Andromedos satelitinės galaktikos yra išsidėsčiusios plokštumoje

Astronomai Eva Grebel ir Andrew Koch iš Bazelio universiteto (Šveicarija), naudodamiesi Hubble kosminiu teleskopu, padarė įdomų atradimą – pasirodė, kad net 9 iš 14 netoli Andromedos esančių mažųjų galaktikų yra išsidėsčiusios vienoje plokštumoje. Andromedos galaktika yra nutolusi nuo Žemės 2,5 milijonų šviesmečių ir yra artimiausia spiralinė galaktika Paukščių Takui. Ši plokštuma yra beveik 52 tūkstančių šviesmečių dydžio ir yra statmena Andromedos galaktikos plokštumai, kurioje sukasi Andromedos žvaigždės. Net 80% Andromedos satelitinių galaktikų masės yra šioje plokštumoje, ir to tradicinės galaktikų formavimosi teorijos negali paaiškinti.
Jau aštuntajame XX amžiaus dešimtmetyje buvo surasta, kad Paukščių Takas turi dvi panašias plokštumas, kuriose išsidėsčiusios jo satelitinės galaktikos, bet tuomet nebuvo daugiau duomenų, kurie būtų leidę daryti prielaidas ar tai koks nors galaktikų susidarymo dėsningumas ar tiesiog statistiškai įmanomas atsitiktinumas.
Eva Grebel nuomone, jei pasirodytų, kad tokios plokštumų yra ir dar prie kitų galaktikų, tai patvirtintų mums dar nežinomus galaktikų formavimosi kosminius procesus. Kol kas mokslininkai siūlo dvi hipotezes. Viena iš jų pavadinta kosminiu kanibalizmu: gal būt Andromeda įsiurbė netoli buvusią kitą galaktiką, tačiau ne visiškai, o jos likučiai suformavo satelitines nykštukines galaktikas, o jos galėjo išsilaikyti savo buvusios galaktikos orbitoje, taigi išlikti toje pačioje plokštumoje. Pradiniai kompiuterinio modeliavimo rezultatai patvirtina tokią galimybę, tačiau dar reikia surinkti tikslesnius duomenis apie satelitinių galaktikų orbitas, kas yra sudėtinga dėl ypatingai didelių atstumų ir gali užtrukti kelis metus. Kita, egzotiškesnė hipotezė – šios mažosios galaktikos yra įkliuvusios į juodosios materijos srautą, tekantį tarp dviejų masyvių objektų. Plokštuma, kurioje ir yra šios galaktikos, kaip tik ir remiasi į du tokius objektus – spiralinę galaktiką M33, esančią už 0,7 milijono šviesmečių nuo Andromedos ir maždaug 30-ies galaktikų sankaupą už 11 milijonų šviesmečių. Gal būt nykštukinės galaktikos pakliuvo į jų gravitacinę įtaką, ir todėl išsirikiavo vienoje didelėje plokštumoje.
Tačiau mokslininkė pabrėžė, kad kol kas nėra įrodymų, kad kuri nors teorija teisinga, galbūt galaktikos taip išsidėstė ir atsitiktinai arba dėl kokių nors kitų, kol kas visiškai nenumanomų priežasčių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.