Dalytis vertingomis muzikos dovanomis

Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo koncertas „Pagalba Lietuvos vaikams”, dalyvaujant pačiam maestro, – ryškiausias praėjusios savaitės muzikos įvykis Kaune

Išskirtiniame koncerte Kauno muzikiniame teatre grojo 2005 m. Mstislavo Rostropovičiaus fondo paremti jaunuoliai, kurie, maestro prognozėmis, netolimoje ateityje koncertuos garsiausiose pasaulio salėse. Jiems dabar 13-18 metų ir jų laukia puiki karjera.

Daugybės meno akademijų narys

M.Rostropovičiaus vardas įtrauktas į „40 nemirtingųjų” Prancūzijos meno akademijos garbės narių sąrašą. Be to, jis yra JAV mokslo ir meno, Italijos Šv. Cecilijos, Anglijos Karališkosios muzikos, Švedijos Karališkosios, Bavarijos dailiųjų menų akademijos narys, Japonijos meno asociacijos Imperatoriškosios ir daugelio kitų premijų laureatas. Daugiau nei 50 įvairių šalių universitetų garbės daktaras. M.Rostropovičius pelnė 29 šalių apdovanojimus, pats įsteigė premiją „Slava/Gloria”.

Glaudūs 79 metų maestro ryšiai su Lietuva užsimezgė 1973 metais, kai sostinės Operos ir baleto teatre jis dirigavo Džakomo Pučinio operą „Toska”. Po 1991 metų Sausio 13-osios įvykių už savo honorarus (20 tūkstančių Vokietijos markių) M.Rostropovičius nupirko mūsų šalies piliečiams vaistų ir medikamentų.

Maestro yra ne kartą dirigavęs visiems žymiausiems mūsų šalies kolektyvams – Lietuvos kameriniam ir Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestram. Nors M.Rostropovičius pirmadienį mūsų miestą aplankė tik antrąsyk, vieną kolektyvą – Kauno valstybinį chorą – jis pažįsta puikiai. 1998 m. drauge su choro dainininkais įvairiuose Europos miestuose jis atliko šiuolaikinės kompozitorės Sofijos Gubaidulinos kūrinį „Sonnengasang”, vėliau Džiuzepės Verdžio „Requiem” ir Liudvigo van Bethoveno IX simfonijos finalą.

Skatina talentus, teikia pagalbą ligoniams

M.Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondas „Pagalba Lietuvos vaikams” nuo 2003 metų balandžio mėnesio sėkmingai įgyvendina dvi paramos programas: skatina Lietuvos talentų – jaunųjų muzikų, būsimųjų mokslininkų, sportininkų – ugdymą bei teikia pagalbą vaikams, sergantiems retomis, sunkiai gydomomis ligomis. Šio fondo valdybos pirmininkė ir direktorė – Seimo opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus žmona, smuikininkė Rasa Kubilienė.

Kodėl M.Rostropovičius neabejingas jaunųjų talentų likimui, jų perspektyvoms? Maestro tikina, jog bendraudamas su iškiliausiais pasaulio meno ir mokslo žmonėmis, domėdamasis jų veikla ir kūryba, pats perima nemažą žmonijos kultūros dalį. Tai didžiausia dovana, kurią gali įteikti gyvenimas. Ja jis ir nori pasidalyti su kitais, ypač tais, kurie moka šias dovanas priimti – tai yra jaunaisiais talentais.

Gyvenimo aprašymuose – įspūdingi laimėjimai

Išskirtiniame koncerte Kauno muzikiniame teatre grojo 2005 m. fondo paremti jaunuoliai, kurie, anot M.Rostropovičiaus, „netolimoje ateityje koncertuos garsiausiose pasaulio salėse. Jiems dabar 13-18 metų ir jų laukia puiki karjera”.

