„Ledas – kaip šokoladas…”

Iš Latvijos mieste Jelgavoje vykusio tradicinio ledo festivalio gargdžiškis skulptorius Algirdas Bosas sugrįžo jausdamas baltą pavydą kaimynams.

„Gaila, kad tokie renginiai nevyksta pas mus”, – apgailestauja A. Bosas.

Ledo skulptūrų festivalis Jelgavoje vyko jau aštuntąjį kartą, jame savo gebėjimus demonstravo vienuolikos valstybių ledo meistrai: Lietuvos, Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Suomijos, Čekijos, Anglijos, Airijos, Olandijos, Bulgarijos ir net tolimosios Australijos. Lietuvai festivalyje atstovavo A. Bosas ir vilnietis skulptorius Kęstutis Musteikis.

„Jelgava – gerokai mažesnis miestas už Klaipėdą, bet šį ledo festivalį galima prilyginti mūsiškei Jūros šventei. Suvažiuoja žmonės iš visos Latvijos, vyksta mugės, koncertai, įvairios atrakcijos, provokacijos”, – pasakojo A. Bosas.

Ant vienos tokios provokacijos kabliuko užkibo patys menininkai. Darbuojantis prie savo skulptūrų organizatorių pasiūlyta vedybų tema staiga iš kažkur atsirado sutrikusi nuotaka – balta suknele ir ilgu nuometu. „Sakė ieškanti jaunikio. Patikėjau, pamaniau, tikrai pasimetė, vargšelė. Bet tuojau pamačiau, kad tokių nuotakų yra ir daugiau – gal aštuonios ar dešimt. Siūlo visiems šampano… Stebėjomės, kaip jos nesušalo. Netrukus pasirodė ir jaunikiai, visi prisistatė publikai, kuri švilpavo iš džiaugsmo, ir išdūmė neva į santuokų rūmus… Kolega iš Bulgarijos pagal temą buvo pagaminęs ledo altorių – žiūrovams pažaisti, australas – barą”, – įspūdžiais dalijosi A. Bosas.

Pasak skulptoriaus, kuriant skulptūras šia neįprasta tema visiems teko papraikaituoti. Pats A. Bosas atvykdamas į Latviją jau buvo apgalvojęs, ką ir kaip darys, bet Jelgavoje teko ieškoti naujų idėjų: pastebėjo, kad ir kiti kažką panašaus yra sumąstę.

Per keturias dienas A. Bosas sukūrė dvi skulptūras: vienas ir su kolega K. Musteikiu. „Papuolėme per patį speigą, bet nepasakyčiau, kad sušalome: dirbome specialioje palapinėje, kuri saugojo mus nuo žvarbaus vėjo. Ir šiaip buvome nuo galvos iki kojų apsikamšę. O į pabaigą jau taip atšilo, kad ledas pradėjo tirpti”, – sakė ne pirmą kartą šiame festivalyje dalyvavęs A. Bosas.

Skulptorius džiaugėsi, kad dalyviams buvo duota daug gero ledo: skaidraus kaip stiklas, padaryto iš kokybiško geriamojo vandens. Anot Algirdo, įmonė ledo luitus specialia įranga pradėjo šaldyti dar rugsėjo mėnesį.

„Tai kruopštus darbas, dirbi su elektriniu pjūklu, tad per minutę gali šiukšlių krūvą padaryti. Ledas – kaip koks šokoladas, – tvirtina A. Bosas. – Bet naudoji ir kitus prietaisus: ir fenas, ir lygintuvas praverčia, kai reikia pašildyti, patirpdyti. Ir savo ranka glostai tą ledą, kad gražiai blizgėtų.”

Ledo skulptūra A. Bosas susidomėjo maždaug prieš šešetą metų. „Ko iš to vargo nepadarysi”, – paklaustas, kuo jį ledas patraukęs, juokavo. „Tiesiog buvo įdomu”, – pridūrė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.