Nesaugios pistacijų ir razinų siuntos bus grąžintos į Iraną

Vilniaus miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė parduoti 25 tonų pistacijų siuntą atvežtą iš Irano.

Riešutuose, kuriuos į Lietuvą importavo UAB „Osterna ir Ko”, rastas per didelis labai pavojingų medžiagų – aflatoksinų – kiekis. Šios medžiagos koncentracija didžiausią leistiną normą viršijo apie 40 kartų.

„Mokslininkų nuomone, net ir labai mažas aflatoksinų kiekis yra kenksmingas vartotojų sveikatai. Tačiau atsižvelgiant į tai, kad visiškai aflatoksinų išvengti yra neįmanoma, nustatomos labai mažos didžiausios leidžiamosios šių medžiagų koncentracijos. Aflatoksinai yra kancerogeninės medžiagos, sukeliančios kepenų ligas, vėžį”,- dėstė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Rizikos ir kokybės skyriaus vedėjas Rolanas Kliučinskas.

Penktadienį beveik 40 tonų užterštų razinų siuntą iš Irano sulaikė Kauno miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai. Razinose „Sultana” nustatytas pesticidas fenvaleratas, kurio didžiausia leistina koncentracija buvo viršyta 2 kartus.

Apie abi šias nesaugias siuntas iš Irano, skubių pranešimų sistemos pagalba Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informavo Europos Komisiją. Iš viso šiemet išsiųsti trys skubūs pranešimai apie nesaugius maisto produktus.

„Bandymų parduoti nesaugius produktus Lietuvoje sumažėjo. Pernai sausio mėnesį Europos Komisijai išsiuntėme net 7 skubius pranešimus”,- sakė R. Kliučinskas.

Iš viso pernai Lietuva Europos Komisijai išsiuntė 58 skubiuosius pranešimus dėl nesaugaus maisto ir pašarų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.