW veiklą tyrusioje komisijoje dirbusio konservatoriaus Jurgio Razmos atskiroji nuomonė šiuo metu dar yra rengiama, todėl jos neskubama skelbti. „Renkame papildomą medžiagą. Norime parengti solidžią išvadą, kuri tiesiai šviesiai ir kvalifikuotai atsakytų į Seimo užduotus klausimus EBSW veiklą tyrusiai komisijai”, – tvirtino K.Starkevičius.

Parlamentaras tikisi, kad atskiroji nuomonė bus paskelbta kovo pradžioje. Kovo 10 dieną prasidės Seimo pavasario sesija, kurioje turėtų būti svarstomos koncerno EBSW veiklą tyrusios parlamentinės laikinosios komisijos išvados. Kartu turėtų būti pateikta ir atskiroji dviejų Seimo narių nuomonė.

Tiesa, ji nebus svarstoma kaip alternatyva EBSW veiklą tyrusios komisijos išvadoms. Norint, kad taip būtų, reikėtų dar vieno parlamentaro prisijungimo prie atskirosios nuomonės. Paklaustas, ar „atsiras trečias Seimo narys, remiantis atskirąją nuomonę”, K.Starkevičius atsakė neigiamai: „Atrodo, tai bus tik mudviejų su J.Razma nuomonė”.

Paskelbs pavardes

K.Starkevičius tvirtino, kad atskirojoje nuomonėje bus tiesiogiai įvardyti visi prieš daugiau kaip dešimtmetį dirbę valstybės pareigūnai, kurie sudarė sąlygas pradėti milijonus iššvaisčiusios EBSW veiklą. Tokie pareigūnai laikinosios Seimo komisijos išvadoje neįvardyti, nors apibendrintai pasakyta, kad valstybės institucijos sudarė sąlygas ir nesiėmė priemonių užkirsti kelią neteisėtai koncerno veiklai.

„Mūsų nuomone, tiesiogiai įvardyti tuo metu toms įstaigoms vadovavusius asmenis yra tiesiog būtina. Už bankų sektorių buvo atsakingas Lietuvos bankas, už kurį savo ruožtu atsakingas Prezidentas, už valstybės paskolas – Vyriausybė ir jai vadovaujantis Ministras Pirmininkas. Tai ir reikia įrašyti į dokumentus, nevyniojant į diplomatinius išsireiškimus”, – teigė K.Starkevičius.

Iššvaistė milijonus

Daugiau kaip metus dirbusi EBSW veiklą tyrusi Seimo komisija savo išvadas paskelbė vasario 3 dieną. Socialdemokrato Algio Rimo vadovaujamoje komisijoje iš pradžių buvo 12 narių, atstovaujančių visoms Seimo frakcijoms. Tačiau iki jos darbo pabaigos iš komisijos išėjo liberalas Eligijus Masiulis ir socialliberalė Nijolė Steiblienė. Jie kritikavo komisijos darbo organizavimą.

Visos išvados išdėstytos 240 lapų. Išvados rezoliucinė dalis paskelbta „Kauno dienos” vasario 4-osios numeryje.

Komisijos prašyta atsakyti į devynis klausimus, tarp jų – „kokios aplinkybės sudarė sąlygas koncerno EBSW veiklai bei padėjo koncerno EBSW steigėjams, vadovams ir kitiems asmenims, artimai susijusiems su šiuo koncernu, išvengti atsakomybės”, „kokios valstybės politikų, teisėjų, pareigūnų ir tarnautojų veikos sudarė palankias sąlygas koncerno EBSW veiklai”, „kokių buvo imtasi priemonių siekiant užkirsti kelią koncerno EBSW veiklai”, „ar šiuo metu koncerno EBSW steigėjai, vadovai bei kiti asmenys, artimai susiję su šiuo koncernu, dirba (dirbo) valstybės ir savivaldybių institucijose bei įstaigose”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.