Kerštas politiniam konkurentui smogė atgal

Už pinigus vaidino lyderį

Noras paskandinti priešininkus, pasirodo, yra stipresnis už savisaugos jausmą. Taip būtų galima įvertinti iš skandalų neišbrendančio sostinės mero Artūro Zuoko vadovaujamų liberalcentristų veiksmus.

Vakar tarybos posėdyje liberalcentristai paskelbė nuolat mokėję pinigus Petrui Auštrevičiui už tai, kad šis taptų Liberalų ir centro sąjungos sąrašo lyderiu per 2004 metų Seimo rinkimus.

P.Auštrevičius dabar laikomas realiausiu kandidatu tapti nuo liberalcentristų atskilusios naujos politinės partijos – Liberalų sąjūdžio – pirmininku.

Liberalcentristai prisipažino, kad padengė ne tik P.Auštrevičiaus rinkimų komandos, automobilio ir vairuotojo nuomos bei pokalbių telefonu išlaidas, bet ir kas mėnesį už sutikimą vaidinti sąrašo lyderį mokėjo jam net 6 tūkstančių litų algą.

Neapykanta politiniam konkurentui tokia didelė, kad bandymas apjuodinti P.Auštrevičių gali skaudžiai smogti patiems liberalcentristams.

Priremti „Lietuvos ryto” žurnalisto klausimų vakar partijos vadovai buvo priversti pripažinti darę finansinį nusikaltimą – P.Auštrevičiui algą mokėjo neoficialiai.

Pasinaudojo, o po to išdavė

Vakarykštis liberalcentristų tarybos posėdis sostinės pramogų ir laisvalaikio centre „Forum Palace” prasidėjo partijos propagandininkų sukurtu filmu.

Būtent šio filmo metu nuskambėjo kaltinimai P.Auštrevičiui dėl to, jog jis per Seimo rinkimus naudojosi dosnia parama, o po to išdavė partiją.

Balsas už kadro paskelbė, kad partija grąžino tiek savo, tiek P.Auštrevičiaus rinkimų skolas.

Be to, P.Auštrevičiui partija padengė ne tiktai išlaidas patarėjams ir padėjėjams, automobilio bei vairuotojo išlaidas, apmokėjo telefono sąskaitas, bet ir mokėjo algą.

Filme daugiau detalių nepateikta. Tik teigta, jog šis atlyginimas buvo solidus, o P.Auštrevičius buvo vienintelis rinkimuose dalyvavęs politikas, kuris už savo vietą rinkimų sąraše ėmė pinigus.

Tyčiojosi iš savo kritikų

Visas filmas buvo persunktas patyčių maištavusiems partijos bičiuliams. Jų nepavykęs bandymas nuversti į skandalus įklimpusį partijos lyderį A.Zuoką net kelis kartus pavadintas zuikių maištu.

Iš partijos pasitraukę A.Zuoko oponentai buvo pašaipiai vaizduojami kaip konservatorių ir jų lyderio Andriaus Kubiliaus agentai, slapti Seimo vadovo Artūro Paulausko ir valdančiųjų partijų sąjungininkai.

Prie partijos priešų filme priskirta ir A.Zuoką kritikuojanti žiniasklaida.

Mokėjo kelis mėnesius

Po filmo sakydamas kalbą partijos nariams A.Zuokas pareiškė šį partijos propagandininkų kūrinį matęs pirmą kartą.

Tačiau vėliau jis „Lietuvos rytui” patvirtino partijos narių kalbas, jog P.Auštrevičiui kelis rinkimų kampanijos mėnesius buvo mokama 6 tūkst. litų alga.

Šiuos pinigus neoficialiai ir be jokių mokesčių į valstybės biudžetą mokėjo vienas dabartinių liberalcentristų vicepirmininkų Žilvinas Šilgalis. Jis dabar vieši Australijoje.

Stebino politiko apetitas

A.Zuokas dėl tikslesnės informacijos liepė kreiptis į vieną filmo autorių, partijos viešųjų ryšių grupės vadovą Gintautą Babravičių.

Šis politikas taip pat pareiškė rėmęsis jam žinomais faktais, tačiau jų plačiau komentuoti nenorėjo.

G.Babravičius tik pareiškė, jog P.Auštrevičius iš pradžių nesutiko važinėti partijos pasiūlytu „Peugeot” automobiliu ir reikalavo BMW. Šis jo noras buvo įvykdytas.

„Be to, kontrakte su P.Auštrevičiumi buvo įrašyta, jog jis rinkimų kampanijos pabaigoje turi paskelbti apie savo įstojimą į partijos gretas. Tačiau jis to nepadarė”, – pridūrė liberalcentristas.

