Nuteistas kalėti vyras tyčiojasi iš nuosprendžio

40 metų klaipėdietis Viktoras Charlaškinas gali pamokyti tuos, kurie bando išvengti laisvės atėmimo bausmės net po to, kai nuosprendį patvirtina visų instancijų teismai.

Pusantrų metų įkalinimo bausme nuteisto V.Charlaškino skundą Aukščiausiasis teismas pernai rugsėjo 20 dieną atmetė. Šio teismo nutartys įsigalioja iškart po jų paskelbimo.

Tačiau šis klaipėdietis, turintis jau beveik pusę metų leisti pataisos namuose, iki šiol yra laisvėje.

Nuteistasis, kurio ieško policija, kartu su šeima gyvena savo name Gėlių gatvėje. Jis važinėja savo automobiliu, asmeninio turto reikalus tvarko teisme, aplanko antstolius, užsuka pas prokurorus.

Pasiprašė nemokamų atostogų

Po Aukščiausiojo teismo nutarties V.Charlaškinas dar 10 dienų dirbo Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos komercijos skyriaus vadybininku, o pernai rugsėjo 30 dieną buvo išleistas nemokamų atostogų iki 2006 metų pabaigos.

Į Aukščiausiąjį teismą – užtarimo

Tvarkydamas reikalus nuteistasis nesivaržo apsilankyti net Aukščiausiajame teisme, kurio sprendimu jis buvo pasiųstas už grotų.

Oficialiai policijos ieškomas ir nerandamas klaipėdietis, lydimas Seimo nario Vytauto Čepo, praėjusią savaitę prašė net Aukščiausiojo teismo pirmininko Vytauto Greičiaus užtarimo.

Bet teismo paskirtos bausmės vengiantis V.Charlaškinas nebuvo sulaikytas. Priešingai, jam net buvo suteikta viltis, kad bausmės vykdymas bus sustabdytas.

Nuteistasis liko laisvėje

Vienos jūros krovinių gabenimu besiverčiančios bendrovės vadovu dirbęs V.Charlaškinas apkaltintas pasisavinęs 32 tūkst. litų.

2004-ųjų vasarį Klaipėdos apygardos teismas už tai jį nuteisė laisvės atėmimu ketveriems metams.

2005-ųjų kovą Apeliacinis teismas V.Charlaškino veiką perkvalifikavo į didelės vertės svetimo turto iššvaistymą ir sumažino laisvės atėmimo bausmę iki pusantrų metų.

Po tokio Apeliacinio teismo nuosprendžio įstatymas numato teisiamojo suėmimą, tačiau V.Charlaškinui buvo leista vykti namo.

Klaipėdiečio baudžiamoji byla į Klaipėdos apygardos teismą grįžo balandžio 20-ąją. Tą pačią dieną į Klaipėdos policiją išsiųstas nurodymas dėl nuosprendžio vykdymo.

Pareigūnai nerado bausmę turinčio atlikti klaipėdiečio, tad gegužės 5-ąją buvo paskelbta jo paieška.

Bet netrukus Apeliacinio teismo nuosprendį V.Charlaškinas kasacine tvarka apskundė Aukščiausiajam teismui. Šis gegužės 11 dieną sustabdė nuosprendžio vykdymą.

Policija tik pasibeldžia į duris

Vis dėlto klaipėdiečio argumentai neįtikino Aukščiausiojo teismo – rugsėjo 20 dieną jo skundas buvo atmestas ir paliktas galioti Apeliacinio teismo nuosprendis.

Jau įsigaliojus šiai nutarčiai rugsėjo 27-ąją V.Charlaškinas buvo sulaikytas Vilniaus oro uoste, kai mėgino išskristi į komandiruotę Kijeve.

Klaipėdietis buvo paleistas tą patį vakarą, kadangi Aukščiausiojo teismo nutarties dar nebuvo gavęs Klaipėdos apygardos teismas.

Ši nutartis į Klaipėdą buvo atsiųsta spalio 3 dieną, bet policija V.Charlaškino namuose nerado.

