Apie langus „be švino”

Kelis kartus per dieną ausys užtinka radijo reklamą apie naujus langus „be švino”. Kyla teisėtas klausimas, ar trečdalis Klaipėdos gyventojų, kurie jau yra įprastus langus pakeitę plastikiniais, kvėpuoja šviną? Kodėl apie švino buvimą ar nebuvimą anksčiau niekas nieko nesakė? Ką reiškia reklamos šūkis „be švino”!?

Bendrovės „Uostamiesčio langai” komercijos direktorius Algis Rapalis sakė, kad jie dirba tik su klientais, žino, kad ir jų gaminami langai taip pat yra „be švino”, tačiau apie langų profilių (ruošinių, iš kurių gaminami rėmai) sudėtį nieko daugiau negalįs pasakyti. Konkretesnės informacijos galinti suteikti tik šiuos ruošinius tiekianti firma Vilniuje.

UAB „Schuco Vilnius” projektų vadovas Gintaras Korizna paaiškino, kad jokiuose langų profiliuose švino nėra. Švinas kaip sudėtinė medžiaga naudojama tik šių profilių gamybos procese. Langų profiliai gaminami spaudimo būdu. Kad profiliai būtų balti, atsparūs atmosferos poveikiui, naudojama ir švino druska. Kartais ji naudojama ir keramikos, stiklo gamyboje. Tačiau gaminiuose švino pėdsakų nelieka, jokių pavojaus ženklų bent iki šiol nenustatyta.

Tačiau ekologai ragina iki 2015 metų atsisakyti tokios gamybos technologijos, profilius gaminti taip, kad švino nereikėtų ir norint išgauti labai aukštą kokybę. G. Korizna sakė, kad švinas tikrai nėra tas elementas, į kurį klientai turėtų kreipti dėmesį. Yra kur kas svarbesnių dalykų – bloga varža, gamybos sertifikatai, galimi užraktų taškai. Gamybos procese naudojamas švinas todėl esąs ekologų akiratyje, kad, atėjus metui keisti tokio profilio langus, bus problema juos utilizuoti – perdirbti. Šie nepasiduoda perdirbami. Nebus kur jų dėti.

Kad ši informacija būtų dar kartą patikrinta, kreipėmės į Visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos ekspertizės skyriaus vedėją gydytoją Ritą Beržanskaitę. Gydytoja patikino, kad Darbo medicinos centras yra atlikęs tyrimus, kenkia ar nekenkia aplinkai minėti langai. Nieko kenksminga nenustatė, bet kurie žmonių butuose sustatyti plastikiniai langai sveikatai tikrai nekenkia.

Gydytojos R. Beržanskaitės paklausėme, ką bloga darytų švino garai, jei tokių būtų. Atsakė, kad švinas kaupiasi kauluose ir kenkia kraujodarai. Itin kenksmingos darbo sąlygos anksčiau būdavo pripažįstamos spaustuvėse, kur tiesiog iš atviro verdančio švino linotipu būdavo liejamos laikraštinių tekstų eilutės. Už tokias darbo sąlygas darbuotojai gaudavo šiokių tokių malonių.

Jeigu kas nors vis tiek dar abejoja, kokius langus jam rinktis, gydytoja primena, kad niekur nežuvo ir mediniai langai. Galima rinktis medinius. Jie dabar gaminami modernūs, taip pat su stiklo paketais, nepralaidūs šalčiui, garsui – kaip ir plastikiniai langai. Tačiau mediniai yra gerokai brangesni.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.