Valstybė – prieš naujagimius

Seimas nori sumažinti nevaisingoms šeimoms dirbtinio apvaisinimo galimybes.

Seimas po kelių savaičių rengiasi priimti griežtesnį įstatymą dėl dirbtinio apvaisinimo.

Kas 5 pora – nevaisinga

„Ligi šiol buvo galima apvaisinti kiaušialąstes, iš kurių galėdavo išsivystyti daugiau nei trys embrionai – gali būti 1–2, o gal ir 10. Moteriai pastoti buvo didesnė tikimybė, bet ir tai dažnai būdavo neapvaisinama nė viena kiaušialąstė.

Naujojo įstatymo projekte embrionų skaičius ribojamas iki 3. O jeigu kiaušialąstės nebus subrendusios ir neapsivaisins? Kodėl neapvaisinus visų iš moters gautų kiaušialąsčių? Gamta pati atsirinks, kurios pačios sveikiausios ir tinkamiausios”, – sakė Vaisingumo asociacijos valdybos pirmininkė Dalia Bukauskienė.

Kai toks įstatymas buvo priimtas Italijoje, apvaisinimo efektyvumas krito perpus.

Lietuvoje yra apie 50 tūkstančių nevaisingų porų, kurios, matyt, ir Šv.Valentino dieną dažniau galvoja ne apie meilę, o apie tai, kad jų šeimos nepilnavertės.

Beje, nevaisingi yra net 10 procentų visos žmonijos, – palikuonių negali turėti kas 5–6 šeima.

Brangu ir neužtikrinta

Į Lietuvos vaisingumo klinikas kasmet kreipiasi maždaug 3000 porų, tačiau tik 300 iš jų ryžtasi dirbtiniam apvaisinimui. Likusiems viltį užkerta procedūrų kainos.

Už kompleksinius tyrimus ir pačias procedūras tenka pakloti apie 10 tūkstančių litų.

Sėkmingo pastojimo tikimybė – 30 procentų. Atrodytų ne tokia ir menka, palyginti, kad sveikai moteriai pastoti ciklo metu ji net mažesnė – 25 procentai. Tačiau normalios šeimos bandymus gali kartoti mėnesių mėnesius. O nevaisingos poros apvaisinimas per pirmąją dirbtinio apvaisinimo procedūrą prilygsta stebuklui.

Jei procedūrą teks kartoti, vėl reikės mokėti 10 tūkst. litų. Mažiau kainuos, jei apvaisinimas bus atliekamas su užšaldytais embrionais.

Vyrai per daug sėdi

Nevaisingumo priežasčių, D.Bukauskienės skaičiavimais, yra per trisdešimt.

Vyrams dažnai jos atsiranda dėl vaikystėje persirgtų ligų, moterims – dėl nuolatinių gimdos priedų uždegimų ar įgimtų defektų. Mokslininkai pastaruoju metu linkę manyti, kad vyrų nevaisingumui įtakos turi sėdimas darbas ir modifikuoti maisto produktai.

Anot D.Bukauskienės, Lietuvoje nepakankamai rūpinamasi reprodukcine žmonių sveikata.

Nevaisingumas pas mus nelaikomas liga, tuo tarpu Europos Sąjungos valstybėse nevaisingumo gydymas net kompensuojamas.

D.Bukauskienės teigimu, blogiausia, jog įstatymų leidėjai ne itin noriai konsultuojasi su vaisingumo klinikomis ir per daug keliaklūpsčiauja bažnyčiai.

„Drąsiai galiu sakyti, kad kai kurie Seimo nariai, Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojai į akis tvirtina, esą šis įstatymas nebus geras, bet spaudžia bažnyčia.

Tai pataikavimas”, – piktinosi Vaisingumo asociacijos vadovė, primindama, kad dėl šio jau seniai svarstomo įstatymo priėmimo labiausiai kentės ne bažnyčia, bet nevaisingos poros, o labiausiai – visa Lietuva, kurios demografinė situacija vis prastėja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

3 atsiliepimai į "Valstybė – prieš naujagimius"

  1. www

    Tiems,kam aktuali si tema siulau perskaityti knyga,kurioje yra visi atsakymai i gyvenime iskylancius klausimus.T knyga reikia skaityti letai,galvojant ir nagrinejant TIK SAVE.Ir tik apie save.Norint viska suprast reikia maziausiai 3 kartus perskaityt ta knyga.Patikekit tai padeda.Viska supratus gydytoju nebereikes.Knyga parduodama knygynuose,manau dar yra,pats geriausias yra 5-as knygos leidimas.J.Morkunas”Zmogaus gyvenimo nesekmiu bei susirgimu priezastys ir galimybes ju isvengti.”Tai gyvenime patikrinta.Didelio dziaugsmo susilaukiant vaikuciu!

  2. nemiga

    Esu pakrikstytas bet nejauciu malones „dievo namams” 90 % religiju ishkovojo savie vieta zmonese per karus ir t.t. Katalikybe tuo labiau. Isvis Baznycios cia neturetu lysti ne jiems spresti ka mes daom su savo kunu ar kt. Nesu nusiteikes priesiskai bet baznycios itaka darosi per didele, lenda i zmoniu gyvenimus, lenda i politika, lenda i valstybes valdymo klausimus. Meslas o ne tikejimas. O valstybei susi…kt ant paprastu zmoniu jiems tai neaktualu, pinigu apteke tai jie ne tik kad nevaisingumo nesigydis o dar ir surogatine motina suras kad tik maziau vargo butu. Lietuvoi norint normaliai auginti 1 vaika neribojant savo (normaliu) noru ir poreikiu, reikia „dirbti” seime, arba seimos pajamos turetu buti ne mazesnes kaip 4 000 lt per menesi ko dar nematyti greitu metu.

  3. a

    tai kad pilni vaiku namai pypliu tik ir laukianciu kas Juos galetu paimti silta, gera zodi pasakyti. Jei neiseina tureti savo vaiko naturaliu budu tai kadel neisivaikinti. Juk daznai buna kad su nuosavais vaikais sunku net susitvarkyti.Daznai buna bapkiu daug darbo pilna, o su vaikais uzsiimti nera kada, nes visi vaidinam kad labai dirbam ar rimta versla organizuojam. Ir tada uzauga protestuoja ir pan.
    Viena mano pazistama ankstyvoje paauglystej begdavo is pamoku, is namu ir tik todel kad Jei truko tevu DEMESIO. Kam pinigu, kad galetu mokytis ir turetu kaip pragyventi, kam namu, o kam demesio.
    Ir jei nebutume tokie egoistai gyventi butu kur kas paprasciau.
    O vaiku namai mazyliu pilni tik imk ir augink. jei savu neiseina tureti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.