Iš tiesų kai kurių jaunų muzikų gyvenimo aprašymai jau dabar pripildyti svarių koncertų, konkursų, iškovotų premijų ir prizų pavadinimais. Jų jiems gali pavydėti net ir brandaus amžiaus menininkai.

Ypatingu muzikalumu išsiskyrė žavingos arfininkės iš M.K.Čiurlionio nacionalinės menų mokyklos Joanos Daunytės ir Vytenio Gursčio iš „Ąžuoliuko” muzikos mokyklos duetas. Abu muzikai – talentingų Lietuvos menininkų atžalos. Nesunku numanyti, kaip didžiuotųsi šviesaus atminimo poetas, eseistas Vaidotas Daunys savo septyniolikmete dukra, arfos virtuoze Joana, prieš porą metų tarptautiniame Europos muzikos konkurse „Musique en Picardie” pelniusia antrąją vietą. Pernai J.Daunytė dalyvavo tarptautiniame arfininkų kongrese Dubline ir buvo atrinkta į Pasaulio jaunųjų arfininkų centrinio komiteto ambasadorių šešetuką.

Joanos partneris V.Gurstis koncerte pūtė tą pačią fleitą, kuria daugelį metų grojo jo senelis, žymus praeities fleitininkas Liudvikas Survila. Kauniečiams ypač malonu, jog visas svarbiausias pergales konkursuose Vytenis yra iškovojęs mūsų mieste.

Publikos simpatijos – smuikininkei ir klarnetininkui

Jaudinantį įspūdį paliko Karalienės Mortos ir daugybės kitų apdovanojimų savininkė iš Vilniaus nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos – smuikininkė Dalia Kuznecovaitė.

Profesinį meistriškumą Dalia tobulina lankydama vieno garsiausių nūdienos pedagogų Zakharo Brono, gyvenančio Vokietijoje, konsultacijas. Šią galimybę jai suteikia M. Rostropovičiaus fondas.

Didžiules ir tikrai pelnytas simpatijas koncerte pelnė klarnetininkas Vytautas Giedraitis iš J.Naujalio muzikos gimnazijos. Daugelio konkursų, įvairiausių tarptautinių renginių ir projektų dalyvis bei laureatas V.Giedraitis groja puikiu klarnetu „Buffer Crampon” – instrumentą vaikinas įsigijo taip pat paremtas M.Rostropovičiaus fondo. Netrukus šis talentingas klarnetininkas vyks tęsti studijų į Paryžiaus konservatoriją.

Nors ir dabar, mokydamasis pas pedagogą Vitalijų Žemaitį, vaikinas yra pasiekęs rezultatų, apie kuriuos tik svajoti galėjo jo bendraamžiai.

Premjerą dirigavo pats M.Rostropovičius

Ilgo koncerto finale 9 dalyviai – Vilius Daškevičius (violončelė), Simona Zajančiauskaitė (fortepijonas), Paulius Gefenas (fleita), Morta Grigaliūnaitė (fortepijonas), Vytenis Gurstis (fleita), Agnė Cinauskaitė (altas), Dalia Kuznecovaitė (smuikas), Vytautas Giedraitis (klarnetas), susibūrę į originalios sudėties nonetą, pagrojo ką tik sukurtą kompozitorės Vaidos Striaupaitės -Beinarienės „Scherzo”. Kūrinys buvo įspūdingas ne tik todėl, kad jį grojo talentingi muzikai. Prie dirigento pulto stojo pats M.Rostropovičius – žymiausias iš nūnai gyvenančių muzikų.

Pasveikintas Kauno miesto oficialių asmenų, M.Rostropovičius Muzikinio teatro scenoje kalbėjo: „Džiaugiuosi, kad gausėja kultūros rėmėjų gretos.

Šie žmonės uždirba kapitalą iš įvairios komercinės veiklos. Uždirba ne tik sau, bet ir šiems jauniems talentams, kad pasaulyje klestėtų menas ir kultūra. Nuoširdi padėka šiems žmonėms, telaimina juos Dievas”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.