Musulmonų smurto protrūkiai lietuvių turistų neišgąsdino

Dėl pranašo Mahometo karikatūrų įvairiose pasaulio valstybėse kilęs musulmonų smurto protrūkis gali pakoreguoti turizmo maršrutus.

Lietuvos kelionių organizatoriai teigia jau pasirūpinę alternatyvomis, kurias prireikus pasiūlys keliautojams.

Bet panašu ir kad išpuolių prieš turistus grėsmė gerokai perdedama. Lietuvių pamėgtame Tunise musulmonai taip pat nepritaria karikatūrų publikavimui, tačiau pavojaus turistams neįžvelgia.

Nepatariama vykti

URM yra paskelbusi iš viso jau 62 valstybes, į kurias Lietuvos piliečiams nerekomenduojama vykti arba siūloma imtis ypatingų saugumo priemonių.

Pavojingiausiomis valstybėmis laikomos Afganistanas, Irakas, Dramblio Kaulo Krantas ir Sudanas.

Tarp pavojingų šalių yra Šri Lanka, kurioje neretai ilsisi net aukštas pareigas užimantys Lietuvos politikai ir tarnautojai. URM teigimu, Šri Lankos šiaurinė ir rytinė dalys yra pavojingos dėl pilietinių neramumų, kur konfliktuoja Tamilų Tigrų teroristinės grupuotės ir Vyriausybės pajėgos. Šri Lankoje pavojingomis vietomis įvardijami viešbučiai, parduotuvės, turgavietės.

Indijoje nerekomenduojama vykti į Džamu ir Kašmyro provincijas, kur taip pat yra teroristų. Indijos didmiesčiuose (Delis, Kalkuta, Bombėjus) dažnai apiplėšiami turistai, be to, URM pabrėžia, kad Indijoje yra itin daug sergančiųjų AIDS.

Imtis ypatingų saugumo priemonių Lietuvos piliečiams patariama vykstant į 27 šalis. Šiame sąraše yra ir populiarusis Egiptas, ir net Rusija. Pastarojoje siaučia vagys ir plėšikai.

Tuo tarpu Baltarusijos, kurią valdo Aleksandras Lukašenka, minėtų valstybių sąraše nėra.

Verslo planų nepakeitė

Artimuosiuose Rytuose, Azijoje ir Afrikoje didėjanti musulmonų protestų banga dėl pranašo Mahometo karikatūrų Užsienio reikalų ministeriją (URM) jau privertė įtraukti Siriją ir Libaną į pavojingų valstybių sąrašą. Šios šalys nepopuliarios tarp turistų, bet plečiantis smurto geografijai tarp 35 jau pavojingų valstybių gali atsidurti ir keliautojams patrauklūs kraštai.

„Situaciją stebime, todėl prireikus klientams pasiūlysime alternatyvas”, – sakė vieno didžiausių kelionių organizatoriaus „Novaturo” generalinio direktoriaus pavaduotojas Rytis Šūmakaris. Panašiai kalbėjo „Tez Tour” generalinis direktorius Martynas Laivys. „Kasdien susisiekiame su partneriais Egipte, bet kol kas nėra pagrindo nerimauti. Ten situacija visiškai rami, išskyrus Egipto sostinę Kairą, kur įvyko taikios protesto akcijos”, – teigė M.Laivys.

Prašo neeskaluoti baimės temos

Paklaustas, kokios galėtų būti alternatyvios kelionės, R.Šūmakaris „Kauno dienai” tiesiogiai negalėjo pasakyti. „Tai tos kelionės, kurių kol kas nėra mūsų pasiūlymuose”, – lakoniškai atsakė R.Šūmakaris. Iš pokalbio susidarė įspūdis, kad „Novaturas” nenori, jog apie galimas alternatyvas sužinotų konkurentai. „Dabartiniai kontraktai yra nepakitę, o į alternatyvas kol kas neinvestavome nė lito”, – teigė vienas „Novaturo” vadovų.

R.Šūmakaris prašė nesėti panikos tarp klientų, nes realaus pavojaus turistams nėra. Vakar ryte per CNN televiziją jis matė 2003 m. interviu su vėliau iš Didžiosios Britanijos išsiųstu vienu islamistų lyderių Abu Hamza el Masri kartojimą, kuriame vakariečiams priekaištauta dėl nepagrįstos musulmonų baimės.

„Eskaluodami baimės temą, nors tam nėra jokio pagrindo, mes tik susiaurinsime žmonių atostogų pasirinkimą, kur ilsėtis, – įsitikinęs R.Šūmakaris. – Jei ir toliau ši tendencija išliks, keliautojai iš tikrųjų gali pakeisti savo planus ir poilsiui pasirinkti kitas valstybes. Kelionių organizatoriai tiesiog turės daugiau darbo”.

