Italai tėvais tampa beveik vėliausiai Europoje

Italijoje yra vienas mažiausių gimstamumo rodiklių visame pasaulyje

Vyrai italai beveik vėliausiai tampa tėvais Europoje. Italijos nacionalinis statistikos biuras (ISTAT) atliko apklausą apie tėvystę ir nustatė, kad vyrai tokiose šalyse kaip Ispanija, Prancūzija ir Norvegija tėvais dažniausia tampa iki 31 metų. Tačiau Italijoje vidutinis tėvo, susilaukusio pirmojo vaiko, amžius yra 33 metai. Apklausos autoriai teigia, kad šis rodiklis prisideda prie vis didėjančio Italijos gyventojų amžiaus vidurkio.

„Remiantis turimais duomenimis, kurie apima didžiąją Europos dalį, Australiją ir Kanadą, Italijos vyrai tėvais tampa vėliausiai pasaulyje”, – teigia Milano Cattolica universiteto demografijos profesorius Alessandro Rosina, kuris yra vienas iš apklausos autorių. „Kuo vėliau vyrai veda, tuo mažiau vaikų ketina turėti”, – priduria jis.

A. Rosina paminėjo, kad nėra duomenų apie padėtį Jungtinėse Valstijose, o Afrikos ir Azijos šalių šeimos modeliai per daug skiriasi, todėl nebuvo įtraukti į apklausą.

Jis paminėjo, kad dėl vyresnės tėvystės didėja gyventojų vidutinis amžius, o Italijos gyventojų amžiaus vidurkis kyla greičiau nei kitos valstybėse. Be to, šalies gimstamumo rodiklis yra vienas mažiausių pasaulyje.

Tyrimo rezultatai rodo, kad keturiasdešimt procentų 30-34 metų italų vis dar gyvena su tėvais, tuo tarpu su tėvais gyvena tik 20 procentų tokio paties amžiaus italių.
Vyrai taip pat mokosi daugiau padėti namuose. Tyrimo rezultatai rodo, kad jie vis aktyviau prisideda prie šeimyninio gyvenimo ir, nors jų indėlis išlieka mažas, tikėtina, kad toks jų bendradarbiavimas padeda šeimai.

A. Rosina teigia: ‘Kuo daugiau tėvas padeda gimus pirmam vaikui, tuo didesnė tikimybė, kad šeimoje bus dar vienas vaikas”. Profesorius taip pat paminėjo tai, kad italai „nesugeba pasirūpinti savimi”, kadangi po motinų priežiūros jais iškart pradeda rūpintis žmonos.

Remiantis ISTAT paskelbtais duomenimis, 65 metų ir vyresni italai sudaro 19,5 proc. visų gyventojų. Tai 0,6 proc. daugiau nei 2004 metais.

Push Journal, 2005.10.21

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.