Iš areštinės išleistam plėšikui

Į Kauno policijos areštinę uždarytas įtariamasis, praėjusią savaitę „Girstučio” kultūros ir sporto centro prieigose bei kitose Dainavos mikrorajono vietose užpuldinėjęs mažamečius berniukus. Vienam jų grasinta peiliu, kitiems – masyvia alaus butelio šuke.

Nustačius įtariamojo asmenybę, paaiškėjo, kad iš tos pačios Kauno policijos areštinės jis išleistas mažiau nei prieš savaitę. Per tas šešias dienas laisvėje aštuoniolikmetis Giedrius Bartkevičius, kilęs iš tvarkingos vienuolikos vaikų šeimos, tame pačiame Dainavos mikrorajono kvartale užpuolė mažiausiai tris dvylikamečius berniukus bei jauną moterį.

Pergudrautas du kartus

Visi šio plėšiko aukomis tapę mažamečiai atpažino G.Bartkevičių iš praėjusio sulaikymo metu areštinėje darytos nuotraukos, kurią šiandien perspausdina ir „Kauno diena”.

G.Bartkevičius sulaikytas pirmadienį, kai buvo apgaule atsiviliotas į Žaliakalnio policijos komisariatą, tiriant pirmąjį policijai žinomą – sausio 29-ąją jo įvykdytą nusikaltimą. Tada, apie dešimtą vakaro, Vaižganto gatvėje buvo užpulta jaunuolių pora. Trys plėšikai pareikalavo jaunuolių atiduoti vertingesnius daiktus. Iš merginos atimtas mobiliojo ryšio telefonas, iš vaikino – penkiasdešimt litų.

Tą patį vakarą pagrobti pinigai išleisti Kęstučio gatvės picerijoje – artimiausioje plėšikų atsitraukimo kelyje iš nusikaltimo vietos. Palikę šoko ištiktus apiplėštuosius, jie puolė žemyn laiptais, vedančiais į Vytauto prospektą.

Tačiau, kol nusikaltėliai vakarieniavo, jų aukos spėjo pranešti apie užpuolimą policijai. Žinant plėšikų atsitraukimo kryptį, patruliai pradėjo „šukuoti” miesto centrą. Tą patį vakarą įtariamieji sulaikyti pakeliui į Geležinkelio stoties turgavietę, kurioje ketino parduoti pagrobtą telefoną.

Užspringo pirmu laisvės gurkšniu

Tačiau po dviejų parų, praleistų areštinėje, ši plėšikų trijulė buvo paleista. Nesikreipti į teismą dėl suėmimo nusprendė ikiteisminį tyrimą kuruojantis prokuroras. Neva visi įtariamieji prisipažįsta, nuoširdžiai gailisi, rasta ir dalis pagrobtų daiktų. Be to, visi jie turi nuolatinę gyvenamąją vietą. G.Bartkevičius nurodė tėvų adresą Neveronyse, nors jau seniai gyvena Kaune pas įvairius draugus. Be to, jis teigė turintis ir nuolatinį, tiesa, ne visai legalų apdailininko darbą AB „Lietuvos geležinkeliai”.

Nors tolesnė įvykių chronologija teigia, kad vos išleistas iš areštinės G.Bartkevičius ėmė plėšikauti vienas, yra duomenų, kad jis apsistojo pas vieną iš buvusių bendrų Aukštuosiuose Šančiuose.

Kaip jau rašyta, vasario 1-ąją, t.y. jau kitą dieną išėjus iš areštinės, jo auka tapo apie pusę septynių vakaro Pašilės ir Dujotiekio gatvių sankryžoje sutiktas dvylikametis. Iš jo grasinant peiliu atimta kuprinė su sportiniais bateliais, dokumentais, raktais bei trimis litais. Jau kitą dieną netoli „Girstučio” kultūros ir sporto centro vos dešimties minučių intervalu apiplėšti du trylikamečiai. Vienas jų, kaip jau rašyta, neatlaikęs šantažo, atnešė užpuolikui iš namų verstos odos kailinius, mobiliojo ryšio telefoną bei auksinius papuošalus – turto daugiau kaip už du tūkstančius litų.

Pavyzdžiu rodytos šeimos atžala

Nors šeštadienį žiniasklaida skelbė G.Bartkevičiaus, įtariamo šių išpuolių serija, požymius, sekmadienį jis vėl įvykdė plėšimą: apie pusę dvylikos nakties Prancūzų ir Breslaujos gatvių sankryžoje užpuolė jauną moterį. Iš jos jėga atimta rankinė su banko kreditine kortele, raktais bei piniginė, kurioje buvo septyni litai.

G.Bartkevičius prisipažįsta dėl visų minėtų nusikaltimų, tačiau teigia, kad didžiąją dalį grobio jau pardavęs, nurodo ir kam.

Manoma, kad tai, kas policijai žinoma apie paskutiniąsias jo gyvenimo Kaune savaites, tėra tik ledakalnio viršūnė. Pareigūnai prašo, kad atsilieptų visi nukentėjusieji nuo šio smurtautojo, kaip teigia faktai, plėšikaudavusio ne tik grasinant stiklo šukėmis ar peiliu, bet ir naudojant jėgą. Jo aukomis tapusių mažamečių pastebėjimas, kad plėšikas panašus į čigoną, anot pareigūnų, tėra įtariamojo nevalyvumo ir pastovios gyvenamosios vietos neturėjimo požymis.

Kaip „Kauno dienai” teigta Neveronių seniūnijoje, G.Bartkevičius kilęs iš daugiavaikės, bet neasocialios, darbščios, nors ir nelabai turtingai gyvenančios šeimos. Pernai kaip pavyzdys kitiems ji net rodyta per vieną regioninę televiziją. Seniūnijos darbuotojos neslėpė, kad jas nustebino vienai iš viduriniųjų šios šeimos atžalų Kauno policijos pareikšti įtarimai.

Visus nukentėjusiuosius nuo G.Bartkevičiaus prašoma paskambinti šiais Dainavos policijos komisariato telefonais: 30 38 95 arba 30 38 75.

Greta Čižinauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.