Partijoje laksto skiedros

Pašalinti ar atsistatydinę iš Liberalcentristų partijos klaipėdiečiai raginami trauktis iš atstovaujamos valdžios postų.

Seimo narys, liberalcentristų pirmininko pavaduotojas Algis Čaplikas siūlė buvusiems partijos kolegoms elgtis moraliai – o ne tik kalbėti apie dorą.

Pirmadienį partijos valdyba patenkino Eugenijaus Gentvilo norą pasitraukti iš liberalcentristų, nors jis prašė tai padaryti Vasario 16-ąją.

„Sugretinti savo išstojimą iš partijos su valstybės švente? To neįmanoma net komentuoti. Ko čia kankintis? Patenkinome prašymą nuo pirmadienio”, – sakė Seimo narys.

Laiškų nerašys

Vakar Briuselyje esantis E.Gentvilas dar nežinojo, kad nuo pirmadienio yra nebe partijos narys. Europarlamentaras, kalbėdamas telefonu su „Klaipėdos” korespondentu, pasitikrino elektroninį paštą: „Ne, jokio pranešimo negavau”.

E.Gentvilui buvo svarbu išeiti iš liberalcentristų Vasario 16-ąją. „Aš neįpratęs lakstyti po partijas, todėl norėjau tapti nepriklausomas nuo „abonentinės” politikos būtent per valstybės šventę”, – paaiškino europarlamentaras.

Jis nežinojo, kaip komentuoti tokį buvusių kolegų sprendimą. „Matyt, išsigando, kad per tas devynias dienas parašysiu eiliniams liberalcentristams keletą laiškų. Ką gi – dabar neberašysiu”, – šmaikštavo E.Gentvilas.

Metė bendru sutarimu

A.Čaplikas patvirtino, kad iš liberalcentristų gretų pirmadienį pašalinti Seimo nariai Vytautas Grubliauskas ir Vytautas Čepas. „Jie yra naujos politinės organizacijos steigėjai, buvo suspendavę narystę partijoje, ardė liberalcentristų vienybę. Todėl buvo pašalinti iš partijos”, – dėstė kaltinimus A.Čaplikas.

V.Čepas ir V.Grubliauskas apie pasitraukimą iš liberalcentristų ketino pranešti šiandien per spaudos konferenciją.

V.Čepas apie tai, jog yra pašalintas iš liberalcentristų gretų, sužinojo iš antradienio „Klaipėdos” dienraščio numerio. „Iškart paskambinau miesto mero pavaduotojai Audrai Daujotienei, kuri yra partijos valdybos narė. Ji patvirtino tai, ką parašė „Klaipėda”. Sakė, kad išmetė net nebalsavę – bendru sutarimu”, – papasakojo V.Čepas.

Dvigubas amoralumas

A.Čaplikas sakė, kad partijos nariai vieningai balsavo už partijos statutą, kuriame numatyta, kad asmuo, atsisakęs narystės partijoje arba pašalintas iš jos, turi atsisakyti visų politinių pareigų.

Ši statuto nuostata, pasak jo, yra žinoma visiems partijos nariams, taip pat ir E.Gentvilui, ir V.Grubliauskui, bei V.Čepui.

A.Čapliko nuomone, partijos statutas nevaržo asmens, išrinkto į atstovaujamąją valdžią, laisvių. „Statutas – vienbalsiai priimtas partijos narių susitarimas, pagal kokias taisykles bus žaidžiama”, – teigė jis.

Pasak A.Čapliko, mandatų turi atsisakyti ne tik europarlamentaras ir Seimo nariai, bet ir savivaldybių tarybų nariai, jų vadovai, pašalinti ar pasitraukę iš partijos.

Pirmininko pavaduotojas įsitikinęs, kad populistai-moralistai turi elgtis moraliai.

„Jie turi atsisakyti politinių pareigų ir pradėti karjerą nuo nulio. Būti išrinktam už vagies, nusikaltėlio – kaip jie vadina – Artūro Zuoko surinktus pinigus – dvigubai amoralu”, – ironizavo A.Čaplikas.

Vado uodega

Anot E.Gentvilo, į pareigas išrenka ne partijos, o rinkėjai. Jis neprisimena liberalcentristų statuto nuostatos, nurodančios atsisakiusiems narystės partijoje arba pašalintiems iš jos palikti visus politinius postus.

E.Gentvilas nenori vykdyti susikompromitavusių politikų A.Zuoko, A.Čapliko nuostatų. „Jie padarė, kad Lietuvoje liberalizmo nebūtų matyti, o partijoje įsigaliotų „vadizmas”, – teigė jis.

Vadizmas, anot E.Gentvilo, – vado interesų ir uodegos gynimas – partijos likučiai tarnauja A.Zuoko išsaugojimui.

A.Čaplikas neliko skolingas europarlamentarui: „E.Gentvilui – amnezija, smegenų aptukimas nuo gero gyvenimo Europarlamente. Jis daug ko neprisimena. Ypač tai, kas jam nenaudinga.”

E.Gentvilas, išklausęs tokius A.Čapliko žodžius, prisiminė, kaip po vienos Jūros šventės A.Zuokas apkaltino Klaipėdos politikus padauginus alaus. „A.Zuokas turėjo nuovokos po to atsiprašyti”, – sakė europarlamentaras.

Jis esąs tikras, kad galėtų pakonkuruoti su A.Čapliku, kas iš jųdviejų turi geresnę atmintį.

„Švonderizmo viršūnė”

V.Čepas įsitikinęs, kad iš politinių postų turi atsistatydinti tie, kurie sunaikino partiją. „Visi žymiausi žmonės palieka liberalcentristų partiją. Pasitraukia jaunimas. Kas ten lieka? Tik skiedros”, – samprotavo jis.

Raginimą pasitraukti iš Seimo narių V.Čepas pavadino „švonderizmo viršūne”. Švonderis – nei-giamas veikėjas iš Michailo Bulgakovo apysakos „Šuns širdis”.

„Patys apspardė, apspjaudė ir dar reikalauja atsiprašyti”, – apibūdino pašalinimą iš partijos ir reikalavimą pasitraukti iš Parlamento V.Čepas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.