Sandarūs langai neapšildo šaltų sienų

„Prieš dvejus metus įsidėjome PVC langus su selektyviniais stiklais. Užėjus šalčiams, peršalo ir lango rėmas, ir sienos. Langai su orlaidėmis, o ties jų gumomis netgi buvo susidarę varvekliai. Kambaryje nukrito temperatūra. Kai langus montavo, putas apipjaustė, nors, kiek žinau, reikėtų užtepti su akrilu. Ar visi šie požymiai nerodo, kad langai yra netinkamai sumontuoti?” – klausia „Vakarų ekspreso” skaitytoja Ilona.

„Ar ponios Ilonos langai netinkamai sumontuoti, galima įvertinti tik juos atidžiai apžiūrėjus. Nes visi išvardinti požymiai – peršalęs lango rėmas, sienos, aprasoję stiklai – gali atsirasti ir dėl netinkamo langų sumontavimo, ir dėl vėdinimo problemų patalpose, ir dėl pastato sienų broko”, – sako UAB „Etna” technikos direktorius Ričardas Grigaliūnas.

Anot jo, jei perkant langus su firma buvo pasirašyta sutartis, kurioje išvardinti konkretūs įsipareigojimai klientui ir suteiktas garantinis aptarnavimas, geriausia dėl galimų defektų ištaisymo kreiptis į langus gaminusią ir montavusią firmą.

„Langai su orlaidėmis vėdina butą, tačiau ties orlaidžių plyšiais tokie langai nebėra labai sandarūs. Esant ypač žemai minusinei temperatūrai, orlaidės dažnai nebeatlieka vėdinimo funkcijos, nes užšąla iš lauko”, – sako R. Grigaliūnas.

„Etnos” technikos direktoriaus teigimu, montuojant langą, putos apipjaustomos visada. Tačiau jeigu iš lauko pusės jos uždengtos bent kokiomis izoliacinėmis medžiagomis ir jeigu yra apdaila, tai neturėtų atšaldyti patalpų.

„Problema šiuo atveju yra greičiausiai kita – net ir sandarūs plastikiniai langai negali apsaugoti nuo patalpų atšalimo per nesandarias namo sienas. Efektyviausia jas apšiltinti iš išorės. Jeigu nėra galimybės tai padaryti, sienas galima apšiltinti ir iš vidaus. Jas reiktų padengti 5-7 cm storio statybine vata, neužmirštant garo izoliacijos. Jeigu turite buto remonto įgūdžių, šį nesudėtingą darbą galite atlikti ir patys”, – teigė pašnekovas.

Anot R. Grigaliūnio, jeigu siena pralaidi šalčiui ir būste yra bloga ventiliacija – plastikiniai langai rasos, o pakraščiuose prie rėmo gali susidaryti ledo ar šerkšno sluoksnis. Tuomet reiktų pasirūpinti geresniu patalpų vėdinimu – patikrinti ar nėra užsikimšę ar užklijuoti ortakiai virtuvėje, tualete, vonioje.

Kad būste geriau cirkuliuotų oras, patartina sutvarkyti natūralią vėdinimo sistemą, įrengti specialius ventiliatorius arba reguliariai butą pravėdinti net ir esant šalčiams lauke. Taip pat galima įsigyti specialius prietaisus, kurie matuoja drėgmę ir padeda ją reguliuoti bute.

Pastaruosius mėnesius Klaipėdoje laikęsi itin šalti orai parodė silpnąsias namų vietas. Jeigu plastikiniai langai rasojo ar apledėjo, pro tarpines pūtė vėjas – tai aiškus ženklas, kad reiktų pasikviesti meistrą, kuris sureguliuotų langus arba bent nurodytų defektų priežastį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , .

2 atsiliepimai į "Sandarūs langai neapšildo šaltų sienų"

  1. Ramu

    Kai langai yra tinkamai sumontuoti, tai nei rėmas šąla, nei stiklai rasoja.

  2. Oris

    Tikra tiesa. Svarbiausia yra tinkamai sumontuoti langai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.