Valstybinis informacinių technologijų egzaminas nebus populiarus

Šiemet jau galima rinktis laikyti valstybinį informacinių technologijų brandos egzaminą, tačiau kai kurie abiturientai skeptiškai vertina tokią galimybę, nes didžiąją dalį egzamino sudarysiantis programavimas uostamiesčio mokyklose esą beveik nedėstomas.

Nors patys pedagogai nesutinka, kad disciplina nedėstoma, tačiau, pasak jų, norintieji laikyti valstybinį egzaminą iš tiesų turėtų daug ruoštis savarankiškai. Tai esą tenka daryti ir kitų dalykų valstybinius egzaminus pasirinkusiems moksleiviams.

Vienos pamokos neužtenka

Pasirodžius informacijai apie šiemet abiturientų laukiančias su egzaminais susijusias naujoves, „Vakarų ekspreso” interneto tinklapyje skaitytojai paliko skeptiškų atsiliepimų.

„Kokiu būdu jie (Klaipėdos abiturientai. – Aut. past.) gali išlaikyti informacinių technologijų programavimo valstybinį egzaminą, kai ši disciplina Klaipėdos vidurinėse mokyklose nebuvo dėstoma”, – rašo vienas iš internautų.

„Labai geras pastebėjimas! Mokyklose programavimas praktiškai nedėstomas! Tai, kad ir labai gerai „raukiu” kompiuterius, valstybinio nė minties nėra imti dėl programavimo. Totalus fiasko su šių metų šiuo valstybiniu, manau, gausis. Nebent kas patys mokosi atskirai, bet tai vienetai”, – pritaria ir Tomu A. prisistatęs skaitytojas.

Pasak „Varpo” vidurinės mokyklos direktoriaus Valerijaus Kuzliakino, nors egzaminus galima rinktis iki kovo 1 dienos, jau dabar iš moksleivių kalbų galima spręsti, kad valstybinis šio dalyko egzaminas tikrai nebus populiarus. Programavimo ugdymo programoje ne tiek ir daug, kiek reikėtų valstybiniam egzaminui, – svarstė mokyklos direktorius.

„Programavimą pačiam reikia labai daug studijuoti, nes jo švietimo programose iš tiesų nėra daug”, – sakė ir „Vyturio” vidurinės mokyklos informacinių technologijų mokytoja Rasa Lyvens.

Tačiau pedagogė pastebi, kad čia yra panašiai kaip ir su kitais dalykais, pavyzdžiui, turintieji mažiau gabumų matematikai, egzaminui daugiau ruošiasi savarankiškai. Programavimas esąs gana sudėtinga disciplina, reikalaujanti matematikos žinių, loginio mąstymo. Per vieną ar net dvi savaitines pamokas gerai šį dalyką išmokti yra sunku.

Pasak „Ąžuolyno” gimnazijos direktorės Vilijos Prižgintienės, numatydama galimus sunkumus mokykla nuo mokslo metų pradžios suteikė moksleiviams galimybę rinktis modulius ir ruoštis studijuojant programavimą.

Laikyti neverčia

Tačiau Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus bei Nacionalinio egzaminų centro atstovai jokios problemos dėl programavimo mokymo ir valstybinio egzamino teigia nematantys.

„Problema išpūsta – jokios bėdos čia nėra. Valstybinis egzaminas vyks pirmą kartą, todėl ir yra nepamatuotų baimių”, – neabejojo Švietimo skyriaus specialistė Audronė Andrašūnienė.

Pasak specialistės, jokio dalyko valstybinis egzaminas niekada nebus lengvas. Be to, moksleiviai juk nėra verčiami jį laikyti – jeigu nemoka programavimo, toks moksleivis nestos į specialybę, susijusią su informacinėmis technologijomis, o tokiu atveju valstybinio egzamino jam ir neverta laikyti.

Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojos Virginijos Kazakauskienės teigimu, anksčiau, kol informacinių technologijų mokytojo specialybė dar buvo nauja, pasitaikydavo su šio dalyko dėstymu susijusių sunkumų, tačiau dabar specialistų nebetrūksta.

Nacionalinio egzaminų centro direktoriaus pavaduotojo Raimundo Zabarausko teigimu, jei aukštosios mokyklos nori šio egzamino, jį rengti tikslinga.

„Geras valstybinis egzaminas yra toks, kurio pusę užduoties įveikia tik pusė laikančiųjų”, – sakė R. Zabarauskas.

Praėjusiais metais surengtą bandomąjį egzaminą laikė apie tūkstantį moksleivių, todėl, anot R. Zabarausko, tikimasi, jog valstybinį šiemet rinksis tiek pat ar netgi daugiau abiturientų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Valstybinis informacinių technologijų egzaminas nebus populiarus"

  1. Lukrecija

    Įdomu kodėl IT egzaminas nėra toks populiarus kaip kiti. Juk dabar tiesiog klesti svetainių kūrimas, tai manau specialistų išmanančių IT tikrai reikia 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.