Nuo tarnybos atleidžiami ne tik dvasininkai

Kasmet vis mažėja jaunuolių, atliekančių privalomąją karo tarnybą. Dauguma jų šios prievolės išvengia stodami į aukštąsias mokyklas, kiti neša pažymas apie prastą sveikatos būklę.

„Jaunimui ši konstitucijos numatyta prievolė atrodo baisiai, nes ne visi jų žino įstatymus”, – įsitikinęs Karo prievolės administracijos tarnybos prie KAM viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Laimis Bratikas.

Prašo darbdaviai

„Mes jau dabar jaučiam labai didelį darbdavių dėmesį, nes tie vaikinai visuomenėje yra pranašesni tuo, kad, atiduodami duoklę šaliai, tampa savarankiškesni, įgyja tvarkos įgūdžių.

Jaunuolis, aštuoniolika metų pragyvenęs šeimoje su tėvais, patenka į ten, kur yra visiškai nauji žmonės, nauja tvarka, pradžioje atrodanti pakankamai griežta. Jaunuoliai nori nenori pasikeičia ir, manau, kad į gera.

Darbdaviai patys prašo nukreipti į jų įmonę baigusius tarnybą”, – „Klaipėdai” aiškino viešųjų ryšių skyriaus vedėjas.

Didžiausią dalį jaunuolių, kuriems tarnyba atidedama metams, sudaro tie, kurie mokosi aukštųjų mokyklų dieniniuose arba vakariniuose skyriuose. Tokių yra net 91 procentas.

Dėl šeimyninių aplinkybių, įstatymo numatytos neįgaliems tėvams reikalingos priežiūros atleistų nuo prievolės yra 7,8 procento.

1,2 procento nuo tarnybos atleižiami tada, kai vyksta ikiteisminiai tyrimai, ir šauktinio amžiaus vaikinai bylose būna įtariamieji.

Įgyja patirties

„Visų pirma tai yra pareiga, kuri galbūt ir atrodo grėsmingai, tačiau visai nesudėtinga susitvarkyti dokumentus, kad vėliau nekiltų jokių problemų”, – teigė L. Bratikas.

Kita motyvacija tarnauti kariuomenei, anot jo, galėtų būti tarnybos metu įgyjama patirtis. „Pati kariuomenė stengiasi, kad tarnaudami jauni žmonės kažko išmoktų”, – pasakojo viešųjų ryšių skyriaus vedėjas.

Žmogus tarnybos metu įgyja specialybę, sutvirtėja kaip asmenybė.

Anot pareigūno, tarnybos metu taip pat yra pakeičiamas visuomenėje susiformavęs stereotipas, esą kariuomenėje egzistuoja engimas, mušimas.

Atleido dvasininką

Viešųjų ryšių skyriaus vedėjo teigimu, neįmanoma pasislėpti nuo privalomosios karo tarnybos. „Laiko klausimas, kada visa tai išaiškės, ir jaunuolis bus atitinkamai nubaustas arba neišvengiamai turės susitvarkyti”, – tvirtino jis.

Anot jo, 2005 metais dėl sveikatos buvo atleisti 46 procentai šauktinio amžiaus jaunuolių, 25 procentai absolventų, baigusių aukštąją mokyklą, 25 procentai teistų, 3,6 procento našlaičių. Praėjusiais metais nuo karinės tarnybos buvo atleistas ir vienas dvasininkas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.