Kas turi būti atsakingas?

Kas turi būti atsakingas už Lietuvai tenkančių Europos Sąjungos milijardų skirstymą 2007-2013 metais?

Vienos institucijos per mažai

Kęstutis Daukšys, ūkio ministras, Seimo Darbo partijos frakcijos narys: – Mano nuomone, ES struktūrinių fondų panaudojimą efektyviausiai galėtų koordinuoti kelios institucijos. Viena institucija negali būti visų sričių specialistė. Todėl ateinančių milijardų panaudojimo efektyvumas galėtų būti pasiektas kelioms institucijoms pasidalijant atsakomybę už jų paskirstymą.

Pasisakyčiau už tris ES struktūrinės paramos lėšų padalijimo koordinavimo institucijas.

Jos turėtų būti ne tik atsakingos, bet ir atskaitingos Vyriausybei už ateinančių pinigų padalijimo kontrolę.

Tokia sistema veikia daugelyje ES valstybių.

Procedūros galėtų paspartėti

Jonas Lionginas, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas, Darbo partijos frakcijos narys, buvęs finansų ministras:

– Bendra tvarka kol kas nepakeista – už ES struktūrinių fondų lėšų skirstymą atsakinga viena institucija, tai yra Finansų ministerija. Kitos ministerijos tik dalyvauja tame procese.

Finansų ministerija yra betarpiškai atsakinga už europietiškų lėšų paskirstymą. Ji bendradarbiauja su Briuseliu, kuris irgi vykdo tų lėšų paskirstymo kontrolę. Tuo tarpu kitos ministerijos analizuoja gaunamus projektus, svarsto juos, pritaria arba atmeta. Tuomet tie projektai, kuriems pritariama, keliauja į Finansų ministerija, kuri jiems ir paskiria ES lėšas.

Finansų ministerija atsakinga už visus valstybės pinigus, už valstybės biudžetą. ES paramos lėšos yra inkorporuotos į Lietuvos biudžetą. Todėl ši ministerija turi būti atsakinga ir už ES paramos lėšas.

Taigi Finansų ministerija turi būti ta vyriausioji institucija Lietuvoje, kuri administruoja iš Europos gaunamas lėšas.

Galima būtų svarstyti, kad būtų paspartintos gaunamų ES pinigų panaudojimo procedūros, tai yra Finansų ministerija spėriau reaguotų į kitų ministerijų patvirtintus ir finansavimui pateikiamus projektus. Kartais nespėjama panaudoti ES pinigų tik todėl, kad tos projektų klajonės tarp ministerijų gerokai užtrunka.

Esu už tai, kad efektyviai panaudotume visą 100 procentų mums numatytų lėšų.

Mechanizmas veikia ir nereikia jo keisti

Artūras Skardius, Seimo Audito komiteto pirmininkas, Naujosios sąjungos – socialliberalų frakcijos narys:

– Efektyviai dirbti, skirstant ES paramos lėšas, turi visos be išimties valstybės institucijos. Negalima išskirti kažkurios vienos. Turime atkreipti dėmesį į lėšų panaudojimo efektyvumą, į tas prioritetines sritis, kurias esame nusistatę. Negalime sau leisti nepanaudoti skiriamų pinigų, nes turime tikslą pasivyti vadinamąsias senąsias ES valstybes pagal vienam gyventojui tenkančią bendrojo vidaus produkto dalį.

Lėšų panaudojimo paskirstymo mechanizmas jau yra sukurtas, jis nebe pirmus metus veikia, todėl nereikėtų čia ką nors labai smarkiai keisti.

Akcentuočiau skiriamos ES paramos kontrolės svarbą. Valstybės kontrolė yra ta institucija, kuri, bendradarbiaudama su Finansų ministerija, su Specialiųjų tyrimų tarnyba bei kitomis žinybomis, turi efektyviai prižiūrėti, kaip panaudojami europiniai milijardai. Tam Valstybės kontrolei yra skirti papildomi etatai, papildomi pinigai.

Manau, kad lig šiol Finansų ministerijai negalima pareikšti didesnių pretenzijų dėl atliekamo ES lėšų paskirstymo koordinavimo. Valstybės kontrolieriai irgi, kiek žinau, neturi didesnių priekaištų.

