ES milijonai apakino V.Uspaskichą

Pašaipias replikas apie prezidento Valdo Adamkaus amžių laidęs Darbo partijos vedlys Viktoras Uspaskichas perėjo prie įžūlių užsipuolimų.

Įsiplieskus politikų grumtynėms dėl Europos Sąjungos pinigų skirstymo kontrolės V.Uspaskichas prezidentą apkaltino valstybės skaldymu ir pradėjo jam grasinti net teismais.

Valstybės atkūrimo dienos vakare Darbo partija išplatino V.Uspaskicho pareiškimą, kuriame jis V.Adamkų ir Prezidentūrą apkaltino melu ir politiniu šantažu.

V.Adamkus įvertino griežtai

Netikėtą šio politiko įtūžį sukėlė V.Adamkaus vieši žodžiai, įvertinantys V.Uspaskicho grasinimus iš Vyriausybės atšaukti savo vadovaujamos partijos deleguotus ministrus, jei premjeras Algirdas Brazauskas nenusileis dėl ES pinigų skirstymo kontrolės.

V.Adamkus šiuos V.Uspaskicho grasinimus, apie kuriuos šalies vadovą turbūt informavo pats premjeras, pakomentavo griežtai.

„Tai – savotiškas šantažas prieš valstybę, prieš jos žmones.

Man atrodo, kad šiuo klausimu niekas neturi teisės prisiimti visiškos sprendimo teisės skirstyti pinigus, kurie priklauso valstybei, ir ypač lemiant jos gerovę ir ateities planus”, – užvakar kalbėjo prezidentas.

Kritika pasiekė užsienyje

Šie V.Adamkaus žodžiai žaibiškai pasiekė ir V.Uspaskichą, nors, „Lietuvos ryto” žiniomis, per Vasario 16-osios renginius Darbo partijos lyderis buvo išvykęs iš šalies.

Ketvirtadienio vakare išplatintame Darbo partijos pranešime teigiama, kad V.Uspaskichas griežtai atmeta Prezidentūros paskelbtą informaciją apie jo daromą spaudimą Socialdemokratų partijos lyderiui A.Brazauskui.

Pareiškime taip pat teigiama, jog V.Uspaskicho vadovaujama partija ir toliau yra pasiruošusi tęsti pradėtus darbus Vyriausybėje, o paskelbtą informaciją apie ketinimus trauktis, esą išsiskyrus požiūriui dėl ES paramos skirstymo, laiko visiškai nepagrįsta bei įtaria Prezidentūrą politiniu šantažu.

„Griežtai neigiu bet kokius gandus apie daromą spaudimą socialdemokratams, o dėl tokių gandų, paviešintų šiandien, ketinu kreiptis į teisines instancijas”, – pareiškė Darbo partijos vedlys.

V.Uspaskichas pabrėžė neketinantis taikstytis su tokio lygio politinėmis manipuliacijomis, todėl dėsiąs visas pastangas užkirsti kelią panašioms spekuliacijoms.

Pakeitė požiūrį į šalies vadovą

Darbo partijos pirmininkas paragino prezidentą kuo greičiau atsiprašyti už melagingos informacijos platinimą, nurodant jos šaltinius bei suinteresuotus asmenis.

„Asmeniškai kviečiu prezidentą viešai paskelbti šios dienos spekuliacijų užsakovus bei šaltinius ir raginu jį atsiprašyti visų Lietuvos žmonių už valstybės skaldymą”, – V.Adamkui rėžė buvęs ūkio ministras, kuris dėl įvairių skandalų buvo priverstas pasitraukti iš posto.

Savo pareiškime V.Uspaskichas, kuris pastaruoju metu ne kartą viešai tyčiojosi iš šalies vadovo, aiškina jau pakeitęs požiūrį į V.Adamkų: „Prezidentą laikiau demokratijos vertybes gerbiančiu ir už jas kovojančiu asmeniu, bet po šios dienos įvykio esu priverstas keisti šį savo požiūrį.

Apgailestauju, kad jis ar jo vadovaujama institucija išduoda tai, kas mums visiems yra brangu, dėl ko mes jį palaikėme ar rėmėme”.

Pats pasijuto esantis auka

Darbo partijos lyderis taip pat pareiškė, kad šalies vadovo žodžiai jam panašūs į surežisuotą juodųjų technologijų spektaklį, primenantį garsiuosius ankstesnius Prezidentūros skandalus.

„Šioje situacijoje politinio šantažo auka tampu pats, nes tai, kas buvo pasakyta šiandien, adresuota man asmeniškai ir tai pasakyta net nedalyvaujančio koalicijoje trečio asmens lūpomis”, – jautėsi nuskriaustas V.Uspaskichas.

Rodė į kitas Europos šalis

Kalbėdamas apie ES lėšų skirstymo kontrolę Darbo partijos vadovas tvirtino tik siūlantis visuomenei atkreipti dėmesį, kad iš 25 Europos Sąjungos šalių 22 paramos skirstymas vyksta taip, kaip jis ir siūlo, – tai yra kiek programų, tiek ir vadovaujančių institucijų.

„Skirstymu – kur, kiek – turi užsiimti specialistai, o ne buhalteriai”, – aiškino V.Uspaskichas.

Reakcija išdavė ketinimus

Prezidentūra vakar nekomentavo kaltinimų, kurių šalies vadovui pažėrė V.Uspaskichas.

„Atmetame juos ir nekomentuojame”, – „Lietuvos rytui” tepasakė V.Adamkaus atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Prezidentūros atstovai stebėjosi V.Uspaskicho reakcija, kuri esą išduoda, kad neoficialūs pranešimai apie Darbo partijos pirmininko grasinimus atšaukti ministrus greičiausiai buvo realūs.

Apie tokius V.Uspaskicho užmojus „Lietuvos rytas” pranešė vakar dienos numeryje.

Šaltinių teigimu, po Darbo partijos lyderio grasinimų antradienį vykusiame slaptame trijų valdančiųjų partijų vadovų susitikime buvo pasiekta tam tikrų kompromisinių susitarimų.

A.Paulauskas nemato konflikto

Apie tokius susitarimus penktadienį užsiminė ir Seimo pirmininkas, Naujosios sąjungos vadovas Artūras Paulauskas.

Šis politikas derybose dėl ES lėšų administravimo yra labiau linkęs palaikyti Darbo partijos lyderio argumentus.

Pasak A.Paulausko, daugiau reikėtų kalbėti ne apie tai, kas skirstys ES lėšas, o kokioms sritims plėtoti jas pirmiausia skirti. Kam skirti pinigus, turėtų nuspręsti, pavyzdžiui, Ūkio ministerija, o toliau jau Finansų ministerija privalėtų koordinuoti ir kontroliuoti, kaip tos lėšos yra naudojamos, ar pasirinktieji prioritetai atitinka ES reikalavimus.

Kitą savaitę Vyriausybė turėtų priimti sprendimą dėl ES lėšų administravimo bei skirstymo.

A.Paulauskas neabejojo, kad tai ir bus padaryta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.