Vadovavimą gelbėjimo operacijoms – į vienas rankas

Lietuvos saugios laivybos administracijos (LSLA) direktoriaus Evaldo Zacharevičiaus manymu, Klaipėdoje gelbėjimo centras turėtų priklausyti vienai institucijai, kuri ir vadovautų, ir turėtų tam skirtus laivus.

Šiuo metu LSLA priklausantis Lietuvos jūrų paieškos ir gelbėjimo koordinacinis centras neturi nė vieno laivo, bet jis vadovauja gelbėjimo operacijoms.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija turi Uosto priežiūros ir gelbėjimo tarnybą, kuriai priklauso ir gelbėjimo, ir kovos su išsiliejusia nafta laivai, gelbėjimo laivų turi ir Pakrančių apsaugos rinktinė, ir Karinės jūrų pajėgos.

„Tas, kas koordinuoja gelbėjimo operacijas, turėtų turėti ir pajėgas joms atlikti. Šiuo metu mes vadovaudami turime prašyti visų, kad siųstų savo laivą į įvykio vietą. Tas, kas turi laivą, ne visada nori tai daryti, būna pradėję laivus remontuoti ir t. t. Jeigu ta pati institucija turės ir laivus, ji žinos situaciją, kokias turi priemones, kurį laivą galima eksploatuoti, kurio ne”,- sakė E. Zacharevičius.

Pasak jo, tokiu atveju būtų operatyviau priimami sprendimai, greičiau suteikiama pagalba, mažiau tam sunaudojama lėšų, racionaliau naudojami laivai. Kitoms tarnyboms nereikėtų skirti lėšų gelbėjimo laivams išlaikyti.

LSLA jau yra pateikusi Susisiekimo ministerijai savo apskaičiavimus, ko jai reiktų, jeigu gelbėjimo laivai būtų perduoti jai: kiek papildomų etatų, kiek pinigų laivų išlaikymui iš biudžeto ir t. t.

Turėdama Lietuvos jūrų paieškos ir gelbėjimo koordinacinį centrą, ji turi vadovavimo gelbėjimo operacijoms patirties, tad didelių problemų jai nekiltų.

„Gelbėjimo centro klausimas tebesvarstomas. Kol kas nepriimtas sprendimas, kam jis bus perduotas – mums ar kokiai nors kitai institucijai. Sutinkame, kad visi gelbėjimo laivai būtų perduoti mums. Bet esame išsakę savo poziciją, kad nenorėtume, jog mums perduotų, sakykime, tik laivą „Šakiai”, o likusi Uosto gelbėjimo tarnyba turėtų „Žaibą”, t. y. kad vėl viskas būtų dalinama tarp kelių institucijų. Mūsų manymu, gelbėjimo centro klausimą reikia spręsti Lietuvos mastu”, – „Vakarų ekspresui” sakė E. Zacharevičius.

Jo teigimu, Susisiekimo ministerija parengė pažymą Vyriausybei, kurioje nurodyti teigiami ir neigiami dabartinės gelbėjimo centro situacijos dalykai. Dabar šis klausimas svarstomas aukščiausiu lygiu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.