Prezidentas stojo premjero pusėn

Prezidentas Valdas Adamkus pritaria premjero Algirdo Brazausko nuomonei, kad už europietiškų milijardų dalybas turi būti atsakinga viena, o ne kelios institucijos, kaip norėtų valdančioji Darbo partija. Sugrįžęs iš kelias savaites trukusių atostogų Meksikoje, valstybės vadovas vakar priėmė A.Brazauską ir prie pietų stalo domėjosi, ar valdančiajai koalicijai užteks politinės valios susitarti šiuo klausimu. Ministrui Pirmininkui leista suprasti, kad Darbo partijos siekiams privalu pasipriešinti.

Pripažino, kad sutarimo dar nėra

Pusantros valandos Prezidentūroje vykusių pietų metu V.Adamkus ir A.Brazauskas aptarinėjo vidaus ir užsienio politikos aktualijas. Prieš pietus abu aukščiausi šalies pareigūnai buvo puikiai nusiteikę. Premjeras teiravosi V.Adamkaus, kaip šiam pasisekė pailsėti užjūriuose. Savo ruožtu Prezidentas paklausė, kokia Vyriausybės vadovo, prieš pusantros savaitės išsinarinusio koją, sveikata. Atsakęs, kad jau visai neblogai, A.Brazauskas pademonstravo Prezidentui, kad šlubčioja jau labai nežymiai.

Pietų metu valstybės vadovas ir premjeras buvo gerokai rimčiau nusiteikę. Daugiausiai kalbėta apie tai, kaip turėtų būti kontroliuojamos iš Europos Sąjungos 2007-2013 metais gaunamos lėšos.

A.Brazausko nuomone, kad milijardinių lėšų kontrolė turi pavesta vienai institucijai – Finansų ministerijai. Taip yra ir dabar. Šios ministerijos vadovas yra A.Brazausko vadovaujamos Socialdemokratų partijos narys Zigmantas Balčytis.

Tačiau valdančiosios koalicijos partnerė Darbo partija (DP) siūlo europinių lėšų administravimą paskirstyti kelioms ministerijoms, tarp kurių būtų ir „darbiečių” deleguotų ministrų.

„Su kai kuriais koalicijos partneriais yra ginčas šiuo klausimu”, – pripažino A.Brazauskas. Jis po susitikimo su Prezidentu žurnalistams sakė antradienį pokalbio su DP lyderiu Viktoru Uspaskichu metu neradęs sutarimo šiuo klausimu: „Ponas Uspaskichas turi savo nuomonę, aš turiu savo nuomonę. Bandysiu tą klausimą giliau nagrinėti ateinančią savaitę, susitikdamas su kai kuriais ministrais”.

Prognozuoti nenorėjo

Prezidentas pareiškė remiąs premjero nuomonę šiuo klausimu ir leido suprasti, kad „darbiečių” pasiūlymui neturėtų būti pritarta. Pasak Prezidento atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, valstybės vadovas pabrėžia efektyvaus ir skaidraus milijardinių lėšų administravimo svarbą, todėl „laikosi nuomonės, kad už ES lėšų skirstymą būtų atsakinga Finansų ministerija, tokiu būdu atskiriant kontrolės ir lėšų panaudojimo funkcijas”.

Ministras Pirmininkas liko patenkintas, kad Prezidentas palaiko jo poziciją. „Mano supratimu, tai turi daryti Finansų ministerija kaip vyriausia institucija valstybėje. Labai džiaugiuosi, kad mūsų Prezidentas gerai supranta šitą reikalą”, – sakė A.Brazauskas.

Jis nenorėjo prognozuoti, kada ir koks bus priimtas sprendimas dėl ES lėšas kontroliuojančios institucijos. „Palaukit su kompromisais. Neikime į fantazijos sritį. Negaliu šiandien pasakyti, kuo viskas baigsis”, – išsisukinėjo Vyriausybės vadovas.

„Kauno dienos” paklaustas, ar valdančiosios koalicijos nesutarimai šiuo klausimu „neišsprogdins” jos, premjeras atsakė: „Nemanau, kad reikėtų čia vartoti tokius militaristinius žodžius”. Tačiau nekomentavo koalicijos perspektyvos, jeigu nesutarimai būtų neįveikiami.

Išplatino pareiškimą

DP lyderis V.Uspaskichas vakar išplatino pareiškimą, kuriame aiškina savo poziciją dėl europietiškų pinigų dalybų priežiūros. „Premjerui aiškiai išdėsčiau poziciją, kad ES parama turi būtų skirstoma efektyviai, remiantis ES šalių patirtimi – kai skirstymą valdo ne viena organizacija, o tos, kurios dalyvauja paramos procesuose. ES paramos skirstymo kontrolės mechanizmas Lietuvoje nėra efektyvus, o Finansų ministerijai yra patikėtos per didelės galios, kurios gali turėti neigiamų padarinių Lietuvos statusui Europos akyse bei sudaro kliūtis pasinaudoti parama”, – pareiškime cituojamas V.Uspaskichas.

„Yra tekę girdėti kritikos iš užsienio kolegų, kad Lietuva ne tik nesugebės panaudoti visos paramos, bet nesugeba jos ir efektyviai paskirstyti. Panašios nuomonės vyrauja ir tarp Lietuvos verslininkų”, – pridūrė jis.

Sprendimą dėl to, kokios institucijos turės kontroliuoti iš ES gautas lėšas 2007-2013 metais, Vyriausybė turi priimti iki kovo 1 dienos.

Tikėtina, kad Lietuvai per septynerius metus iš ES teks daugiau kaip 36 mlrd. litų.

Sklaidė abejones dėl koalicinės tarybos

Prezidento ir premjero vakarykščiame susitikime taip pat buvo kalbėta apie sausio viduryje V.Adamkaus išsakytą kritiką valdančiųjų partijų koalicinei tarybai, kuri tuomet dar vadinosi politine taryba. A.Brazauskas pakartojo manantis, kad „Prezidentas gavo šiek tiek kitokią informaciją nei buvo iš tikrųjų, nes taryba jokių sprendimų nepriima, ji tik orientuoja koalicijos partnerius, kaip elgtis ateityje, o konkrečius sprendimus priima atitinkamos institucijos”.

Prieš kelias savaites V.Adamkus sukritikavo valdančiosios koalicijos politinę tarybą ir pareiškė, jog nesutiks, kad ši valdančiųjų keturių partijų struktūra prisiimtų Vyriausybės ar įstatymų leidžiamosios valdžios įgaliojimus. Prezidento nuomone, valdančiosios koalicijos politinė taryba, neturinti tautos įgaliojimų, bando daryti sprendimus, kurie pagal kompetenciją priklauso Vyriausybei ar Seimui.

Susitikimo metu premjeras informavo Prezidentą apie situaciją dėl euro įvedimo. „Artimiausi 3-4 mėnesiai bus lemiami, ar galėsime nuo kitų metų įsivesti eurą, ar ne”, – sakė A.Brazauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.