Nuteisto klaipėdiečio paieška po dviejų dienų buvo paskelbta vėl.

Tačiau nuteistojo ieškoma vangiai. Policijos pareigūnai ne kartą važiavo pas jį į namus, tačiau pasitenkindavo nuteistojo žmonos atsakymu, kad vyro nėra.

„Nuvažiavus mums niekas neatidaro durų. Išlaužti jas galime, bet jeigu ten iš tikro nieko nėra? Tuomet areštinėje mes galime greičiau atsidurti už V.Charlaškiną”, – sakė nuteistojo ieškantis Klaipėdos policijos asmenų paieškos skyriaus tyrėjas Robertas Zizevičius.

Žvalgytasi į prokuratūrą

Nuteisto klaipėdiečio ieškančius pareigūnus sutrikdė spalio 14 dieną generaliniam prokurorui išsiųstas V.Charlaškino prašymas atnaujinti jo baudžiamąją bylą dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių.

Klaipėdietis prašė apklausti Kaliningrade gyvenantį neva svarbų liudytoją.

Gruodžio 9-ąją generalinio prokuroro pavaduotojas Vytautas Barkauskas nusprendė pradėti procesą V.Charlaškino baudžiamojoje byloje, o naujai paaiškėjusių aplinkybių tyrimą pavesti Klaipėdos apygardos prokuratūrai.

Vos sužinojusi apie klaipėdiečio prašymą generaliniam prokurorui policija kreipėsi į apygardos prokuratūrą klausdama, ar V.Charlaškiną reikia suimti. Laukiant atsakymo nuteistojo paieška apmirė.

Prie klaipėdiečio namų policija pradėjo lankytis tik prieš savaitę, kai sausio pabaigoje gavo prokuratūros atsakymą, kad pradėtas naujų aplinkybių tyrimas neatleidžia nuo teismo paskirtos bausmės.

Rūpi valstybės pinigai?

Kartu su V.Charlaškinu pas Aukščiausiojo teismo vadovą V.Greičių vykęs Seimo narys V.Čepas neigė norėjęs paveikti teismą ir padėti nuteistajam: „Aš klausiau, gal kokį įstatymą reikia pakeisti, kad generaliniam prokurorui atnaujinus procesą būtų galima iš karto sustabdyti ir bausmės vykdymą”.

V.Čepas sakė siekiąs sutaupyti šalies biudžeto pinigus: „Jeigu ištyrus naujas aplinkybes paaiškės, kad į kalėjimą įkištas žmogus yra nekaltas? Tada prasidės nauji teisminiai procesai, žmogus kreipsis į Strasbūro teismą, valstybei reikės atlyginti jo patirtą žalą”.

V.Čepas sakė, kad padėti neva neteisingai nuteistam vyrui jo paprašęs buvęs susisiekimo ministras Rimantas Didžiokas.

Nuteistasis tvarko reikalus

Praėjusią savaitę telefonu atsiliepęs V.Charlaškinas atsisakė susitikti su „Lietuvos ryto” žurnalistu ir pasiūlė pasikalbėti su jo žmona.

Klaipėdietis nenorėjo paaiškinti, kaip jam pavyko iki šiol išvengti suėmimo: „Aš dabar važiuoju į Vilnių tvarkyti tų klausimų”.

Pasiteiravus, kaip jis tvarko tokius klausimus, V.Charlaškinas atšovė: „Jūs ne žvalgybininkas, kad aš jums aiškinčiau”.

Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Vytautas Jurkevičius sakė, kad gruodį prasidėjęs naujų aplinkybių tyrimas dar nėra baigtas: „Tyrimui pasibaigus Generalinė prokuratūra spręs, ar prašyti teismo panaikinti V.Charlaškinui paskelbtą nuosprendį”.

Prokuroras teigė, kad tyrimo rezultatų klaipėdietis turi laukti atlikdamas teismo paskirtą bausmę.
Alvydas Ziabkus

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.