Staigus politinis posūkis

Buvęs vyriausiasis šalies euroderybininkas P.Auštrevičius politinę karjerą pradėjo iškeldamas savo kandidatūrą per praėjusius prezidento rinkimus.

Šį politiką tuomet rėmė konservatoriai ir Darbo partija. Per Seimo rinkimus jis ilgai rinkosi partiją, prie kurios reikėtų prisišlieti.

Į savo rinkimų sąrašą politiką norėjo įrašyti konservatoriai, tačiau jis pareikalavo pirmosios rinkimų sąrašo vietos. Konservatoriai su tuo nesutiko.

Daugelio nuostabai, tada P.Auštrevičius tapo liberalcentristų sąrašo vedliu.

Pastarieji su buvusio kandidato į prezidentus sąlygomis sutiko turėdami ir savų išskaičiavimų. Norėta P.Auštrevičiaus pavarde pridengti jau tuo metu į skandalus įklimpusį ir į antrąją sąrašo vietą pasitraukusį A.Zuoką.

Prašė pateikti dokumentus

P.Auštrevičius vakar „Lietuvos rytui” pareiškė, jog liberalcentristai išties padengė jo rinkimų kampanijos technines išlaidas, tačiau atmetė teiginius, jog jam buvo mokama alga: „Gal jie gali pateikti kokius nors dokumentus? Aš tik laukiu, kada A.Zuokas pasakys, jog aš buvau jo vaikų aukle ir jis už tai man mokėjo algą arba kad aš kibau prie jo žmonos.

Tai visiškai primityvus iš skandalų niekaip neišlipančios partijos ir iš teismų neišlendančio jos pirmininko kerštas, rodantis jos politinio veikimo lygį. Norisi jiems pasakyti tik viena: „Užuojauta jums, ponai. Atsibuskit”.

Komisijos vadovas nustebęs

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas, paprašytas pakomentuoti situaciją, buvo nustebęs: „Tokių dalykų, kaip algų mokėjimas kandidatams, nesu girdėjęs. Įstatymai to nenumato. Neįsivaizduoju, kaip tai būtų galima įforminti, net jeigu partija ar kandidatas šias išlaidas deklaruotų savo rinkimų ataskaitose”.

Z.Vaigauskas neatmetė, kad tokie liberalcentristų lyderių teiginiai yra ne tik viešųjų ryšių kova: „Gali būti, kad tai – būtent toks atvejis, kai susipykę politikai, grumdamiesi tarpusavyje, persistengia tiek, jog atskleidžia kai kurias partijų finansų virtuvės paslaptis”.

VRK pirmininkas, paklaustas, kas gresia liberalcentristams, jei jų lyderių pareiškimus dėl neoficialios algos P.Auštrevičiui mokėjimo pavyktų įrodyti, buvo nusiteikęs kategoriškai: „Tai – šiurkštus įstatymų pažeidimas. Be to, už pinigų slėpimą bei melagingą buhalterinės apskaitos tvarkymą numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Jeigu paaiškėtų, kad į šią istoriją yra įsivėlę ir partijos lyderiai, tai sukeltų grėsmę visai partijai. Ji galėtų būti prilyginta nusikalstamai organizacijai. Galima ir dar viena skaudi partijai sankcija – nutrauktas finansavimas iš biudžeto”.

Pasak VRK vadovo, tuo turėtų susidomėti ne tik jo vadovaujama komisija, bet ir mokesčių inspektoriai, Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Vienintelė kovoja su negerovėmis

Tuo tarpu partijos vadovybė tarybos posėdyje stengėsi pademonstruoti liberalcentristų gretų vienybę ir galią.

A.Zuokas iš tribūnos aiškino, jog liberalcentristai yra ne tiktai skaidriausia ir moraliausia politinė jėga, bet ir vienintelė Lietuvoje partija, iš tiesų kovojanti su korupcija ir kitomis negerovėmis.

Įvairių partijos skyrių atstovai raportavo, jog partija nepatyrė beveik jokių nuostolių, teigė, kad jų skyrius paliko vos vienas ar keliolika narių.

Panašiai kalbėjo ir partijos centrinio sekretoriato atstovai, tvirtinantys, jog iš partijos pasitraukė vos keli šimtai žmonių.

Pačioje posėdžio pabaigoje nuskambėjo populiaraus televizijos šou „Dangus” herojų atlikta liaudies daina: „Saulutė nusileido, mėnulis patekėjo”.

Vėliau per pobūvį daugelis liberalcentristų spėliojo, ką reiškia šios dainos pavadinimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.