Gėlės iš juodų rankų – brangesnės

Papiktino skirtinga kaina

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje – pirmas skundas dėl rasinės diskriminacijos Lietuvoje.

Šį skundą parašęs kaunietis piktinasi, kad Kauno salone „Tarp gėlių” skiriasi gėles pagal užsakymus pristatančių juodaodžio ir baltaodžio vyrų, vilkinčių husaro aprangą, paslaugų kaina.

Norint, kad gėles įteiktų ir pasveikintų somalietis Thomas Ama Ikaras, reikia mokėti 40 litų, o jei tai padarys baltaodis – tik 25 litus.

Anot lygių galimybių kontrolierės Aušrinės Burneikienės, šis atvejis – akivaizdi rasinė diskriminacija, nes už vienodas paslaugas nustatytas skirtingas įkainis. Tad pažeidėjui bus siūloma nutraukti diskriminuojamus veiksmus.

Parduoda paslaugą, o ne žmogų

Gėlių salono vienas savininkų Sigitas Mankus ketvirtadienį sakė neketinąs nutraukti šios paslaugos, nes nemato jokios diskriminacijos: „Mes parduodame paslaugą, o ne negrą”.

Jo teigimu, pernai galiojo vienoda abiejų kurjerių paslaugų kaina – po 25 litus, bet juodaodžio husaro niekas nesamdydavo.

„Pakėlėme jo paslaugos kainą, ir jis iškart pasidarė paklausus. Kaune daug žmonių, kurie sutinka mokėti daugiau, norėdami parodyti, kad gali mokėti daugiau”, – sakė S.Mankus.

Atlygis – už kvalifikaciją

„Taip, iš tikrųjų kainos skiriasi. Tačiau čia ne rasinės diskriminacijos, o darbuotojo kvalifikacijos, skirtingos aprangos ir gėlių teikimo būdo klausimas”, – „Lietuvos rytui” vakar teigė vienas gėlių salono įkūrėjų, komercijos direktorius Aidas Gaidys.

Tačiau pakalbėjęs su teisininkais A.Gaidys tikino išgirdęs tik nuostabą – nepriklausomai nuo odos spalvos, tą patį darbą žmogus gali atlikti skirtingai.

Bendrovės vadovas žadėjo, jog savo poziciją gins pasitelkęs advokatus, jei bus nepalanki kontrolieriaus išvada.

„A.Brazausko ir mano, eilinio mirtingojo, kainos juk skiriasi”, – juokavo komercijos direktorius.

A.Gaidys mano, kad iš šiltųjų kraštų kilę žmonės yra artistiškesni, jų žvilgsnis ir šypsena kitokia, jie ir nusilenkia, ir ranką pabučiuoja kitaip: „Iš tų juodaodžių žmonių sklinda kažkokia išskirtinė šiluma. Tai ir yra aukštesnė kvalifikacija mūsų darbe. Lietuviams dar reikia mokytis ir mokytis”.

Išpildo įvairiausius pageidavimus

A.Gaidys teigė, kad stengiamasi išpildyti įvairiausius užsakovo pageidavimus. Jeigu reikia, kartu vyksta net trys husaro apranga vilkintys darbuotojai.

Pasveikinę moterį, vyrai gali pašokti jai ir striptizą. Tiesa, juodaodis tokios paslaugos neteikia.

„Įsigijome arabiškų drabužių – tai dar viena naujovė. Galime nusiųsti su gėlėmis sveikintoją, kurio kūnas bus išpieštas. Iš baltaodžio vyras gali tapti juodaodžiu. Kaina taip pat skirsis”, – apie verslo subtilybes kalbėjo komercijos direktorius.

Degtukų dėžutėje – išmatos

A.Gaidys tvirtino manąs, kad skundą lygių galimybių kontrolieriui parašė koks nors piktas klientas, norėjęs pigiai gauti geriausią paslaugą.

Paklaustas, ar nepatenkintas asmuo nėra esamas arba buvęs bendrovės darbuotojas, šios galimybės verslininkas taip pat neatmetė, nors tikino, kad su žmonėmis stengiasi išsiskirti geruoju.

„Žmonių yra visokių. Kam turėtume skųstis, jei mūsų paslaugą užsakęs žmogus kitam nusiunčia žmogaus išmatų degtukų dėžutėje?” – klausė pašnekovas.

Toks atvejis iš tiesų yra buvęs. Moteris paprašė „husaro” įteikti papuoštą dėžutę kitai moteriai. Ši dovanos nepriėmė, todėl dėžutė atkeliavo atgal į saloną ir čia gulėjo tol, kol, neapsikentę blogo kvapo, darbuotojai ją atidarė.

Dalyvauja įvairiose šventėse

Iš Somalio kilęs 31 metų Thomas – jau antrasis juodaodis, dirbantis bendrovėje.

Pirmasis egzotiškos išvaizdos vyriškis išvyko gyventi į Didžiąją Britaniją.

Husaro uniforma pasipuošusį juodaodį Kaune jau kelerius metus galima pamatyti ne tik skubantį su gėlėmis, bet ir įvairiose šventėse.

„Thomas išmoko lietuvių kalbą. Ar tai nėra gerai?” – juodaodžio „husaro” privalumus vardijo A.Gaidys.

Diskriminacijos nejaučia

Pats „husaro” vaidmenį atliekantis pasiuntinys Thomas vakar BNS sakė jokios diskriminacijos nejaučiantis.

„Viskas yra gerai, jokių problemų, firma man padeda ir nematau jokių problemų”, – lietuviškai sakė beveik šešerius metus Lietuvoje gyvenantis išeivis iš Somalio.

Gėlių parduotuvėje jis įsidarbino prieš ketverius metus, tarpininkaujant Raudonajam Kryžiui.

Reklama – politikų stenduose

Bendrovė „Tarp gėlių”, kurios reklaminiu veidu jau seniai tapo juodaodis husaras, nedidelį nepasitenkinimą buvo sukėlusi ir 2004 metų spalį.

Tąsyk vietoj plakatų, kviečiančių balsuoti už politikus, atsirado juodaodžio atvaizdų.

Bet apsukriai pasinaudoję tuščiais reklaminiais stendais verslininkai tik juokėsi iš savo sumanumo ir aplinkinių reakcijos.

„Manau, mūsų reklama linksmina miestiečius. Daugelis sutrinka vietoj kandidatų į Seimo narius pamatę juodaodžio veidą. Pamano, kad ne tik rusų ar kitos tautybės žmonės veržiasi valdyti Lietuvą”, – kalbėjo bendrovės direktorius S.Mankus.

Pernai gavo 133 skundus

Pernai Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba nagrinėjo 133 galimus diskriminacijos atvejus – gyventojai pateikė 128 skundus, dar 5 tyrimai buvo atlikti tarnybos iniciatyva.

Iš viso 1999-2005 metais tarnyba gavo 453 skundus ir atliko dar 90 tyrimų savo iniciatyva.

Per visus tarnybos gyvavimo metus kiek dažniau skųsdavosi moterys, išskyrus 2000 metus, kai vyrų skundų gauta daugiau negu moterų.

Jadvyga Karaliūnienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Gėlės iš juodų rankų – brangesnės"

  1. Jaaa

    Tik Kauno „ponai” gali nusiristi iki tokio apsurdo.Tiesiok kraupu!!!!!!!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.