Renkantis kiliminę dangą svarbu ne tik pluoštas

Lietuviai grindis kiliminėmis dangomis kloja rečiau nei kitų Europos šalių gyventojai, tačiau jomis prekiaujančių įmonių atstovai teigia, jog skeptiškai jas vertinantieji anksčiau tikriausiai buvo įsigiję nekokybišką ar netinkamai parinktą dangą.

Kiliminė danga turėtų būti išrenkama pagal paskirtį – bus klojama visuomeninės paskirties patalpose ar namuose.

Įdomiam interjerui – natūralios

Pasak UAB „Aklota” vadybininkės Rūtos Šmitaitės Gedminienės, iš sintetinio polipropileno pluošto pagaminta danga yra prastesnės kokybės nei, pavyzdžiui, poliamidinė, ir dažnai ją turėjęs žmogus vėliau apie kiliminę dangą atsiliepia skeptiškai.

„Kai polipropileno danga nauja, nuo poliamidinės ją atskirti sunku, tačiau eksploatuojant jos plaukeliai suaižėja, susiploja. Kaina mažesnė, bet danga tarnaus trumpiau”, – sakė R. Šmitaitė Gedminienė.

Polipropileno dangą patiesus biure ar kitose visuomeninio naudojimo patalpose, kur apkrova didelė, jau po metų gali išryškėti takai, kuriais daugiausiai vaikštoma – danga susiplos. Todėl biurų grindis patariama iškloti poliamidine.

Namams galima rinktis ir vilnones dangas, tačiau dėl sudėtingesnės priežiūros jų geriau nekloti ten, kur valgoma. Pasak R. Šmitaitės Gedminienės, vilnoniai kilimai ne visuomet būna iš kokybiškos vilnos. Ją eksploatuojant plaukas gali trupėti, šertis, susivelti ir dulkėti.

Kokybiškos, kirptos, vilnos kiliminė danga tokių rūpesčių nekels, tačiau ji kainuos daug brangiau.

Natūralaus pluošto dangos būna ne tik iš vilnos, bet ir iš sizalio, jūros žolės, kokoso pluošto.

UAB „Dubingiai” prekybos tinklo vadovės Rinos Šukytės teigimu, natūralaus pluošto dangos labai tinka miegamiesiems. Jos yra higroskopiškos, natūraliai antistatinės, atsparios ir elastingos. Tokios dangos, pasak jos, dabar labai madingos, jomis galima sukurti įdomų interjerą.

R. Šmitaitės Gedminienės teigimu, kur didelis žmonių srautas, taip pat ir valgomuosiuose nerekomenduojamos vienspalvės kiliminės dangos. Biuruose dažniausiai renkamasi purvinos, pilkšvos spalvos, namuose prie modernaus interjero derinamos ryškios, su avangardiniais piešiniais.

Anot R. Šukytės, ryškių spalvų dangos dabar labai madingos. Ypač jos mėgstamos jaunimo kambariuose.

Kietesnės praktiškiau

Pagal kilimo paviršiaus struktūrą dangos gali būti veliūrinės, virvelinės, kilpelinės, austinės ir kt.

Pasak R. Šmitaitės Gedminienės, veliūrinės, virvelinės ir kilpelinės dangos tinka visuomeninės paskirties patalpoms, nes yra atsparios trinčiai. Kilpeline danga geriau važiuos kėdės su ratukais, o ant aukšto plauko reikėtų patiesti plastikinį kilimėlį. Aukšto lygio biuruose klojamos austinės kiliminės dangos. Jos ne tokios komfortiškos, bet labai atsparios trinčiai ir daugelį metų nepraranda savo išvaizdos.

„Visuomeninėms patalpoms rekomenduojame kilpelines arba labai trumpai kirpto plauko – veliūrines – dangas, pagamintas iš poliamido”, – sakė ir R. Šukytė.

Tokių dangų paviršius apdirbamas specialiais chemikalais, kad purvas giliai neįsigertų, jas būtų lengva prižiūrėti ir valyti. Kilpelines ir trumpai kirpto plauko dangas patariama kloti ir gyvenamųjų namų koridoriuose.

Pasak R. Šmitaitės Gedminienės, visos kiliminės dangos sugeria garsą, mažina triukšmą.

