Atsargiai! Nitratai

2006 m. vasario 2 d. į VĮ Vaikų ligoninės Pediatrijos centrą pateko 2 mėnesių kūdikis, sunkiai apsinuodijęs nitratais. Gydytojams kūdikio gyvybę pavyko išgelbėti. Apsinuodijimas įvyko Vilniaus rajono Nemėžio gyvenvietėje, kai dėl šalčių name užšalus geriamojo vandens vamzdžiams ir nutrūkus centralizuotam vandens tiekimui, mama kūdikio maistui gaminti panaudojo kaimynų šulinio vandenį. Vilniaus visuomenės sveikatos centras ištyrė šio šulinio vandenį ir nustatė, kad nitratų koncentracija siekia 224 mg/m3, kai kūdikiams maistui ruošti galima naudoti vandenį, kur nitratų koncentracija ne didesnė kaip 10 mg/m3.
Kūdikiai iki 6 mėnesių yra ypač jautrūs nitratams, nes jų organizme nepakanka nitratus skaidančio fermento ir išsivysto methemoglobinemija, vadinamasis „pamėlusių kūdikių” sindromas. Apsinuodiję nitratais kūdikiai būna irzlūs arba mieguisti, oda tampa melsvai pilkos spalvos. Pastebėjus šiuos simptomus, būtina skubiai kviesti greitąją medicinos pagalbą, nes, būklei blogėjant, gali nepavykti kūdikio išgelbėti. Vilniuje 2003 metais dėl apsinuodijimo nitratais yra miręs vieno mėnesio amžiaus kūdikis.
Šulinių, šaltinių vanduo yra nesaugus ir jį naudoti gėrimui galima tik tuo atveju, jei šis vanduo pusmečio bėgyje buvo ištirtas tam tikroje laboratorijoje ir nustatyta, kad vandens sudėtis atitinka higienos normų reikalavimus. Patariame gyventojams nespręsti apie vandens kokybę pagal jo išvaizdą: nitratais užterštas vanduo neturi specifinio skonio, kvapo ar spalvos. Atsiminkite, kad nitratai iš vandens nepašalinami nei virinant, nei filtruojant buitiniais filtrais.
Esant šalčiams, daug kur gali užšalti vandentiekio vamzdžiai. Todėl, jei laukiama didelių šalčių, visiems gyventojams patariama pasirūpinti saugaus geriamojo vandens atsargomis. Saugus geriamasis vanduo yra centralizuotai tiekiamas vanduo bei parduotuvėje perkamas fasuotas vanduo. Vandens atsargas būtina keisti kasdien, nes stovinčiame vandenyje ima daugintis bakterijos. Jei neturite galimybės kasdien pakeisti vandens, tai prieš naudojant, jį, pavirinkite keletą minučių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.