Bažnyčią po Šiaulius stumdo interesai

Šiaulių valdžia naują bažnyčią statys ne architektų parinktoje vietoje – ant kalnelio, bet pelkėtoje dauboje, kur dabar įrengta dviračių trasa. Tai jau trečia bažnyčiai siūloma vieta. Prieš tai buvo pristatinėjamas dar vienas variantas – bažnyčios, gedulo namų ir prekybos centro kompleksas. Bet dėl padidėjusio „VP Market” apetito mainais už pinigus bažnyčios statybai numatytas visas daugiau kaip dviejų hektarų sklypas be aukciono atiteks prekybininkams.

Teritorija, kurioje architektai buvo parinkę tinkamiausią vietą bažnyčiai ir parengę savivaldybėje patvirtintą detalųjį planą, jau irgi parceliuojama. Konkrečių pirkėjų neįvardydami miesto vadovai neneigia, kad ir čia ketina kurtis didžiulis užsienio kapitalo prekybos centras.

„Vyksta labai didelis žaidimas”, – aiškindamas, kodėl bažnyčia stumdoma iš vienos vietos į kitą, sakė buvęs miesto vyriausiasis architektas Arūnas Jelinskas.
Šiaulių valdžia kelerius metus po miestą vaikė autobusų stoties statybą, ieškodama jai vis naujos vietos, kol įklimpo į finansines pinkles ir buvo priversta rinktis vieno prekybos milžinų pasiūlytą variantą. Taip „Rimi” prekybos tinklams atiteko gražus žemės sklypas pačiame miesto centre. Tada pralaimėjusiojo vietoje atsidūrusi bendrovė „VP Market” iš pradžių mėgino savo interesus ginti teisme, įžvelgusi konkurso organizavimo pažeidimų.

Dabar po Šiaulius klajoja bažnyčia – ją gainioja savo konkurentui dėl autobusų stoties sklypo pralaimėjusi „VP Market”, besideranti su miesto meru dėl žemės pietinėje miesto dalyje, šalia pagrindinės Tilžės gatvės, jungiančios Rygos-Kaliningrado magistralę. Pinigų statyboms neturinti vyskupija nesipriešina šiems planams. Profesinės etikos dar nepraradę architektai – bejėgiai, jų nuomonės niekas neklausia, kaip ir nepaiso seniai parinktos tinkamos vietos bažnyčiai ir miesto taryboje patvirtinto teritorijos detaliojo plano.

Savivaldybė kartą jau padovanojo bažnyčiai daugiau kaip du hektarus žemės – dabar vyskupija sklypą be aukciono parduos prekybininkams, o iš miesto vėl gaus daugiau kaip hektarą. Už gautus pinigus žadama pastatyti naują bažnyčią, laidojimo paslaugų namus, šeimos, jaunimo ir katechetinį vyskupijos centrus. „Tai – vienintelis būdas pastatyti bažnyčią”, – teigia Šiaulių meras Vytautas Juškus.

Pietinėje miesto dalyje, kur gyvena daugiau nei pusė šiauliečių, tikintieji jau dešimtmetį meldžiasi bažnyčia vadinamuose buvusios „Nuklono” gamyklos nebaigtuose statyti kultūros namuose, labiau primenančiuose sandėlius, o ne maldos namus. Juos prieš dešimtmetį miestas atidavė bažnyčiai steigti, tačiau iš sovietinio pastato padaryti bažnyčią nebuvo paprasta. O būsimoji bažnyčia kelinti metai kaip vaiduoklis klajoja iš sklypo į sklypą – kur naudingiau tiems, kas valdo pinigus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.