Atidaroma meno leidinių iš Italijos paroda

2006 m. vasario 22 d., trečiadienį, 16 val.

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (Gedimino pr. 51)

bus atidaryta paroda „NAUJIEJI MECENATAI: ITALIJOS BANKŲ MENO LEIDINIAI”.

Parodos atidaryme dalyvaus Italų kultūros instituto direktorė p. Alessandra Bertini Malgarini ir Italijos bankų asociacijos Kultūrinių ryšių skyriaus vadovas p. Guido Palamenghi.

Parodą Vilniuje rengia Italijos bankų asociacija (ABI) bendradarbiaudama su Italų kultūros institutu, talkinant Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai.

Ryšys tarp bankų ir kultūros turi gilias šaknis, einančias per Renesanso laikotarpį ir siekiančias mūsų civilizacijos ištakas, todėl jį galime vadinti vienu iš komponentų, kurie sukūrė Italiją. Šis ryšys visuomet buvo glaudžiai susijęs su Renesanso mecenatų tradicija, kuomet daugelis kilmingų Italijos šeimų buvo bankininkai. Vėliau šis modus operandi vystėsi kaskart vis atsinaujindamas: mecenatų globą papildė kiti veiklos būdai, kaip antai finansinis rėmimas ir kultūros vertybių valdymas. Mecenatų globa, rėmimas bei kultūrinės nuosavybės ir meno leidinių paveldo valdymas – visa tai yra Italijos bankų kultūrinės veiklos apraiškos, iš kurių bene labiausiai žinoma plačiajai visuomenei – meno katalogų leidyba. Tai – ypatingas ir vien tik Italijai būdingas reiškinys, kuriam nerasime analogo užsienyje. Žiūrint tarptautiniu mastu, bankų meno katalogų leidyba yra unikalus reiškinys, liudijantis apie gilų ryšį, siejantį Italijos kredito sektorių su jo veiklos teritorija, šios teritorijos pilietine ir kultūros istorija.

Siekdami pristatyti savo veiklą plačiajai visuomenei ir šiame sektoriuje dirbantiems profesionalams, bankai ir Italijos bankų asociacija (ABI) jau kelis metus rengia keliaujančią parodą „Naujieji mecenatai” – meno katalogų rinkinį, liudijantį apie tokio pobūdžio leidybos meninę ir kultūrinę svarbą. Paroda turi ir savo katalogą, į kurį įtraukta per 10 tūkstančių pavadinimų knygų, leidžiamų nuo 1861 metų ir išsiskiriančių savo turinio originalumu bei knygos apipavidalinimo rafinuotumu. Ši paroda – svarbus bankų meno leidinių rinkinys – yra vaisingo autorių, dizainerių, leidėjų ir bankų bendradarbiavimo rezultatas. Todėl patys leidiniai tiesiog gali būti vadinami meno kūriniais.

Parodai Vilniuje, kuri yra rengiama bendradarbiaujant su Italų kultūros institutu ir Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, yra atrinkta daugiau nei 450 knygų. Jose yra plačiai apžvelgiama Italijos meno kultūra, apimanti tokias kategorijas kaip „Architektūra”, „Taikomieji menai”, „Bankai ir monetos”, „Gražioji Italija”, „Bankų meno vertybių paveldas” ir „Tapyba ir skulptūra”. Šalia naujųjų knygų bus eksponuojama nemažai senųjų kodeksų ir Italijos bei Europos kultūros istorijai reikšmingų fotografuotų leidinių.

Projekte dalyvauja ir Lietuvos banko muziejus, kuris papildo parodą savo leidiniais apie Lietuvos banko ir pinigų istoriją.

Visus leidinius, išskyrus senuosius, bus galima laisvai pavartyti, kad susipažintume ir pasidžiaugtume Italijos meno ir gamtos grožybėmis.

Paroda veiks nuo 2006 m. vasario 23 d. iki kovo 9 d.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka (Gedimino pr. 51) dirba

pirmadieniais – penktadieniais – nuo 9 iki 20 val.,

šeštadieniais – nuo 10 iki 17 val.,

sekmadieniais – nedirba.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.