Streikininkas atleistas iš darbo

„Kauno autobusų” bendrovė atleido iš darbo vairuotoją, kuris lapkričio pabaigoje mėgino įmonėje sukelti šimtų vairuotojų įspėjamąjį streiką. Atleistasis įsitikinęs, kad su juo administracija susidorojo, bet įmonės vadovas Mindaugas Grigelis tikina pirmą kartą gyvenime susidūręs su itin nesąžiningu pavaldiniu.

Surinko 164 vairuotojų parašus

2005-ųjų lapkritį „Kauno diena” rašė, kad Kauno miesto savivaldybės įmonėje „Kauno autobusai” tvyrojo streiko grėsmė. Vienas aktyviausių streiko organizatorių Nikolajus Pirogovas tada surinko 164 vairuotojų parašus. Pareiškime „Kauno autobusų” generaliniam direktoriui vairuotojai reiškė nepasitenkinimą mažais atlyginimais ir profesinėmis sąjungomis. Jie reikalavo ir dviejų poilsio dienų per savaitę, esą tokią teisę turi Europos Sąjungos šalių vairuotojai. „Profesinių sąjungų vadovai yra administracijų statytiniai, todėl teko man imtis iniciatyvos”, – tada sakė N.Pirogovas.

Įspėjamasis streikas bendrovėje neįvyko. Priešingai, vairuotojai pasirašė po abiejų įmonėje veikiančių profesinių sąjungų atsišaukimais, kad N.Pirogovas apgaulės būdu surinko iš vairuotojų parašus, esą jie profsąjungoms priekaištų neturį, nors ir reikalauja iš administracijos didesnių algų. „Kauno autobusų” įmonėje dirba apie 300 vairuotojų.

Policija tiria kuro vagystę

Streiko istorija baigėsi tuo, kad sausio 24 d. N.Pirogovas buvo atleistas iš darbo. „Prieš atleidimą administracija ėmė labiau mane kontroliuoti”, – sakė N.Pirogovas. Tai, kad nesulaukė vairuotojų palaikymo, N.Pirogovas aiškino tuo, kad 60 proc. vairuotojų „nespjauna į taurelę”. Vėliau, pasak N.Pirogovo, administracija surežisavo kuro vagystę.

Vyriškis aiškino, kad „Kauno autobusų” Transporto skyriaus viršininkas Rimas Stankaitis aptiko kanistrą jo vairuotame autobuse, kuris tuo metu stovėjo galinėje 23-iojo maršruto stotelėje Domeikavoje. „Jie patys ir įnešė kanistrą į autobusą, kai privertė mane trumpam palikti autobusą”, – pasakojo N.Pirogovas.

Dėl kuro vagystės Dainavos policijos komisariate prasidėjo ikiteisminis tyrimas, kuris dar nesibaigė. Tačiau N.Pirogovas pasakojo, kad jis dabar negali iš „Kauno autobusų” gauti pažymos, kurios pareikalavo Kauno darbo birža, kad vairuotojas galėtų gauti bedarbio pašalpą.

Situacija bendrovėje rami

„Kauno autobusų” generalinis direktorius M.Grigelis buvusio pavaldinio žodžius dėl surežisuotos vagystės vadina prasimanymu. „Mes jau anksčiau įtarėme, kad N.Pirogovas vagia kurą, todėl nusprendėme kartą tai patikrinti”, – sakė M.Grigelis.

Įmonės vadovas aiškino, kad N.Pirogovui neišduodama pažyma, nes „jis dar neatsiskaitė su bendrove”. „N.Pirogovas atnešė ne tą mobiliojo ryšio telefoną, kurį jam buvome išdavę, – pasakojo M.Grigelis. – Beje, vėliau išsiaiškinome, kad jo atneštasis telefonas yra vogtas”.

M.Grigelis pridūrė, kad joks streikas įmonei negrėsė, nes ir į vienos „profesinės sąjungos suvažiavimą N.Pirogovo žmonės net neišrinko delegatu”. „Tai apie kokį dar streiką gali būti kalba? – retoriškai klausė „Kauno autobusų” generalinis direktorius M.Grigelis. – Tiesą sakant, pirmą kartą per šešerius vadovavimo įmonei metus susidūriau su tokiu nesąžiningu vairuotoju”.

N.Pirogovas taip pat kreipėsi į policiją, kad po administracijos patikrinimo dingo jo asmeniniai daiktai ir 5 tūkst. Lt. Buvęs vairuotojas teigė, kad su „Kauno autobusais” bandys bylinėtis dėl galimai neteisėto atleidimo iš darbo.

Savivaldybės bendrovėje vairuotojai, atskaičius mokesčius, vidutiniškai uždirba 1100-1200 Lt per mėnesį.

Gediminas Stanišauskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.