„Eurovizijos” atrankoje pakvipo siera

Pirmasis „Eurovizijos” nacionalinės atrankos pusfinalis vėl davė peno audringoms diskusijoms: šeštadienį prie televizijos ekranų pasipylė replikos, kad pirmuoju numeriu į finalą iškopė niekam nežinomi baubiantys nusmuktkelniai, o grupės „Bavarija” gerbėjai verkė, kad jau šeštą kartą konkurse sėkmę bandę klaipėdiečiai buvo gėdingai nustumti į priešpaskutinę vietą.

Surinkę 2236 žiūrovų balsus lietuviškieji britai „Gravel” iš Naujosios Vilnios perspjovė ir tokius scenos grandus kaip Alanas Chošnau, kuris liko antras, bei Edmundas Kučinskas, kuris atsidūrė trečioje pozicijoje.

Visą vakarą tik gražbyliavusi „kritikų” komisija savo pirmąją vietą skyrė dainavusiam neprastai, bet scenoje keistokai atrodžiusiam „Saulės kliošui”, tačiau žiūrovų sprendimu ši grupė vos pateko į „Eurovizijos” traukinį.

Protestas popmuzikai

Su daina „Tavo ir mano dalia” atrankoje dalyvaujantis E. Kučinskas po koncerto į Klaipėdą grįžo suirzęs. Daug kartų savo pasirodymo įrašą peržiūrėjęs dainininkas nusivylė, kad LRT operatoriai jį rodė daugiausia stambiu planu, tuo tarpu įspūdingos choreografijos beveik nebuvo matyti. Anot E. Kučinsko, žiūrovai matė tik mažą dalelę to, ką turėjo pamatyti. Jam atrankoje talkina Kauno muzikinio teatro šokėjai.

„Buvo labai blogai nufilmuota. Žinoma, išsakiau televizijai savo pageidavimus, kad ta pati situacija nepasikartotų ir finale”, – „Vakarų ekspresui” sakė E. Kučinskas.

Be to, atlikėją nuvylė, kad atrankos organizatoriai, suburdami komisiją, vėl ignoravo Klaipėdą. Komisijos, kurią sudarė Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro baleto meno vadovė Tatjana Sedunova, bendrovės „Baltijos pramogų informacijos centras” direktorius Robertas Aleksaitis ir dainininkas Povilas Meškėla, vertinimai E. Kučinską labai nustebino. E. Kučinskas teigia nejaučiąs apmaudo, jog jam komisija neskyrė nė vienos pozicijos savo penketuke, tačiau sako negalįs nepastebėti, jog vertinama buvo neobjektyviai. Nors E. Kučinskas pripažįsta, jog komisijos išgirtas „Saulės kliošas” – talentinga ir muzikali grupė, jo nuomone, toks pasirodymas – tikrai ne „Eurovizijai”.

Pasak E. Kučinsko, keistoki ir žiūrovų balsavimo rezultatai. Atlikėjui susidarė įspūdis, kad aktyviausiai balsavo skeptiškai lietuvišką popmuziką vertinantys žiūrovai.

„Aš net stebiuosi, kad užėmiau trečią vietą. Tai buvo tarsi protestas prieš „popsą”. Bet niekas nenuginčys, kad „Eurovizija” yra „popso” konkursas”, – sakė E. Kučinskas.

Jis apgailestauja, kad į finalą nepateko grupės „Bavarija” vyrukai – jie, anot E. Kučinsko, to buvo verti. „Tai, kaip jie atrodė scenoje – skonio reikalas, bet daina įdomi ir jie tikrai galėjo patekti”, – tvirtino atlikėjas.

Savo pasirodymą E. Kučinskas toliau tobulins, tačiau sako nieko per daug keisti neketinantis. Tik tiek, kad finale žada dainuoti lietuvių ir anglų kalbomis. Anot jo, tai būtina, nes tai Europai skirtas konkursas. Visiškai atsisakyti lietuvių kalbos E. Kučinskas nenori, nes mano, kad tai jo dainai suteiks egzotikos bei savitumo.

E. Kučinskas ragina finale aktyviau balsuoti vyresniąją publiką. „Neagituoju balsuoti už mane tuos, kuriems sukelia alergiją mano dainavimas, tačiau manau, kad yra nemažai žiūrovų, kurie pasitiki mano skoniu, išprusimu. O jei vėl norite, kad į „Euroviziją” būtų deleguotas jaunimo atstovas, balsuokite už „Gravel” ir kitus panašius atlikėjus – ką jau padarysi”, – sako E. Kučinskas.

„Bavarai” – kukluksklano apsiaustais

Su grupės „Bavarija” nariais „Vakarų ekspresui” vakar susisiekti nepavyko – į telefono skambučius muzikantai neatsiliepė.

Atrankoje „Bavarijai” talkinusios vokalinės grupės „Cappella’A” dainininkė Kristina Jatautaitė sakė nenorinti kalbėti už muzikantus, tačiau mergina teigia nepastebėjusi, kad net nepatekę į finalą jie būtų nusiminę. „Namo grįžome linksmai. Mus įvertino profesionalų komisija, kuri skyrė mums antrąją vietą, ir tai mums svarbiausia. Kiek žinau, „Bavarijos” muzikantams – taip pat”, – sakė K. Jatautaitė.

Anot „Eurovizijos” kritiko Armino Višinskio, pirmasis pusfinalis buvęs visai neblogas.

„Jeigu roko grupė, prieš pusę metų grojusi tik draugams ir „Lietuvos dainų dešimtuko” žiūrovams, per „Eurovizijos” atranką sugeba pralenkti alanus ir kučinskus, Lietuvoje reikalai keičiasi į gera. Kvepia siera, – konstatavo pašnekovas. – Maniau, „Gravel” sukels karą, bet tai buvo tikras „blickrygas”.

Prakalbus apie Alano, iš kurio žiūrovai, kaip jau įprasta, tikėjosi daug, A. Višinskis pastebėjo, kad „ne už tokį Alaną mes kovojome”. O štai „bavarai”, vilkėję baltais apsiaustais, primenančiais kukluksklano narių apdarus, ir dainavę apie pasaulio tobulumą kaip siekiamybę, anot A. Višinskio, atrodė „ironiškai rasistiškai”.

Nuliūdęs A. Chošnau

Grupės „Saulės kliošas” nariai džiaugiasi pasiekę savo tikslą – patekę į nacionalinės atrankos finalą. „Malonu, kad pusfinalio komisija mums skyrė daugiausia balų – 12, – sakė grupės būgnininkas Laurynas Šarkinas. – Buvo gaila, kad į finalą nepateko Dove – mes už ją sirgome.”

Komanda konkursui tradiciškai rengėsi savo jėgomis ir netgi šiek tiek vėlavo. „Savo fonogramą pabaigėme prieš pat garso patikrą”, – sakė L. Šarkinas.

Grupė, kuri, 2005 metų nacionalinės atrankos į „Euroviziją” finalo komisijos nuomone, buvo verta atstovauti Lietuvai konkurse, ir šįmet neišsižadėjo savo stilistikos. „Mes – bene pirmoji komanda Lietuvoje, varanti disko repą, – juokėsi L. Šarkinas. – Rengdamiesi finalui, daug ko nekeisime – išliksime savimi.”

Pašnekovas sakė, jog po rezultatų paskelbimo, kai visi dalyviai ėmė sveikinti finalininkus, „bavarai” greitai dingo iš LTV studijos. Džiaugsmu netryško ir A. Chošnau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.