Ministras stabdo apskričių viršininkų apetitą

Lietuvoje yra per mažai statybų inspektorių, bet įsteigti daugiau etatų kol kas neskubama

Vakar įvykusiame susitikime su Ministru Pirmininku Algirdu Brazausku apskričių vadovai skundėsi, kad dėl darbuotojų stokos negali būti užtikrinta kokybiška statybų priežiūra. Tuo tarpu statybų apimtys Lietuvoje yra smarkiai išaugusios, todėl inspektoriams savo pareigas atlikti tampa vis sunkiau.

Nori daugiau etatų ir pinigų

Finansų ministerija žada nagrinėti apskričių vadovų prašymus padidinti statybos inspektorių etatų skaičių ir jų atlyginimus. Bet negarantuoja, kad jie bus patenkinti. Kol kas apskritims patariama racionaliau leisti pinigus ir ieškoti „vidinių rezervų”, kad galėtų efektyviau prižiūrėti ir kontroliuoti gausėjančias statybas.

Pasak apskričių viršininkų asociacijos vadovo, Šiaulių apskrities viršininko Alvydo Šedžiaus, statybas visoje Lietuvoje prižiūri vos 125 pareigūnai. Nors vien Vilniaus apskrityje pernai buvo pastatyta daugiau kaip 2000 namų.

Ministro Pirmininko prašyta gerokai padidinti teritorijų planavimo ir statybos skyriuose dirbančių specialistų etatų skaičių. Taip pat – jiems padidinti atlyginimus. „Dabar statybų inspektoriai gauna maždaug triskart mažesnį atlyginimą nei statybų vadovai. O atsakomybė beveik vienoda”, – sakė Vilniaus apskrities viršininko pavaduotojas Arvydas Klimkevičius.

Statybas prižiūrinčių pareigūnų vidutinis atlyginimas šiuo metu siekia 1,8-2 tūkstančius litų.

Gąsdino galimomis avarijomis

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos viršininkė Gražina Lygnugarienė parėmė apskričių vadovų prašymą, sakydama, kad „nerimą kelia statybų priežiūros funkcijos atlikimas”. Ji, be kita ko, atkreipė dėmesį į pastaruoju metu Lenkijoje ir kai kuriose kituose Europos valstybėse nuvilnijusią avarijų bangą, kai nekokybiškų pastatų stogai įgriuvo dėl didelio susikaupusio sniego sluoksnio.

Statybų inžinieriaus išsilavinimą turintis A.Brazauskas sutiko, kad statybų priežiūra „yra viena iš silpnų grandžių mūsų gyvenime”, todėl jai būtinas didesnis dėmesys.

Tačiau vėliau kalbėjęs finansų ministras Zigmantas Balčytis kiek skeptiškai įvertino apskričių vadovų siūlymus didinti statybų inspektorių etatų skaičių ir jų atlyginimus.

Ministras atkreipė dėmesį, kad jau kelerius metus apskritys skundžiasi dėl to paties. „Vis kaltinamas kažkas kitas, tik ne patys”, – sakė Z.Balčytis ir pridūrė, kad apskritys turi pačios peržiūrėti savo resursus ir bandyti pačios rasti galimybių ne tik padidinti statybų prižiūrėtojų etatų skaičių, bet ir jų atlyginimus.

Metė repliką ministrui

Finansų ministerijos vadovas atmetė siūlymus 5 milijonais litų padidinti visų apskričių biudžetą, skirtą statybų inspekcijoms. „Galime kalbėti tik apie perpus mažesnę sumą. Įvertinsime galimybes ir spręsime”, – pareiškė Z.Balčytis.

Finansų ministras pasiūlė kitąmet vėl sugrįžti prie šios temos ir dar kartą įvertinti būtinybę didinti statybų inspektorių etatų skaičių bei atlyginimus jiems.

Skeptiškas ministerijos vadovo požiūris supykdė nemažą dalį apskričių vadovų susitikimo su premjeru dalyvių.

„Šykštuolis moka su kartus! Žinoma, kiekviena apskritis turi įrodyti, kodėl jai statybų priežiūroms reikia papildomų pinigų. Bet jeigu gailėsim tam, kam tikrai jų reikia, vėliau mokėsime žymiai brangiau”, – neapsikentęs atrėžė Vilniaus apskrities viršininko pavaduotojas Feliksas Kolosauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.