Naujagimių refleksai

Jūsų naujagimis yra stebuklingas kūrinėlis. Daugybė refleksų, su kuriais jis gimsta, padeda jam mokytis to, kas būtina išgyvenimui. Ne visuomet yra paprasta akivaizdžiai pastebėti šiuos refleksus ir nebūtinai kiekvienas kūdikėlis juos visus turi, tad dėl to nesijaudinkite. Daug svarbiau yra tai, kad jis augtų ir vystytųsi sveikas.

Moro refleksas

Šis refleksas sukeliamas, kūdikiui išgirdus stiprų garsą ar pamačius netikėtą vaizdą. Dar kitaip gali būti vadinamas krūptelėjimo refleksu.Šiuo atveju mažylis plačiai ištiesia savo rankutes bei kojytes ir ištiesia kakliuką. Vėliau dažniausiai suglaudžia rankytes ir pradeda verkti. Refleksas pradeda nykti kūdikiui sulaukus 3 mėnesiukų.

Griebimo refleksas

Refleksas akivaizdžiai matomas tuomet, kai savo pirštus ar kitą daiktą padedate ant kūdikio delniuko – mažylis iškart surango apie juos savo pirštukus ir tvirtai įsikimba. Jeigu bandote ištraukti, mažylis savo delniukus suspaudžia dar stipriau. Tą patį galite pamatyti glostydami ir pėdutes – kojyčių pirštukai taip pat užriečiami arba pradedami skėsčioti.

Žingsniavimo refleksas

Daugelį tėvų šis refleksas nustebina. Jeigu kūdikį laikote už pažastų, o jo kojytes liečiate prie grindų, mažylis pradeda žingsniuoti ir imituoja ėjimą. Šis refleksas dažniausiai išnyksta po 2 – 3 mėnesių, iki to laiko, kuomet mažylis jau rimtai pradeda mokytis vaikščioti.

Čiulpimo refleksas

Nors jūs galite manyti, kad tai nėra refleksas, vis dėlto tai yra! Ne veltui naujagimis iš karto ieško krūties ar verkia, reikalaudamas žinduko. Iš karto, kai tik pajunta kažką burnytėje, pradeda žįsti. Kai kurie naujagimiai labai dažnai čiulpia savo nykščius. Čiulpimas yra būtinas išgyvenimui.

Ieškojimo refleksas

Kuomet paliečiate mažylio žanduką, jis iškart atsisuka į jus, ieškodamas maisto. Tai labai padeda, pradedant kūdikėlį maitinti krūtimi. Jūs galite pastebėti, kad tai veikia ir tuomet, kai mažylis pats savo rankytėmis paliečia veiduką. Jeigu tai įvyksta žindymo metu, mažylis gali net išsigąsti ar susierzinti.

Plaukimo refleksas

Jeigu kūdikį iki 6 mėnesių įdėsite į vandenį, jis pradės mosikuoti rankytėmis ir kojytėmis, sulaikydamas kvėpavimą. Todėl kai kurie tėvai pradeda mažylius mokyti plaukti dar visai kūdikius.

Ir dar apie keletą naujagimių pojūčių

·Jūsų kūdikis gerai girdi dar prieš gimdamas. Jis puikiai pažįsta jūsų balsą bei kitus dažnai girdimus garsus.

·Gimęs kūdikėlis mato jūsų veidą ir labai greitai pradeda jus pažinti.

·Naujagimiai gali matyti spalvas, tačiau kadangi jie dar nesuvokia, kad daiktai yra spalvoti, viską mato viena spalva.

·Kūdikiai gimsta, suvokdami kvapus ir skonius. Ypač gerai atpažįsta motinos pieno skonį, tad jeigu jis mažyliams atrodo kitokio skonio nei įprastai, gali jo atsisakyti.

·Mažyliai supranta, kas yra saldu ir sūru, kartu bei rūgštu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.