Visuomeninėms patalpoms rekomenduojamos labai praktiškos veltinės dangos namuose gali būti nemalonios dėl savo kietumo ir šiurkštumo. Miegamiesiems kambariams geriau rinktis virvelines, aukštesnio plauko dangas, tačiau reikėtų nepamiršti, kad jas prižiūrėti sunkiau.

Ant laiptų rekomenduojama kloti atsparią, visuomeninėms patalpoms skirtą dangą, geriau – ne vilnonę. Pasak R. Šukytės, ant laiptų patiesus kiliminę dangą bus išvengiama bildesio, o lipti jais bus saugiau.

Šildomoms grindims tiks ne viskas

Renkantis dangą reikia atkreipti dėmesį ir į jos apatinę dalį – pagrindą. Latekso apačią turinčios dangos yra minkštesnės, malonios vaikščioti ir gerai sugeria garsą. Tokių dangų nepatariama naudoti ten, kur bus baldai su ratukais.

Pasak R. Šukytės, komforto namams suteikia veltinio pagrindo dangos – jos minkštos ir patogios.

R. Šmitaitės Gedminienės teigimu, ant šildomų grindų patariama kloti tekstilinį pagrindą turinčią dangą, nes ji geriau praleidžia šilumą nei, pavyzdžiui, turinti latekso pagrindą.

Veltinį pagrindą turinti danga, anot jos, nebus šiltesnė už kitas, kaip kartais manoma.

Pasak R. Šukytės, veltinis pagrindas, dar vadinamas ultrateksu, nepraleidžia dulkių, suteikia minkštumo ir izoliuoja garsą. Sintetinis džiutas yra atsparus drėgmei, plonas, todėl tinka ten, kur naudojami baldai su ratukais.

Kiliminės dangos kainą lemia ir kilimo plaukų tankis – kiek dūrių turi vienas kvadratinis centimetras arba kiek gramų sveria viršutinis dangos sluoksnis.

Visa tai, pasak R. Šmitaitės Gedminienės, nurodo gaminio aprašymas. Čia bus pažymėta ir dangos atsparumo klasė, ar ji tinka kloti ant šildomų grindų, iš kokio pluošto pagaminta ir kita.

Tankias valyti lengviau

Kilimines dangas prie grindų reikia klijuoti tekstiliniais klijais visu plotu, nes tuomet ir nelabai kokybiška tarnaus ilgiau, nesusitrauks.

„Yra ir kitas klojimo būdas – užtempti. Tiesiamas specialus paklotas, ant kurio klojama danga. Ant grindjuostės prikalama juostelė su dantukais, ant kurių specialiais įrankiais užtempiama danga. Šis metodas labai populiarus Amerikoje, o lietuviai jį naudoja retai”, – sakė R. Šmitaitė Gedminienė.

Kiliminė danga būna ruloninė – 2, 4, 5 ir 6 metrų pločio bei plytelėmis – 48×48 cm, 50×50 cm ir 1×1 m dydžio.

Iki 40 kvadratinių metrų dydžio patalpoje pvc pagrindą turinčių kiliminių plytelių klijuoti nereikia, o tai patogu – vienai susitepus ją galima išimti ir įdėti naują. Veltinį pagrindą turinčias plyteles net ir mažesniame plote klijuoti reikės.

Pasak R. Šmitaitės Gedminienės, dėmes lengviausia išvalyti iš sintetinės poliamido pluošto dangos. Lengviau valomos tankaus plauko dangos, nes purvas giliai neįsigeria.

Sunkiausiai išvalomos karštos kavos, valgomaisiais dažais dažyto vyno, kolos, kramtomosios gumos, rašalo, jodo ir kai kurios kitos dėmės.

„Geriau nebandyti iškart pilti chemikalų, o baltu medvilniniu skuduru „susemti” dėmę ir kreiptis į specialistus. Pagrindinis patarimas – ilgai nelaikyti atsiradusios dėmės, kad ji neįsigertų į dangos pluoštą”, – sakė R. Šmitaitė Gedminienė.

Geros kokybės kilimus reikia tik siurbti, o plauti – maždaug tik kas pusę metų. Būtina, kad išplauta danga prieš pradedant naudoti išdžiūtų.

Vilnonių kilimų, kol jie dar nauji, nepatariama siurbti galingesniu nei 1100 vatų siurbliu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.