Kaip tikrina blaivumą

Policininkai dažniausiai tikrina vairuotojų blaivumą, kai avarijoje nukenčia žmonės, bei tada, kai įtariama, jog žmogus vairavo neblaivus.

Blaivumą gali patikrinti ir teritorinių policijos komisariatų pareigūnai, kai čia patenka viešosios tvarkos pažeidėjai ar nusikaltimais įtariami asmenys.

Kelių eismo taisyklių 70 punktas skelbia, kad „policijos pareigūno reikalavimu vairuotojas privalo Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka leistis patikrinamas, ar nėra neblaivus (girtas) arba apsvaigęs nuo psichiką veikiančių medžiagų (narkotikų, vaistų, kitų svaigiųjų medžiagų)”.

Dažniausiai girtumas tikrinamas alkotesteriu. Pastaruoju metu naudojami vienkartiniai šio prietaiso antgaliai. Pasak Eismo priežiūros skyriaus vyresniojo specialisto Gintaro Ramanausko, pareigūnas gali leisti vairuotojui pačiam išimti iš vakuuminės pakuotės antgalį. Tad anksčiau dažnai minėtas argumentas, jog vairuotojai atsisako pūsti į alkotesterį baimindamiesi užsikrėsti, nebeturi pagrindo.

Vairuotojas turi teisę atsisakyti leistis tikrinamas alkotesteriu. Tada jo blaivumas bus nustatytas gydymo įstaigoje. G.Ramanauskas pažymėjo, jog žmogus turi teisę pasirinkti, kurioje gydymo įstaigoje jis bus tikrinamas. Uostamiestyje galima pasirinkti iš dviejų medicinos įstaigų: Klaipėdos ligoninės bei Pirminės sveikatos priežiūros centro, dažniau klaipėdiečių vadinamo trečiąja poliklinika. Svarbu žinoti, jog pasitikrinti privalu per valandą nuo to momento, kai pareigūnas pareikalauja tai padaryti. Jeigu nuspręsite vykti į jums labiau patinkančią gydymo įstaigą, už tyrimą teks sumokėti.

Gydymo įstaigoje blaivumas gali būti patikrintas dvejopai. Medikas gali paimti kraujo mėginį ir iš jo nustatyti, ar žmogus blaivus. Galimas būdas, kai, atlikęs keletą mediko nurodymų, žmogus išsiduoda, ar vartojo alkoholio. Pavyzdžiui, jo paprašoma pritūpti ištiesus rankas, užsimerkus pataikyti pirštu į nosies galiuką ar atlikti kitas testo užduotis. Iš to, kaip jis atlieka šiuos testus, daroma išvada apie girtumo laipsnį.

Jeigu žmogus atsisako bet kokio girtumo patikrinimo būdo, už tai numatoma administracinė atsakomybė – bauda, prilygstanti nuobaudai už vairavimą sunkiai apgirtus.

Kol kas apsvaigimas nuo narkotikų, vaistų, kitų svaigiųjų medžiagų tikrinamas tik gydymo įstaigose. Klaipėdos eismo priežiūros skyriaus viršininkas Saulius Švėgžda tikino, jog jau visai greitai policininkai turės prietaisus, kuriais galima bus nustatyti nealkoholinį apsvaigimą ir gatvėje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.