Tačiau tobulėjimui ribų nėra, todėl norėtųsi, kad būtų itin kruopščiai ir reikliai žvelgiama į Lietuvai būtinų projektų finansavimą europiniais pinigais, kad būtų efektyviai panaudotos visos gaunamos lėšos.

Šiokio tokio nerimo ir mums, ir Europos Komisijai kelia aplinkosaugos projektų finansavimas, tačiau, atrodo, ir čia bandoma procesus paspartinti.

* Skaičiai * faktai * citatos

n Iki kovo 1 dienos Vyriausybė yra numačiusi apsispręsti, kurioms ministerijoms bus patikėtas Europos Sąjungos paramos 2007-2013 metų finansinėje perspektyvoje paskirstymo valdymas.

* Iki kovo 1 d. taip pat turėtų būti apsispręsta ir dėl ES paramos paskirstymo prioritetų pagal tris anksčiau apibrėžtas veiksmų programas.

* Galutinį ES paramos skirstymo planą Vyriausybė turėtų patvirtinti šių metų gegužę.

* Numatoma, kad Lietuvai per ateinančius septynerius metus iš ES struktūrinių fondų teks daugiau nei 20 milijardų litų. Iš viso kartu su kaimo rėmimo programa ES parama sieks 36 mlrd. litų. Į bendrą ES biudžetą Lietuva per tą laiką sumokės kiek daugiau kaip 6 mlrd. litų.

* Šalis kasmet gaus 56 proc. lėšų daugiau, nei jai vidutiniškai yra skiriama 2004-2006 metų finansiniu laikotarpiu.

* Šiuo metu Vyriausybės parengtame ES struktūrinės paramos skirstymo plane išskirtos trys pagrindinės paramos kryptys – žinių visuomenės ir ekonomikos plėtra bei sanglaudos skatinimas. Plane didžiausia dalis – beveik 22 procentai – numatyta transporto sistemos plėtrai, taip pat aplinkosaugai – 15,2 proc.

* Pagal Bendrąjį programavimo dokumentą, 2004-2006 metais už ES paramos skirstymo koordinavimą yra numatyta viena institucija – Finansų ministerija.

* Prezidentas Valdas Adamkus yra už tai, kad ES struktūrinių fondų lėšų skirstymą ir toliau koordinuotų Finansų ministerija.

* Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas irgi pasisako už vienos ES milijardinių lėšų koordinuojančios institucijos paskyrimą.

* Tačiau Darbo partijos pirmininkas, buvęs ūkio ministras Viktoras Uspaskichas tvirtina esąs už tai, kad atsakomybė už ES lėšų skirstymą tektų ne vienai, bet kelioms ministerijoms. Jis pabrėžė, kad ES paramos skirstymo kontrolės mechanizmas Lietuvoje nėra efektyvus ir Finansų ministerijai yra patikėtos per didelės galios, kurios gali turėti neigiamų padarinių Lietuvos statusui Europos akyse bei sudaro kliūtis paramai panaudoti. „Yra tekę girdėti kritikos iš užsienio kolegų, kad Lietuva ne tik nesugebės panaudoti visos paramos, bet nesugeba jos ir efektyviai paskirstyti. Panašios nuomonės vyrauja ir tarp Lietuvos verslininkų”, – tvirtino V.Uspaskichas.

* Tarp kelių institucijų, kurios, „darbiečių” lyderio nuomone, galėtų kontroliuoti ES lėšų skirstymą, minima ir Ūkio ministerija. Pastarajai vadovauja Darbo partijos deleguotas ministras Kęstutis Daukšys. Finansų ministerijos vadovas yra socialdemokratas Zigmantas Balčytis.

* Prezidentas V.Adamkus sako tikįs, kad nesutarimai dėl ES paramos nesužlugdys valdančiosios keturių partijų koalicijos.

* Gali būti, kad ES paramos skirstymo kontrolės klausimas bus iškeltas šiandien įvyksiančiame Koalicinės tarybos posėdyje. Tai gali būti svarstoma ir šios dienos Vyriausybės pasitarime bei rytoj rengiamame Vyriausybės strateginio planavimo komiteto posėdyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.