Rūstybė – dėl mokesčio

Klaipėdos verslininkai ketina pareikšti nepasitikėjimą finansų ministru Zigmantu Balčyčiu bei Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku Jonu Lionginu už tai, kad šiemet keletą kartų padidėjo turto mokestis.

Seimūnai atsibudo

Miesto valdžia susitiko su Klaipėdos verslininkais, Valstybinės mokesčių inspekcijos, valstybės įmonės Registrų centro, Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų vadovais, verslo atstovais. Susitikimo metu diskutuota apie Nekilnojamojo turto įstatymo taikymą.

Pasak mero Rimanto Taraškevičiaus, kviesti tokį susitikimą paskatino ne tik gausūs miesto verslininkų prašymai atleisti juos nuo šio mokesčio arba taikyti kuo mažesnius tarifus.

„Pastarosiomis dienomis aiškėja, kad net Seimo nariai, tik dabar įsigilinę į įstatymą, pamatė ir įvertino, koks jis netobulas”, – sakė meras. Jo teigimu, kovo mėnesį savivaldybės taryba mažins nekilnojamojo turto mokesčio tarifą. Verslininkai buvo supažindinti su šio sprendimo projektu.

Kvietė nepasitikėti

Verslo darbdavių konfederacijos atstovas Gintaras Navickas pasiūlė verslininkų organizacijoms pareikšti nepasitikėjimą finansų ministru Z.Balčyčiu ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku J.Lionginu.

G.Navickas taip pat siūlė verslininkų organizacijoms reikalauti Seimo ir Vyriausybės, kad stabdytų teisės aktų, reglamentuojančių turto mokestį, veikimą. „Seimas planuoja koreguoti įstatymą liepą, o dalį turto mokesčio teks mokėti jau kovą”, – sakė G.Navickas.

Verslininkai kalbėjo apie keletą kartų padidėjusį nekilnojamojo turto mokestį senamiestyje įsikūrusioms smulkiojo verslo įmonėms. Čia nekilnojamojo turto kainos per pastaruosius metus padidėjo dvigubai, o nuo rinkos kainos nustatomi mokesčiai gali visiškai sužlugdyti verslą.

Mažins perpus

Savivaldybė planuoja visiems fiziniams ir juridiniams asmenims 50 proc. sumažinti turto mokesčio tarifą. Šios lengvatos negali tikėtis tie savininkai, kurie, anot savivaldybės administracijos direktorės Juditos Simonavičiūtės, laiko „vaiduoklius”. Tai yra neprižiūri savo pastatų, nepanaudoja nei verslui, nei būstui įrengti.

Nuo sausio 1-osios įsigaliojo Nekilnojamojo turto įstatymo pataisos, kurios numatė, kad ir fiziniai asmenys mokės nekilnojamojo turto mokestį. Registrų centro specialistai masinio vertinimo metodu apskaičiavo turto kainą, nuo kurios mokamas nekilnojamojo turto mokestis. Vidutinė nekilnojamojo turto rinkos vertė apskaičiuota specialistams peržiūrėjus visus toje teritorijoje įvykusius pirkimo ir pardavimo sandorius bei išvedus vidurkį, kiek panašus statinys kainuoja.

Todėl kai kurių senamiesčio verslininkų nekilnojamasis turtas pabrango keturgubai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.