Laimė – sėkmės priežastis, o ne pasekmė

Kalifornijos Riversaido universiteto mokslininkai, vadovaujami profesorės Sonjos Liubomirskajos, atliko tyrimą, kuriuo mėginta nustatyti laimės ir sėkmės tarpusavio ryšį. Rezultatai kiek netikėti: laimė yra ne sėkmės rezultatas, o priežastis. Kitaip tariant – būk laimingas ir viską pasieksi!

Raktas į sėkmę – visai ne įtemptas darbas, o gebėjimas jaustis laimingu. Linksmi žmonės yra linkę į naujoves, jie ryžtingai meta iššūkį likimui – tai stimuliuoja teigiamas emocijas, gerina tarpusavio santykius ir net sveikatą. Tokie žmonės sparčiai kyla karjeros laiptais.

Psichologai įsitikinę, kad laimė – ne prabanga. Tai būtina sėkmingo gyvenimo sąlyga. Negana to, laimės pojūčiu gali „užsikrėsti” ištisos tautos ir šalys. „Laimingos” tautos yra demokratiškesnės, tvirčiau tiesia pagalbos ranką kitiems.

Laimingu būti apsimoka

„Tyrimo anketų duomenys rodo, kad laimingi žmonės daugiau uždirba, – įsitikinusi S.Liubomirskaja. – Yra įtikinamų įrodymų, kad laimės pojūtis skatina žmones bendrauti, daro juos dosnesniu ir net stiprina imuninę sistemą”.

Sėkmė susijusi ne vien su didesnėmis pajamomis. „Sėkmę apibrėžiame kaip tam tikrų visuomenėje vertinamų dalykų turėjimą – tai gali būti draugai, artimieji, pajamos ar ilgas gyvenimas”, – tvirtina tyrime dalyvavęs Ilinojaus universiteto profesorius Edas Dieneris.

Vis dėlto tai nereiškia, kad liūdni žmonės yra pasmerkti beviltiškam gyvenimui ir nesėkmei. „Mūsų tyrimas rodo, kad žmonės turėtų skatinti savo teigiamas emocijas darydami tai, kas juos džiugina nors ir trumpą laiko tarpą”, – įsitikinusi profesorė S.Liubomirskaja. Tik čia egzistuoja viena sąlyga – jūsų „laimės stimuliatorius” neturi būti pavojingas, kaip greitas važiavimas automobiliu, ar kenksmingas, kaip milžiniški kiekiai šokolado.

Sugebėjimas pakelti sau nuotaiką naudingas daugeliu atžvilgių. Su laimingais žmonėmis maloniau bendrauti, jie komunikabilesni, lengviau susidoroja su stresu, yra stipresnės sveikatos, galiausiai – ilgiau gyvena.

Laimingų tautų paslaptis

Laimė – tai ne vien individualus tikslas. Laimingos tautos gali pasigirti didesniais pasiekimais. Pirmiausia, dėl pozityvaus nusiteikimo. Antra – jos visada pasirengusios bendradarbiauti su kaimynais.

Tai suprasdama valdžia turėtų daryti viską, kas įmanoma, kad piliečiai dažniau šypsotųsi. Tam valstybė pirmiausiai turi užtikrinti saugumą ir stabilumą.

„Žinoma, valdžia negali gyventi žmonių gyvenimo ir priversti jų jaustis laimingais, – samprotauja profesorius E.Dieneris, – tačiau ji gali užtikrinti tam būtinas sąlygas: racionaliai organizuoti darbo valandas, užtikrinti optimalią sveikatos apsaugos infrastruktūrą, įrengti gerą transporto sistemą. Visa tai daro įtaką žmonių pasitenkinimo lygiui”.

Belieka pridurti, kad šiuolaikinėje industrinėje visuomenėje vienaip ar kitaip laimingais jaučiasi maždaug 80 proc. žmonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.