Netikėtas eksponatas – įšalusi žuvytė

Tradicinės ledo skulptūrų parodos po atviru dangumi atidarymo datą pakoregavo šaltis

Ledo pievoje, kuriamoje centrinėje Kauno gatvėje, vakar dar tvyrojo chaosas. Burzgė elektriniai pjūklai, buvo nešiojami ledo kubai, įrenginėjamas apšvietimas. „Vėliau nei sutarta atvežė ledą. Jį luitais iš Vilūnų ežero pjaustę darbininkai dėl didelių šalčių negalėjo sparčiai dirbti”, – vadybininkė Airida Montvilienė aiškino, kodėl tradicinės ledo skulptūrų parodos atidarymą teko perkelti į šeštadienį.

Pirštinės džiūsta ant restorano radiatoriaus

Ketvirtą kartą rengiama skulptūrų iš ledo paroda skiriama restorano „Pizza Jazz” gimtadieniui. Šiemet jos dislokacijos vieta pasikeitė. Baigtų skulptūrų šeštadienį reikės ieškoti prie T.Ivanausko zoologijos muziejaus. Čia neseniai atidaryta dar viena „Pizza Jazz” iki vėlaus vakaro lauke triūsiantiems jauniesiems skulptoriams tapo poilsio ir šilumos zona. Ant radiatoriaus džiūsta peršlapusios menininkų pirštinės, virtuvės personalas pasirengęs bet kada vyrus sušildyti arbata ar sriuba. Gal ir kuo stipriau? „Negalima rizikuoti – dirbama su aštriais įrankiais”, – gynėsi menininkų darbą koordinuojanti A.Montvilienė.

Kai žinai, gali suprasti, kad jau ryškėja žirafos ir boružės formos, netrukus Paulius Stanina ir Eimantas Lukošius jas dailins elektriniais pjūklais. Lyg iš didelių lego kubų vėžlį dėlioja Tomas Žukauskas. Gėlių klomboje į viršų stiebiasi kaktusas, kurį iki šeštadienio Edgaras Austinskas dar ir pražydins. Šarūno Stirbio ir Donato Mockaus renčiamas ledo baras bus papuoštas ypatingu šių metų ledo skulptūrų parodos perlu – permatomu ledo luitu su viduje įstrigusiu inkliuzu – smulkia žuvyte. Juokauta, kad parodos atidarymo metu bus galima suvaidinti performansą – luitą su žuviuku iškilmingai nunešti į restorano virtuvę ir iš jo išvirti sriubytę visam miestui.

Į kūrybinę teritoriją nesiveržia

Jaunieji menininkai sakė, kad į apsauginėmis juostomis aptvertą kūrybinę teritoriją miestiečiai nesiveržia. Mesteli praeidami žvilgsnį ir nuskuba savo reikalais. Tik vienas kitas pasidomi, kada skulptūros bus baigtos.

Vakar būrelis žmonių susispietė iš tolo stebėti, kaip skulptorių duonos skalsumą išbando mero patarėjas Jonas Jučas, pro šalį ėjęs pietauti. „Visai nieko dirba, – šypsodamasis komentavo žilagalvis vyriškis. – Tik matyti, kad tai – neprofesionalas, žiūrėkite, pjaudamas įrankį laiko kuo toliau nuo savo drabužių”.

Iš tolo nuo suolelio veiksmą improvizuotose kūrybinėse dirbtuvėse po atviru dangumi stebėjo pensininkas Povilas. „Šaunus jaunimas, gerai, kad pratinasi savo darbu užsidirbti duoną”, – pagyrė jaunuosius skulptorius vyras ir pasiteiravo, ar dar nesurasti vandalai, suniokoję rudenį Laisvės alėjoje ties Dramos teatru pastatytą akmeninę skulptūrą.

Pasamdė saugos tarnybą ir apdraudė

Ledo skulptūros saugomos geriau nei akmeninės. Parodos rengėjai ne tik pasamdė saugos tarnybą ledo kūrinius saugoti naktį, bet ir apdraudė savo riziką civilinės atsakomybės draudimu. Jei kartais kas nukentėtų nuskilus skulptūros gabalui. Tačiau tai tik teorinė galimybė – parodos rengėjai įsipareigojo ledo skulptūras iš Laisvės alėjos išgabenti, vos tik jos aptirps.

Iki šeštadienio Ledo pievoje išdygs šešios ledo skulptūros.

Jų tema šiemet priderinta prie T.Ivanausko zoologijos muziejaus pastato, šalia kurio skulptūros bus eksponuojamos savaitę ar ilgiau, paskirties.

Tad galima sakyti, kad garsusis gamtininkas – skulptūrų parodos gyvūnijos ir augmenijos temomis neakivaizdinis globėjas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.