Gargždai praturtėjo dar vienu kultūros centru

Prieš dvejus mėnesius atvėręs duris Gargždų krašto muziejus jau kviečia į parodas, susitikimus. Čia veikia senųjų Gargždų nuotraukų paroda, eksponuojami dar neseną praeitį menantys namų apyvokos daiktai, rengiamos tautodailininkų darbų parodos.

Muziejinė veikla – naujas reiškinys Gargžduose, kadangi miestas niekad nėra turėjęs jo istoriją atspindinčio muziejaus. Kol kas apsilankymas čia nieko nekainuoja, kiekvienas gali užsukti pasižvalgyti.

Pernai metų kovą rajono savivaldybės Taryba nusprendė įsteigti Gargždų krašto muziejų, kuriame būtų kaupiamos, saugomos, tiriamos, konservuojamos, restauruojamos, eksponuojamos bei populiarinamos Gargždų krašto istoriją bei kultūrą atspindinčios dvasinės bei materialinės vertybės.

Muziejui pasirinktas senas medinis pastatas Sodo gatvėje – istorinėje miesto žemėje, šalia senojo parko. Šiuo metu medinis namelis jau visiškai suremontuotas ir pritaikytas naujai veiklai (muziejaus įkurdinimas rajono biudžetui kainavo apie 0,5 mln. litų). Pastato pirmasis aukštas suskirstytas į kelias erdves, kuriose pateikiama istorinė, etnografinė medžiaga ir eksponatai. Antrajame aukšte – darbuotojų kabinetai ir saugykla. Kol kas muziejus turi 2,75 darbuotojų etato, šiems metams prašoma dar dviejų. Šiuo metu muziejaus fonde yra 211 eksponatų.

Pasak muziejaus direktorės Giedrės Mogilaitės, dauguma eksponatų yra prastos būklės, juos būtina konservuoti, o vertingiausius – restauruoti. Gargždai – senas Žemaitijos miestelis, tačiau mažai tyrinėtas. Kai kurie šalies muziejai, mokslo institucijos turi išsaugojusios Gargždų etnologinės medžiagos, tačiau rajono visuomenei tai kol kas neprieinama. Tad ateityje darbo jauniesiems Gargždų muziejininkams netrūks.

„Pagrindinė mūsų veikla šiuo metu yra kaupiamoji. Jau šį mėnesį pradėsime rinkti senųjų gargždiškių prisiminimus – planuojame aplankyti 60 gyventojų. Taip pat būtina organizuoti ekspedicijas naujų eksponatų įsigijimui, kokybiškai nusikopijuoti istorinius dokumentus, esančius šalies archyvuose”, – sakė direktorė G. Mogilaitė. Muziejus planuoja ir aktyviai bendradarbiauti su švietimo įstaigomis, kuo daugiau vaikų įtraukti į Etninės kultūros veiklos programą.

Muziejus ėmėsi iniciatyvos po savo pastoge suburti rajono tautodailininkus, kurių yra kelios dešimtys. Neseniai surengtame susitikime muziejuje menininkus sudomino pasiūlymas eksponuoti jame savo darbus. Juos nudžiugino ir žinia, jog yra galimybė su savo darbais išvykti į savivaldybės organizuojamą kelionę Lenkijon.

Pasak rajono mero pavaduotojos Rūtos Cirtautaitės, ateityje tris rajono muziejus – Agluonėnų etnografinės sodybos, Priekulės I. Simonaitytės ir Tremtinių muziejų – ketinama prijungti prie Gargždų krašto muziejaus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.