Turistų srautai didėja

Pasak „Tez Tour” vadovo M.Laivio, šiuo metu kiekvieną savaitę lėktuvais į Egiptą išskrenda apie 1000 Lietuvos piliečių. Nei paukščių gripo protrūkis Turkijoje, nei musulmonų protestai nepakeitė ir „Novaturo” bei jo verslo partnerių planų artėjančiam turizmo sezonui.

Kad Lietuvos piliečiai nesibaimina jokių kataklizmų ir neramumų musulmoniškuose kraštuose, rodo ir kelionių statistika Turkijoje, Egipte ir Tunise.

Valstybinio turizmo departamento (VTD) duomenimis, 2004 m. Turkijoje apsilankė 31,5 tūkst. Lietuvos piliečių (79 proc. daugiau nei 2003 m.). Tuo tarpu per 2005 m. devynis mėnesius Turkijoje jau ilsėjosi 32 tūkst. žmonių.

Turistų statistika Afrikos valstybėse išsamiai pradėta kaupti tik praėjusiais metais. 2004 m. Afrikoje poilsiavo 22,9 tūkst. lietuvių, tuo tarpu per 2005 m. devynis mėnesius Šiaurės Afrikoje (Egiptas, Tunisas) apsilankė 18,7 tūkst. Lietuvos piliečių. Turint galvoje, kad į Egiptą gausiausiai vykstama lapkričio-vasario mėnesiais, galutinis keliautojų skaičius bus didesnis nei 2004 m. sezonu.

Ramiai laukia turistų

Tunise gidu dirbantis Zgidenas Hišamas taip pat išreiškė nepasitenkinimą kai kuriais Vakarų Europos leidiniais, išspausdinusiais pranašo Mahometo karikatūras. „Mano religinius jausmus tai stipriai užgavo, bet nepateisinu tų musulmonų, kurie sukėlė riaušes Sirijoje, Libane ir Irane”, – sakė vakar „Kauno dienai” Z.Hišamas.

Jis visiškai ramiai laukia balandį prasidėsiančio turistinio sezono. „Nė vienam turistui Tunise niekada nekils pavojus, nes to pirmiausia neleistų mūsų prezidentas”, – teigė Z.Hišamas.

Jis taip pat sakė, kad tunisiečiai nepaskelbė boikoto danų prekėms ir perka jas lygiai taip pat, kaip ir prieš karikatūrų skandalą.

„Musulmonai gerbia ne tik savo religiją, bet ir kitus tikėjimus, vien todėl norėtume, kad ir mūsų religija būtų gerbiama”, – sakė Z.Hišamas.

Religiniai lyderiai Tunise nėra įtakingi, o Prezidentas Zinas al Abidinas kieta ranka šalį valdo nuo 1987-ųjų. Užpernai jis laimėjo eilinius rinkimus, surinkęs 94,4 proc. rinkėjų balsų.

Tuniso biudžetas pagrindines pajamas gauna iš turizmo, todėl

agresijos atvejai prieš poilsiautojus yra itin reti, o bausmės – griežtos.

Lietuviai – bebaimiai

„Turizmas musulmonams yra ta šaka, ant kurios jie patys sėdi, todėl nemanau, kad jie nukreips savo pyktį į turistus”, – sakė „Novaturo” generalinio direktoriaus pavaduotojas R.Šūmakaris. Jis įsitikinęs, kad karikatūrų skandalas pasaulyje yra gerokai išpūstas. „Radikalių musulmonų spekuliacijos karikatūrų tema turėtų artimiausiu metu išblėsti”, – neabejoja R.Šūmakaris.

„Valstybės institucijos taip pat domisi situacija Egipte ir kitose šalyse”, – sakė „Tez Tour” vadovas M.Laivys.

Tarp šiurpiausių teroro išpuolių, kurie buvo nukreipti prieš turistus, laikomi 2002 m. Indonezijos Balio saloje surengti teroro aktai, per kuriuos žuvo 202 žmonės, daugiausia turistai. 2005 m. liepą, Egipto Šarm el Šeicho kurorte surengus išpuolį, viešbutyje žuvo 67 žmonės.

„Po sprogimų Egipte tik keli rusai atsisakė kelionės. Bent jau taip tada pranešė Rusijos televizijos kanalai”, – minėtų įvykių padarinius prisiminė Kauno turizmo ir informacijos centro direktoriaus pavaduotojas Andrius Lazauskas, kurio „Kauno diena” paklausė, ar kauniečiai nebijo galimų išpuolių būsimose kelionėse. „Kol kas nė vienas žmogus nepasiteiravo, ar saugu vykti į Egiptą, Turkiją ir Tunisą, – sakė A.Lazauskas. – Lietuviai ne tokie bailūs kaip amerikiečiai”.

Gediminas Stanišauskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.