Lietuva skelbia karą pasiutligei

Šiemet Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pradeda pasiutligės likvidavimo programą, kuri bus vykdoma už Europos Sąjungos lėšas. Pasiutligės likvidavimo programa Lietuvos respublikoje bus vykdoma kol pasiutligė bus likviduota, bet ne trumpiau kaip 5 metus.

Programą sudaro trys komponentai: jaukų su oraline pasiutligės vakcina įsigijimas, jų išmėtymas ir pasiutligės oralinės vakcinacijos efektyvumo įvertinimas. Pirmasis etapas jau praeitas – įsigyta 6 mln. jaukų su pasiutligės vakcina už beveik 5 mln. litų. Vakcinos pirkimą finansavo Europos Sąjunga.

„Oralinė vakcinacija bus pradėta jau kovo mėnesį ir tęsiama etapais visoje Lietuvos teritorijoje, pradedant nuo Baltijos jūros pakrantės. Oralinė laukinių gyvūnų vakcinacija turi būti vykdoma du kartus per metus, kai oro temperatūra atitinka jaukų gamintojo rekomenduoją: nuo +20C iki +80C”,-sakė Vaidotas Kiudulas, VMVT Gyvūnų sveikatingumo skyriaus vedėjas.

Pasak specialisto, taip pat privaloma nuo pasiutligės vakcinuoti naminius gyvūnus. Jau yra įdiegta šunų ir kačių identifikacijos ir registracijos programa bei kontroliuojamos benamių šunų ir kačių populiacijos. Taip pat nustatomos apribojimo zonos, taikomos kitos prevencinės priemonės pasiutligės židiniuose, atliekami įtariamų užsikrėtusių naminių ir laukinių gyvūnų tyrimai dėl pasiutligės, apie ligos grėsmę ir prevencijos priemones informuojama visuomenė.

„Vakcinacijos efektyvumui svarbu, kad visos Baltijos šalys pradėtų vakcinaciją vienu metu ir koordinuotų savo veiksmus. Latvija ir Estija oralinę pasiutligės laukinių gyvūnų vakcinaciją pradėjo vykdyti jau pernai. Taip pat oralinė laukinių gyvūnų vakcinacija Europos Sąjungos lėšomis numatoma vykdyti ir Kaliningrado srityje”,- teigė V. Kiudulas.

Pasieniuose su Baltarusija ir Kaliningradu oralinė laukinių gyvūnų vakcinacija bus tęsiama tol, kol tose šalyse pasiutligė bus likviduota.

Pasiutligės likvidavimo programa yra labai svarbi mūsų šaliai, nes per pastaruosius kelis metus pasiutligės atvejų Lietuvoje nemažėja. Pernai užregistruoti 1652 pasiutligės atvejai, 2004 metais – 553, o 2003 metais – 1108 atvejai. Pasiutligė labiausiai paplitusi laukinių gyvūnų tarpe (apie 80 proc. visų atvejų).

Vykdant pasiutligės likvidavimo programą visos trys Baltijos šalys turi būti vertinamos kaip vienas regionas. Todėl būtina įdiegti efektyvią, ekonomiškai pagrįstą plataus masto ir ilgalaikę programą, kurią bus pradėta vykdyti šiais metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.